Maximálna podpora

paloma282
22. feb 2023

Zdravím, mam otázku: aby som mala maximálnu podporu ako musí skončiť pracovný pomer? Je jedno či dohodou, výpoveď zo strany zamestnávateľa alebo zamestnanca? Je to dôležité aby takú vysokú podporu dostala? Končí mi RD (3porody reťazové po sebe, predtým 7r riadne zamestnaná). Mám dosť dovolenky za tie roky a tiež neviem, ako s ňou naložiť tak, aby mi vyšla max.ppdpora. máte s tým niekto skúsenosť? Vďaka

klarissa25
22. feb 2023

musiš si jeden alebo 2 dni dovolenky vyčerpať, ostatok ti musia preplatiť

melanta
22. feb 2023

Musíš ukončiť pomer dohodou a to tak, že deň po skončení rodičovskej vyčerpáš deň dovolenky a tým dňom aj skončíš pomer. Pri výpovedi je výpovedná doba, čiže tam táto možnosť nie je. Samozrejme, s dohodou a ešte k tomu takouto musí súhlasiť zamestnávateľ, pričom povinnosť súhlasiť nemá.

lucka_ke
22. feb 2023

dá sa to dosiahnuť aj s výpovednou lehotou, ak ešte počas trvania RD podáš výpoveď a výpovedná lehota ti beží počas RD, potom na konci obdobia vyčerpáš 1-2 dni dovolenky a zvyšok ti preplatia, keďže ti skončí PP, len to treba správne načasovať
ale ak sa s nimi vieš dohodnúť a ešte sú ochotní ti vyplatiť odstupné určite je lepšie sa s nimi dohodnúť a ukončiť PP dohodou

chadkroeger
22. feb 2023

@melanta inak ja som sa nedávno stretla s názorok jednej ekonómky, kedy žena chcela vyčerpať 1 deň dovolenky a v ten den aj skončiť, že sa to nedá. Že má vyčerpať 2 dni a ten druhý deň bude aj dňom ukončenia.

alenah31
22. feb 2023

@chadkroeger práve teraz v pondelok som ukončovala PP zamestnankyni, ktorá v ten pondelok chcela čerpať dovolenku, ale nakoniec doniesla péčko - ambulantný chir. zákrok, platí celý deň čiže ani nečerpala dovolenku a zároveň som jej ukončovala PP. Robím to bežne - teda nie s péčkami, ale ten deň dovolenky, problém ešte nikdy nebol. Po troch reťazovým materských sa jej zároveň preplatí 67 dní nevyčerpanej dovolenky.

melanta
22. feb 2023

@chadkroeger a tu sa mi núka otázka, že prečo má dotyčná taký názor? V prvom aj druhom prípade je posledným dňom pracovného pomeru deň, kedy zamestnanec čerpá dovolenku, čiže situáciu to nijak nemení. V prípade, že dokonca má zamestnanec len 2-3 dni dovolenky, tak znižuje mu to následnú podporu v takomto prípade, ak bude čerpať viac ako deň dovolenky.

lucka_ke
22. feb 2023

@chadkroeger dá sa aj 1 deň

chadkroeger
22. feb 2023

@lucka_ke ja viem, že sa dá aj jeden deň, iba som napísala, čo nedávno tvrdila jedna ekonómka mojej známej. Prepustila ju až po 2 dnoch dovolenky.

paloma282
autor
26. feb 2023

@alenah31 ďakujem, a čo sa týka preplatenia dovolenky, mne nabehla iba za obdobie MD? Za RD nenabieha dovolenka?

paloma282
autor
26. feb 2023

@alenah31 ak je deň nástupu 3.6. má byť v tento deň aj tá 1dňova dovolenka? A zároveň 3.6. ukončenie pracovného pomeru? Dobre to chápem?

alenah31
26. feb 2023

@paloma282 nie, za RD narok na dovolenku nevznika. Ak je den nastupu 3.6. v prvom kroku ukonci prerusenie k 2.6., k 3.6. aj v dochadzke napise dovolenku, zaroven k 3.6. poda el. odhlasku v SP. Posledna mzda bude obsahovat polozky: 1 den cerpanej dovolenky + dni nevycerpanej dovolenky. Tato suma brutto bude zaroven vym. zakladom pre davku v nezamestnanosti. Len si to odsledujte. Ak RD konci 2.6. PP musi skoncit najskor 3.6.

barboraalexej
26. feb 2023

@alenah31 prosím vás pekne, je reálne ak som bola na 2 reťazových MD/RD a nečerpala žiadnu dovolenku počas tohoto obdobie, aby som mala zostatok dovolenky po skončení druhej RD 7 dní?

chadkroeger
26. feb 2023

@barboraalexej určite nie. Obdobie kedy ste boli na materskej sa vám z toho mala vyrátať dovolenka.

barboraalexej
26. feb 2023

@chadkroeger no účtovníčka mi tvrdí, že keď sa jedná o reťazovu Md/RD, že je to komplikovanejšie (vypočítať počet dní dovolenky) a vraj mam po reťazovej zostatok dovolenky iba 7 dní

alenah31
27. feb 2023

@barboraalexej súhlasím s vyššie napísaným - ak by aj bola vyčerpaná všetka dovolenka pred nástupom na prvú MD vrátane tej čo Vám počas tej MD vznikla - čo zamestnávateľ mohol aj vopred dovoliť ju čerpať - ešte stále by Vám ostala dovolenka, ktorá vznikla počas druhej MD - silno pochybujem, že to bolo iba 7 dní + zrejme ste nevyčerpali všetku ani pri prvej MD - to bola skôr teoretická úvaha - možné to je, zamestnávatelia sa tak niekedy vyhnú preplácaniu tej kope nevyčerpanej dovolenky po ukončení PP (ak so zamestnankyňou už nepočítajú). .

barboraalexej
27. feb 2023

@alenah31 keď beriem do úvahy len druhú MD, tak tá bola od 3.2.'20 - 27.9.'20 podľa toho čo som sa dočítala, za ňu by som mala mať plných 20 dní bez skrátenia. Ako my môže vyjsť 7 dní, kam mi oni tu dovolenku "odpíšu"?? Problémy som čakala, keďže tam pracujem 13 rokov a viem ako to z dovolenkou vždy bolo.

barboraalexej
27. feb 2023

@alenah31 ak by ste mi nechceli poradiť tu "na stenu" a boli by ste ochotná mi poradiť v súkromnej správe, ponúkam vám finančnú odmenu.

paloma282
autor
26. mar 2023

@alenah31 ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie, už len dúfať, že mi vyjdu v ústrety s tou dohodou. Ak by trvali na ukončení PP výpoveďou či už z mojej strany alebo ich strany tak tam je asi nulová šanca že dosiahnem maximálnu podporu však? Ak by mi povedali že mám dať výpoveď keďže tam nechcem ďalej pracovať a mala by som si čerpať nahromadenú dovolenku za 3MD tak to mi asi nevyjde maximálna podpora však?

alenah31
26. mar 2023

@paloma282 nie...jedine ak by ste aj bezne mavali vysoky prijem.

paloma282
autor
27. mar 2023

@alenah31 RD mi trvá do 3.6.(vrátane)tak mi povedali na sociálne. Čiže 3.6. ešte nie je deň nástupu do práce? Čiže ak by som nastúpila do práce bolo by to 4.6.? Ja som magor z tohto. Ak chcem maximálnu podporu tak k 2.6.ukoncit vyplácanie rodičovského príspevku, 3.6. dať 1den dovolenka v práci a zároveň 3.6.aj ukončenie PP dohodou a vyplatiť zvyšnú dovolenku tak?

alenah31
27. mar 2023

@paloma282 takže 3.6. je sobota - nie je to prvý deň v práci, to máš ešte posledný deň RD. Min. mesiac vopred si zo zákona povinná oznámiť zamestnávateľovi návrat do zamestnania po RD - u teba by bol nástup do zamestnania 4.6. čo je nedeľa - pokiaľ nie je nedeľa tvoj štandardný prac. deň ťažko si tam dáš dovolenku. Čiže oznámiš návrat do práce od 4.6.2023 a skúsiš mu dať podpísať Dohodu o ukončení PP k 5.6. 2023 obnoví ti poistenie na dva dni - to nevadí).pričom 5.6. ešte odpracuješ alebo budeš čerpať deň dovolenky. Je pravda, že MD môžeš ukončiť aj skôr - môžeš mu poslať to oznámenie, že končíš RD k 1.6.2023 (za celý jún máš ešte nárok na RP) a dať Dohodu o ukončení PP k 2.6.2023 - na toho druhého ťa musí prihlásiť späť ako zamestnanca (obnoviť ti NP) - na to si daj pozor, ten jeden deň musíš odpracovať alebo čerpať dovolenku - skrátka musíš mať vedenú dochádzku po RD aspoň 1 deň - na to si dohliadni. .

paloma282
autor
30. mar 2023

@alenah31 vďaka, a napríklad mám zrejme veľa dovolenky, čo ak mi ju nebudú chcieť preplatiť ale povedia, aby som si ju vyčerpala? Aj vtedy mám nárok na maximálnu podporu? Kebyže čerpám napríklad veľa dní dovolenky cca aj 3mesiace?

alenah31
31. mar 2023

@paloma282 nie - pokiaľ aj bežne nemáš vysoký príjem tak nie. Pri čerpaní sa podpora nebude počítať z maxima. A bohužiaľ - nariadiť čerpanie "starej" dovolenky zamestnávateľ môže - povinnosť podpísať s tebou Dohodu o ukončení PP nemá. V takom prípade ak to nepodpíše dáš bežnú výpoveď s výpovednou dobou, ktorú odpracuješ - on ti tam kľudne môže nariadiť čerpanie dovolenky. Pointou je mať po RD čo najmenej aktivovaných dní poistenia a čo najvyšší príjem. Ak čerpáš po RD 2 dni dovolenky a zvyšok ti preplatí delí sa ten príjem číslom 2, ak vyčerpáš 50 dní delí sa ten príjem čo po RD získaš číslom 50 a z toho je podpora 50%. Napr. je rozdiel vydeliť príjem 2000:2=1000€ čiže dosiahneš maximum, ktoré je cca 76€ na deň a z toho 50% alebo 2000:50=40€ a z toho 50% na deň.

paloma282
autor
11. apr 2023

@alenah31 ďakujem, v práci mi zrejme vyhovejú len mi na personálnom povedali, že je to ok že sa to takto sa optimalizovať a že je v pohode ak mi vychádza koniec rodičovskej na sobotu a následne 2-3 dní dovolenky (že veď pracovný pomer sa obnoví v nedeľu že to nehrá rolu aký je deň. Čiže by som mala 30.6.koniec RD(sobota zároveň dieťa 3r) následne od nedele čerpanie riadnej dovolenky 2-3 dní a až potom ukončenie PP dohodou(vyplatenie nevyčerpanej dovolenky veľa dní cca 70). Je to takto ok? A ešte jedna otázka, má nejaký vplyv kedy mi preplatia zvyšnú dovolenku a kedy tú
dovolenku za 2-3 dní?

alenah31
11. apr 2023

@paloma282 v nedeľu budeš ťažko čerpať dovolenku ak to nie je tvoj bežný pracovný deň. A áno je rozdiel mať preplatenú dovolenku bez obnovenia poistenia po RD - to by bolo ak tvoj PP skončí najneskôr v rovnaký deň ako RD a je rozdiel mať ju preplatenú ak obnovené poistenie bolo - najlepšie však na 1-3 dni. Ak ti ju preplatenia BEZ obnovenia poistení - podpora bude z minima. Tebe síce tú dovolenku aj tak preplatia, ale z takto preplatenej dovolenky sa neodvádza odvod na poistenie, ktoré treba, aby sa počítala podpora z nového VZ. Ak ti RD končí v sobotu - čerpaj pondelok - utorok dovolenku, zároveň v utorok ukonči PP. Ty máš toľko dní nevyčerpanej dovolenky, že tie tri dni čo budeš mať aktivované poistenie miesto jedného dňa čo mávajú ženy po RD bežne - u teba rolu nehrá - tvoju max. podporu to neovplyvní. Ak by si mala napr. len 5 dní dovolenky...vtedy by to bolo iné, no ty ak máš až 70 dní - nie je o čom🙂

maciatkoe
11. apr 2023

@alenah31 Ahoj, prosim ta poradis aj mne? Mne bude koncit rodicovska 22.3.2024, to bude v piatok. Vikendy sa v mojej robote nepracuje. A dovolenku mam klasicky co som nadobudla pocas materskej, mozno 2-3 dni naviac. Ako mam ja postupovat, aby som dosiahla najvyssiu podporu po rodicovskej? 22.3. 2024 bude mat maly 3 roky.

alenah31
11. apr 2023

@maciatkoe Tak v prvom rade sa treba dohodnúť so zamestnávateľom na Dohode o ukončení PP po RD k dátumu, ktorý ty potrebuješ....až potom sa dá riešiť max. podpora nakoľko Dohoda je obojstranný úkon - pokiaľ nebude zamestnávateľ súhlasiť zo zákona ti bude plynúť výpovedná doba, počas ktorej normálne pracuješ - čiže žiadna max. podpora ak tvoj príjem aj bežne nie je vysoký.

maciatkoe
11. apr 2023

@alenah31 V poriadnu toto viem. Ale ku akemu datumu sa mam dohodnut o ukonceni PP?

alenah31
11. apr 2023

@maciatkoe k 24.3. Ten deň buď klasicky odpracuješ alebo budeš čerpať dovolenku - zvyšok sa preplatí. Alebo ukonči RD skôr...ak je 22.3. v sobotu tak ukonči RD k 20.3. (byť na RD až do 3 rokov veku dieťaťa nie je povinnosť), 21.3. - piatok ťa znovu prihlásia (obnovia ti poistenia) - v ten deň čerpaj dovolenku resp. ho odpracuj, zároveň tým dňom ukonči PP. Tiež netreba zabudnúť, že min. mesiac vopred pred ukončením RD a návratom do práce si túto skutočnosť povinná zo zákona oznámiť zamestnávateľovi.

zuzka_puska
28. jún 2023

@alenah31 ahoj...prosím, vieš niečo aj o platení dobrovolneho poistenia v nezamestnanosti? Čítam, že sa celkom vyznas v týchto veciach, tak či naaaaahodou nemáš info aj k tomuto...mne už prac.pomer skončil a do 2r chcem/musím sa evidovať, tak rozmýšľam ako...ďakujem 🙏