Maródky počas ochrannej doby

1. jún 2021

Ahojte dievčatá,
Potrebujem radu, ak ste sa stretli s podobnou situáciou. K 31.5.2021 som skončila pracovný pomer dohodou so zamestnávateľom, ktorý sa bude v dohľadnej dobe aj zrusovat z nejakých dôvodov. Už dlhodobejšie mam zdravotné problémy, ktoré potrebujem riešiť, ale vzhľadom na lojalitu k pôvodnému zamestnávateľovi sme sa dohodli, že prácu si dokončím a až následne pôjdem na PN a dám sa aj zdravotne dokopy. (sú potrebné nejaké liečenia, cvičenia a pod).. Viem, že pár dní som v ochrannej dobe a teda môžem nastúpiť na PN. Moja otázke je: ak sa tak stane, na papieroch do sociálky musím uvádzať posledného zamestnávateľa? Resp, keď ho uvediem, nie je to žiaden problém? Príde mi logické ho uviesť ako posledného zamestnávateľa, aj vzhľadom na ochrannú dobu, ale nie som si istá. Stretli ste sa s tým niekto? A pripadne ešte otazka: papiere v takomto prípade doručuje SP, ktorá spadá pod miesto posledného zamestnávateľa alebo môžem aj to, ktoré spadá pod moje bydlisko? (sú rôzne). Ďakujem pekne. 😊

poleva
1. jún 2021

Date posledneho zamestnavatela..PN si odnesiete sama na poistovnu..ja som to urobila tak.a vsetko ok.

cinda555
1. jún 2021

Máš 7 dňovu ochrannú lehotu 10 dni PN ti platí zamestnávateľ tak by si PN ku mala odovzdať tam kde si robila

poleva
1. jún 2021

@cinda555 uz neplati zamestnavatel...ak ma zmluvu povedzme do 31.5...po tomto datume s tym zamestnavatel nema nic...ja som to tak mala , aj PN..
Som si sama odniesla na poistovnu

cinda555
1. jún 2021

@poleva existuje 7 dňová ochranná lehota?

opica_skorica
1. jún 2021

@cinda555 ano. https://www.socpoist.sk/slovnik-pojmov/11s?prm1=3
Povodny zamestnavatel je sice uvedeny na pnke, ale uz ju nevyplaca. Treba papiere o pnke odovzdavat uz priamo na socialnu poistovnu.
Ak by vsak pnka vznikla napriklad v posledny den pocas trvania pracovneho pomeru, vyplatil by zamestnavatel tento jeden den, ostatne dni uz socialna poistovna.

cinda555
1. jún 2021

@poleva je to pracovná zmluva na dobu určitú. Tak sa vzťahuje 7 dňová ochranná lehota.

poleva
1. jún 2021

@cinda555 ano..ale byvaly zamestnavatel s tym uz nema nic...je to aj na internete.aj na stranke ekariera.sk ...

autor
1. jún 2021

@poleva,
@cinda555, ďakujem, baby. Áno, na SP si odnesiem sama (len mam dilemu ci na ten, ktorý spadá pod moje bydlisko alebo ten, ktorý spadá pod zamestnávateľa), len ma zarazila ta kolónka, kde sa vypĺňa poistný vzťah, lebo keďže mi včera skončil PP, nie som ani zamestnanec, ani povinne nemocensky poistená SZCO ani dobrovoľne nemocensky poistená osoba. . 🤔 Takže logicky tam vychádza ten zamestnanec.

poleva
1. jún 2021

Ano dobre rozmyslate..je to presne tak.to uz lekar vie ako ma vypisat..
Dokonca aj tu na koniku uz je taka tema..prave som ju citala😉
.

autor
1. jún 2021

@poleva ono človek si povie, že to dava logiku, ale keď to reálne zazije, tak si radšej overuje, lebo nechcem robiť nikde žiadne problémy...
Ďakujem za radu 😊

poleva
1. jún 2021

Akurat som nasla na stranke poistovne...PN odniest dp poistovne..kde spada aj sidlo firmy..pozrite si to 🙂

missviolet
1. jún 2021

Ja som posielala PN tej pobicke kam spadal zamestnavatel, v mojom pripade uplne ine mesto...

autor
1. jún 2021

@missviolet asi tam zajtra zavolám, lebo ja bývam v meste A, firma sídli v meste B a spracovateľ miezd zamestnávateľa sidli v meste C. Viem, že keď sa poberala prvá pomoc, tak naša firma spadala pod SP mesta C, takže asi tam by som mala adresovať marodku..

autor
1. jún 2021

Ak by niekto narazil na túto diskusiu, našla som aj info, na ktorú SP treba doručiť marodku. V mojom prípade je to mesto C - teda sídlo spracovateľa mzdy - viď info nižšie:

Ak ste SZČO, dobrovoľne poistená osoba alebo poistenec štátu, miestna príslušnosť pobočky Sociálnej poisťovne sa určuje podľa vášho trvalého pobytu. Ak ste zamestnávateľ alebo jeho zamestnanec, miestna príslušnosť pobočky Sociálnej poisťovne sa určuje podľa miesta útvaru zamestnávateľa, ktorý vedie evidenciu miezd. Ak evidenciu miezd vedie iná právnická osoba alebo fyzická osoba alebo ak útvar, ktorý vedie evidenciu miezd, je mimo územia Slovenskej republiky, miestna príslušnosť pobočky sa určuje podľa sídla zamestnávateľa alebo jeho organizačnej zložky.