Matrika - rodný list a otcovstvo

7. nov 2021

Som v ôsmom mesiaci, plánujem pred pôrodom ísť vybaviť rodný list pre dieťa, partner sa nechce zúčastniť zápisu otcovstva , máme spolu už jedno dieťa, teraz je ťažké obdobie , ak by zmenil názor po pôrode dá sa dodatočne zapísať ako otec? Bude sa zato niečo platiť? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď ❤️ PS. Otcom nenarodeného dieťaťa je on, opustil nás pred pol rokom

zdenka11081983
7. nov 2021

Dala by som na sud návrh na urcenie otcovstva ked sa dieta narodí aby som mala vyzivne. Necakala by som kym si to rozmysli. A urobila hrubu ciaru za nim a zila pre svoje deti, seba a novy zivot co ta caka. Drzim palce.

kristinka92
7. nov 2021

Rodný list sa vybavuje až po pôrode, asi si myslela skor papier o uznaní otcovstva- tam ho ako otca nezapisu bez jeho prítomnosti a vyslovenia súhlasu. Musí tam byt a súhlasiť, plus sa dohaduje priezvisko dieťaťa. Ak s otcovstvom nesúhlasí, dá sa to po pôrode riešiť súdnou cestou.

draik
7. nov 2021

Možno tak urobiť na matrike aj po narodení dieťaťa.

kristinka92
7. nov 2021

@draik áno dá sa spraviť uznanie otcovstva aj po pôrode na matrike, ale to len za predpokladu, že s tým bude súhlasiť a osobne tam prídu obaja. z autorkinho príspevku mi príde, ze to spraviť nechce.
A inak je to bezplatne 🙂

makova333
7. nov 2021

Tazka situacia. Urcit otcovstvo si daj sudne a nenatahuj sa s nim , aby isiel na matriku. Na starsie dieta prispieva? Brava si ho?

ukulela
7. nov 2021

Zena, drz sa. Nenatahuj sa s nim na matrike, ries to sudne. Rovno aj s vyzivnym na obe deti.

tosomja
7. nov 2021

Ako rozmyslieť? Tak buď chce byť v rodnom liste dobrovoľne, alebo nedobrovoľne. 😄 Stačí po pôrode, a ako to radia, rovno aj s výživným

roztlieskavacka
7. nov 2021

Vie mi niekto odpovedať prosim ci musím zverejniť pri uznaní otcovstva na matrike este pred narodením bábätka okrem dohodnutého priezviska aj jeho meno ?

eternity24
7. nov 2021

presne to opísala @kristinka92

eternity24
7. nov 2021

@roztlieskavacka z vášho príspevku mi nieje celkom jasne ako to myslite. Ak máte otcovstvo potvrdené súdom, teda rozsudkom, meno otca v RL zapísané byt nemusí. Ten Vám bude na základe rozsudku povinný platiť výživné.

eternity24
7. nov 2021

@roztieskavacka aha, uz som asi pochopila. Vy sa pýtate, ci pri podpise Súhlasného vyjadrenia o otcovstve k dieťaťu, ktoré sa vybavuje pred narodením dietata musíte v nom uviesť meno otca? Podľa mna určite.

roztlieskavacka
7. nov 2021

@eternity24 nie nie, mna zaujíma ci sa v prehlásení o otcovstve ktore otec podpise spomína aj meno a priezvisko DIEŤAŤA ktoré sa este len narodí 🙂

kristinka92
7. nov 2021

@roztlieskavacka iba priezvisko na ktorom ste sa súhlasne dohodli- v mužskom aj ženskom tvare, krstné meno sa tam ešte neuvádza

roztlieskavacka
7. nov 2021

@kristinka92 vďaka, lebo este nie som 100% rozhodnutá 😉

eternity24
7. nov 2021

@roztlieskavacka krstné meno sa neuvádza.