Som v ôsmom mesiaci, plánujem pred pôrodom ísť vybaviť rodný list pre dieťa, partner sa nechce zúčastniť zápisu otcovstva , máme spolu už jedno dieťa, teraz je ťažké obdobie , ak by zmenil názor po pôrode dá sa dodatočne zapísať ako otec? Bude sa zato niečo platiť? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď ❤️ PS. Otcom nenarodeného dieťaťa je on, opustil nás pred pol rokom
Rodný list sa vybavuje až po pôrode, asi si myslela skor papier o uznaní otcovstva- tam ho ako otca nezapisu bez jeho prítomnosti a vyslovenia súhlasu. Musí tam byt a súhlasiť, plus sa dohaduje priezvisko dieťaťa. Ak s otcovstvom nesúhlasí, dá sa to po pôrode riešiť súdnou cestou.
Možno tak urobiť na matrike aj po narodení dieťaťa.
@draik áno dá sa spraviť uznanie otcovstva aj po pôrode na matrike, ale to len za predpokladu, že s tým bude súhlasiť a osobne tam prídu obaja. z autorkinho príspevku mi príde, ze to spraviť nechce.
A inak je to bezplatne 🙂
Tazka situacia. Urcit otcovstvo si daj sudne a nenatahuj sa s nim , aby isiel na matriku. Na starsie dieta prispieva? Brava si ho?
Zena, drz sa. Nenatahuj sa s nim na matrike, ries to sudne. Rovno aj s vyzivnym na obe deti.
Ako rozmyslieť? Tak buď chce byť v rodnom liste dobrovoľne, alebo nedobrovoľne. 😄 Stačí po pôrode, a ako to radia, rovno aj s výživným
Vie mi niekto odpovedať prosim ci musím zverejniť pri uznaní otcovstva na matrike este pred narodením bábätka okrem dohodnutého priezviska aj jeho meno ?
presne to opísala @kristinka92
@roztlieskavacka z vášho príspevku mi nieje celkom jasne ako to myslite. Ak máte otcovstvo potvrdené súdom, teda rozsudkom, meno otca v RL zapísané byt nemusí. Ten Vám bude na základe rozsudku povinný platiť výživné.
@roztieskavacka aha, uz som asi pochopila. Vy sa pýtate, ci pri podpise Súhlasného vyjadrenia o otcovstve k dieťaťu, ktoré sa vybavuje pred narodením dietata musíte v nom uviesť meno otca? Podľa mna určite.
@eternity24 nie nie, mna zaujíma ci sa v prehlásení o otcovstve ktore otec podpise spomína aj meno a priezvisko DIEŤAŤA ktoré sa este len narodí 🙂
@roztlieskavacka iba priezvisko na ktorom ste sa súhlasne dohodli- v mužskom aj ženskom tvare, krstné meno sa tam ešte neuvádza
@kristinka92 vďaka, lebo este nie som 100% rozhodnutá 😉
@roztlieskavacka krstné meno sa neuvádza.
Dala by som na sud návrh na urcenie otcovstva ked sa dieta narodí aby som mala vyzivne. Necakala by som kym si to rozmysli. A urobila hrubu ciaru za nim a zila pre svoje deti, seba a novy zivot co ta caka. Drzim palce.