Ahojte pokračovanie k môjmu príbehu ktorý sa tu riešil pred 3 dňami. Mam dotaz. Ak som podpísal aj s partnerkou (už ex) že dieťa je moje a bude mať moje priezvisko na matrike je možné, že pri pôrode to za mlčí alebo to môže akokoľvek zrušiť? Ďakujem za odpoveď
@bytc20 áno ale keď pôjde na matriku mohol by byť problém nie? Rodný list jej nedajú potom.. Alebo?
Dajú, otec neznámy.
@januska12323 ale ak je raz na matrike podpísané oboma rodičmi, uznanie otcovstva tak to nemôže nie?
@nemam_menoo ked sa neberete naco davate dietatu tvoje priezvisko?....budete zit oddeleny.....dieta bude mat tvoje priezvisko.... vtedy ta tvoja ex-ka bez teba mnoho veci bez tvojho podpisu a suhlasu z dietatom nenarobí.....priklad.dieta bude hospitalizovane.....nosi tvoje priezvisko......budes musiet ty lezat v spitaly.....a nie tvoja ex-ka....kopec inych veci....zapis do skolky atd , atd,.......oblietaj to este po uradoch.......naco komplikovat život tebe,ex i dietatu....
@zuwa78 úprimne spolu nie sme, ale je to moje dieťa (snáď) a som ochotný pre neho urobiť a robiť všetko. Nemôže za to, ze ako rodičia sme išli od seba. Ked bude treba, aby som ležal budem ležať, keď bude treba dat mui obličku dám jwj ju.. Proste naozaj chcem byť 100%otec i keď sme od seba..
@zuwa78 prepáč, ale moje dieťa má exove priezvisko a v živote s ničím, čo píšeš som problém nemala 🙈
@nemam_menoo myslím, že ak sa nič nezmenilo, ona ako matka ťa môže zaprieť, čiže v RL bude otec neznámy.
@zuwa78 toto nie je celkom pravda. Matka je stale matka aj ked ma ine priezvisko. V nemocnici bude lezat s dietatom ona, ak bude chciet, zapis do skolky detto- tam treba podpis oboch rodicov a je jedno kto ma ake priezvisko. My sme mali syna, ked sme este neboli zobrati, mal priezvisko po nom a ani raz som nemala s nicim problem.
@nemam_menoo zavolaj si na matriku a opýtaj sa. Naco sú ti tu neoverené rady? Radšej zdvihnem
telefón a viem fundovanú odpoved.
@nemam_menoo ale dieťa je aj ex a ona je snáď tiež ochotná preň urobiť všetko 😉 to čo si dal za odpoveď? čiže touto logikou prečo by nemalo mať dieťa priezvisko po nej? hm? ješitnosť ocka? 😀 100%otec môžeš byť aj bez priezviska 😀
@miggy áno zaprieť môže. Ale pokiaľ je úradný papier z matriky tak uz nie? Však by jej nevystavili rodný list.. Nie?
@eternity24 ak by bolo možné resp. tboja ex nejako obišla už podpísané vyhlásenie o otcovstve, môžeš potom podať návrh na súd o určení otcovstva, ak chceš figurovať v rodnom liste tvojho dieťaťa. A ak máš kópiu tohto dokumentu, uchovať so ho a na súde môžeš potom predložiť , že tvoja ex tento dokument zatajila.
@eternity24 mam to v plane zajtra, ale neviem vydržať. Bohužiaľ od včera sa toho zomlelo veľa a dnes prišli vyhrážky tak ma to trápi..
@nemam_menoo ak sa ti vyhráža v SMS, tak tieto si archivuj ak by si to musel riešiť súdne, budeš mat dôkazy.
@eternity24 kópiu nemám, ale myslím že matrika ju mať bude. Ide o to ci to je možné.. Myslím, ze pani na matrike nám povedala ze ked vieme len priezvisko a meno nedávame po pôrode musím prísť podpísať papiere aj ja inak dieťatko nebude mať rodný list..
@zuwa78 mýliš sa, dcerka ma priezvisko po otcovi, vacsinu veci riešim ja a nikdy som nemala problém…max ma občas u lekára zavolajú jej priezviskom (keď sme u jej doktorky) 🙂. Je pravda, že na prihlášku do škôlky chceli ona podpisy, ale to chcú aj v prípade zosobášených rodičov.
Ak exka uvedie do RL otca neznámeho, príde tým o výživné napríklad. A on o akékoľvek práva.
@eternity24 samozrejme toto všetko odkladám. Ona to píše ešte aj mojej rodine nie len mne..
@eternity24 a teda snaž sa s ňou komunikovat písomne, aby si nejaké dôkazy mal.Tak všetko atchivuj, aj správy rodine.
@nemam_menoo aj na matrike musia mať záznam, že ste tam boli. Inak, tu je Právnická poradňa skupina. Skús to napísať tam.
@jazula áno presne toto si uvedomujem. Ale ona asi veľmi nie.. Tak ale otázka je ci to môže za mlčať..
@miggy idem pohľadať ďakujem
@nemam_menoo ja som len chcela tym povedat, moja segra mala taku situaciu....zili nezosobaseny v cudzine. Narodilo sa im babo....dieta dostalo priezvisko po otcovi... po roku sa dohodli ze odchadza segra i z dietatom na sk.....nadalej boli spolu.....svagor prichadzal domov k nim kazdy vykend......prvy problem nastal,ked chceli dietatu nahlasit zdravotnu poistovnu.....ona nemohla nic spravit....lebo aj ked boli a su spolu dieta nosilo jeho priezvisko, t.z.muselo mat a aj ma nadalej zdrav.poistovnu svojho otca v cudzine....dalsi problem nastal,ked sestra chcela dieta zapisat do skolky.....nedalo sa,lebo su nezosobaseny.... dieta ma priezvisko po otcovy.....musel to riesit svagor.....nakoniec sa vzali.....v plane to mali cely cas....a tym ze i segra ma teraz priezvisko po muzovy vsetky tie problemy odpadli........len tolko k teme.....
@zuwa78 ano tam sa jedná o zahraničie a to možno pochopiteľne je, ale tu ide o slovensko a jedno mesto
@zuwa78 ale ZP trošku pleties. Sestra pravdepodobne v tom čase nepracovala. Ja som bola na rodičovskej, ex v zahraničí a tiež musela mať dcéra zahraničné poistenie. Až keď som sa zamestnala, tak som ju mohla prihlásiť u nás. A čo sa týka škôlky, ako písali vyššie, tam chcú podpisy oboch rodičov, bez ohľadu na to, v akom vzťahu aktuálne sú.
bože zase nejaký ch*j čo bude spôsobovať nervy expartnerke hneď po pôrode 🙈
@zuzanka.zuzu prosím? Ona sa vyhráža ze ma ako otca neprizná. Ja bojujem o svoje dieťa a niekto ma nazve chu*om? Naozaj??
Ach autor,autor.....ty skončíš veľmi zle v tomto prípade mám pocit.
Budeš platiť jak blbec na dieťa,ktoré nakoniec ani nebude tvoje.Samozrejme,že to nezamlci,inak by nemala nárok na výživné.Nuz,ale keď si nedáš poradiť🤷
@nemam_menoo Ona ta priznat nemusi. Po porode mozes dat urobit dna testy otcovstva a na zaklade toho ti sud prizna prava a povinnosti voci dietatu (ak budes otcom) a budes dodatocne zapisany do RL. Dieta ale tymto neziska automaticky tvoje priezvisko- to len fyi.
@doriiis každý ma asi iné hodnoty v živote. Mňa peniaze nezaujímajú. Skôr ma zaujíma dieťa, ak je teda moje a to aby som s nim mohol byť..
@nemam_menoo ....a keď tvoje nie je?
@nemam_menoo Cisto laicky ano. Staci neukazat ten papier. Nikto jej to v nemocnici nedokaze, ze prave ty si otcom.