Materská a exekútor

kacenka100694
9. jún 2022

Ahoj mamičky riešili ste tu prosím vás niekto materskú a exekútora ? Môže mi zobrať exekútor materskú ?
A ďalšia moja otázka je . Ak nemáte nárok na Materskú aké da vás doktor na rizikové tehotenstvo od 2mesiaca tehotenstva ako to chodí kto za vás platí keď ste doma? Máte nárok na nejaký príspevok alebo ako to vôbec je ? Ďakujem pekne za odpovede 😌😌

lucka_ke
9. jún 2022

si nezamestnaná evidovaná na úrade práce? upresni

alenah31
9. jún 2022

@kacenka100694 materská je dávka vyplácaná SP z NP - áno, podlieha exekúcii. Pokiaľ je materské nízke - exekúciu síce exekútor na SP zaslať môže, ale vykonávať zrážky sa nebudú.
Ak si nezamestnaná a evidovaná na ÚP - poberáš podporu, počas PN sa akurát nemusíš chodiť na tie mesačné hlásenie - vtedy nárok na nemocenské nemáš - je na to aj iné tlačivo, ktoré pošleš na ÚP, že si PN.
Ak si zamestnaná - ideš na PN - prvých 10 dní ti platí zamestnávateľ, zvyšok PN dostávaš nemocenské od SP - pozor, aj nemocenské podlieha exekúcii.
Ak si iba doma, nikde neevidovaná, vlastne dobrovoľne nezamestnaná - platíš si všetko sama, v podstate PN ani nepotrebuješ - na nič nemáš nárok.

kacenka100694
autor
9. jún 2022

@lucka_ke som zamestnaná na dohodu ešte do 30.6.2022 z dôvodu zatvorenia prevádzky

lucka_ke
9. jún 2022

už som si všimla aj ďalšiu tvoju otázku - čiže si tehotná, končí ti dohoda a ešte nevieš či budeš mať nárok na materské
všetko záleží od toho, koľko máš "odpracované" koľko dní za teba zamestnávateľ platil nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti, kým toto nenapíšeš nevieme ti povedať či máš / nemáš nárok na podporu, prípadne na materskú
ale teda môžeš ísť na PN či už počas trvania dohody alebo aj po skončení v ochrannej lehote (pre tehotné je OL 8 mesiacov)

kacenka100694
autor
9. jún 2022

@lucka_ke od 26.5.2021 do 26.5.2022 bola prvá dohoda na rok druhu mi predĺžil od 26.5.2022 do 30.6.2022 z dôvodu zatvorenia prevádzky . Problém však môže byt že dohodu mám len na 10hod týždenne čo je 40hod mesačne . Nemocenské za mna platil cely čas no minimálne na takú dohodu

alenah31
9. jún 2022

@kacenka100694 ako píše @lucka_ke no hlavne si zisti či ide o dohodu s pravidelným príjmom, lebo len z nej sa platia odvody - pokiaľ áno - bude ti vyplácané aj nemocenské počas trvania PN, ak bude nemocenské platené aspoň 270 dní - budeš mať nárok aj na materské, ak to budeš mať splnené k 13tt tak dostaneš aj tehotenské.

kacenka100694
autor
9. jún 2022

@alenah31 áno ide o dohodu s pravidelným príjmom .

alenah31
9. jún 2022

@kacenka100694 takže podmienku NP máš splnenú - materské dostaneš a aj tehotenské. Tehotenské je určené minimom cca 215€/mesiac. Vypláca sa od 13tt až do dňa pôrodu, bude ti to chodiť spolu s nemocenským a neskôr s materským až kým neporodíš. To, že boli odvody nízke - no smola, nemocenské bude nízke. Ale po pôrode ti bude ÚPSVaR doplácať do výšky vyššieho RP tvoju materskú - Len o to potom nezabudni požiadať. A pri takto nízkom príjme - exekútor zrejme nedostane nič hoci ex. príkaz pravdepodobne do poisťovne zašle.

kacenka100694
autor
9. jún 2022

@alenah31 ďakujem veľmi pekne za odpoved a pomoc . Je to prvé dieta a vôbec neviem ako to chodí . Čo musím kde poslať a podobne . Moc ďakujem

alenah31
9. jún 2022

@kacenka100694 ako prvé - najneskôr do 7 dní od ukončenia dohody musíš na PN, aby bola platená. Ako druhé - v 13tt ti dá gynekológ žiadosť o tehotenské, to vypíše, svoje vypíšeš aj ty a zašleš to na SP - na tom tlačive bude uvádzať svojho posledného zamestnávateľa hoci už zamestnaná zrejme nebudeš, ale si poistenkyňa, ktorej vznikol nárok na tehotenské po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote. Na zvyšok máš časť si to naštudovať🙂

zalka
9. jún 2022

@alenah31 nesúhlasím... vôbec nemusí do 7 dní ísť na PN...OL pre tehotné je 8 m... takže kedykoľvek potrebuje môže ísť na PN

@kacenka100694 ak máš hrubú mzdu menej ako 566,50€ tak sa ti po skončení dohody oplatí prv prihlásiť na DNP z min. VZ 566,50€ a až tak ísť na PN...PN bude v takom prípade cca 300€ a MD cca 420€.

alenah31
9. jún 2022

@zalka ano pravda...moja chyba, odpovedala som v dvoch podobnych temach, v druhej nejde o tehotnu @kacenka100694