Manželia študenti - nárok na štipendium

20. mar 2023

Dobrý deň,
V septembri máme s priateľom svadbu. Obaja budeme od septembra v končiacom ročníku VŠ. Chcem sa spýtať, či máme zo zákona nárok na príspevok/ štipendium. Prípadne za akých podmienok sa príspevok vypláca? Riešili ste podobnú situáciu?
Ďakujeme za pomoc.

queen_mary
20. mar 2023

Lol 😀😀

janai1
20. mar 2023

príspevok na čo? a na aké štipendium?

autor
20. mar 2023

Na sociálne štipendium.

t1nusa
20. mar 2023

zájdi si na študijné oddelenie a informuj sa priamo v škole 🙏🏻

queen_mary
20. mar 2023

Akoze ty sa rozhodnes vydat sa ako vysokoskolacka, a ocakavas nejaky prispevok? Boze dufam, ze nic take neexistuje.

matabb73
20. mar 2023

Budete žiť sami vo vlastnom byte? V tom prípade by ste mohli byť posudzovaní ako rodina s nízkym príjmom a mohli mať nárok na sociálne štipendium. Najlepšie je isť sa spýtať rovno na študijný odbor školy kde študujete.

matabb73
20. mar 2023

@queen_mary keď môžu byť prispevky pre tehotné. To sa tiež každá sama rozhodne, že chce mať dieta.

queen_mary
20. mar 2023

@matabb73 tehotensky prispevok je tiez blbost. Resp jeho celoplosne vyplacanie.

matabb73
20. mar 2023

@queen_mary alebo pandemickej rodičák. To je tiež riadna blbosť teraz keď už pandémia nie je. Alebo obedy zadarmo pre bohatých ľudí. Štát vypláca kopec nezmyselných sociálnych dávok a to nikoho netrápi.

autor
20. mar 2023

Budeme žiť vo vlastnom a obaja pracovať na polovičný úväzok. Momentálne ceny sú ale také, že nám to asi ledva pokryje nájom, stravu a všetky výdavky. Takže ak existuje štipendium, na ktoré by sme mali nárok potešilo by nás to.

trgypadl
20. mar 2023

Ahoj, sice to bolo davno, ale ja som mala narok na stipko, ale podmienka bola, ze som nemohla mat prijem a vy budete mat obaja, je jedno, ze polovicny.... Budete posudzovany spolu obaja s príjmami, takze nebudete v hmotnej nudzi alebo podobne, kazdopadne informuj sa na studijnom, ale doklada sa dost veci

lasona
20. mar 2023

Ste manželia a mate príjem, síce malý ale máte. Podľa mňa nebudete mať nárok za žiadne stipendium

kate211
20. mar 2023

Ak ste studenti denneho studia, mate narok na vyzivne od rodicov + pridavky do svojich ruk. Socialne stipendium je pre tych, ktorych rodicia maju nizke prijmy. Aj k tehotnej pokial studuje maju rodicia vyzivovacie povinnosti.

rawmamka
20. mar 2023

Ahoj, my sme pred rokmi boli s manželom v takejto situácii a mali sme nárok na sociálne štipendium, bolo treba vydokladovať príjmy na posúdenie soc.situácie. Najlepšie bude zájsť na študijné oddelenie, pretože stav v školstve je aký je a každá fakulta má svoje podmienky na posudzovanie stavu a taktiež na výšku štipendia podľa svojich možností. Ak obaja pracujete na polovičný úväzok tak to príliš optimisticky nevidím, ale za pokus nič nedáš. Ak sa na študijnom vyjadria kladne, tak vás čaká kolečko vybavovania potvrdení ( my sme napr. dokladovali aj overené čestné prehlásenia rodičov, že nám finančne neprispievajú, žijeme v samostatnej domácnosti), pretože inak by vyživovacia povinnosť pripadla im.

benoite
20. mar 2023

Ked som studovala ja, tak sme mali prospechove stipendia. Take uz nie su? A este ked si mal nad 25 a studoval si denne tak bolo tiez socialne.

slavomira236
20. mar 2023

Dcera brala stipendium a tam ich nezaujimalo ake mame vydavky kolko platime za najom napr...vzdy dokladovala prijmy za predchadzajuci rok a za rok kedy nastupovala semester teda od januara do augusta...a dolezite su kilimetre od skoly to tam zohladnovali tiez

rawmamka
20. mar 2023

@benoite Sú aj prospechové, aj sociálne. Výšku si určuje každá fakulta samostatne, podľa svojich možností a nastavených kritérií. Napr. náš syn študuje v BA strojarinu a tam je prospechové štipendium cca 500 eur za semester (má priemer pod 1,1), vždy sa poteší, aj keď brigáduje a zarába si od svojich 15 rokov. Pri prospechovom sa nesleduje príjem rodiny, ide iba o študijné výsledky. Pri sociálnom naopak - tam ide iba o posúdenie príjmov za predchádzajúci rok/polrok, ako na ktorej fakulte a študijné výsledky nie sú rozhodujúce.

oliva276
20. mar 2023

Na webe si nájdi Kalkulačku na výpočet soc. štipendia, vyplníš údaje (hoci aj predpokladané), odošleš sms (tuším za 50 centov ) a za pár minút ti na mail príde odpoveď, či máš na štipko nárok .

chadkroeger
20. mar 2023

sociálne určite nie, ale prospechové by ste mohli mať ak máte dobre známky

terina25
20. mar 2023

Ja som mala socialne aj prospechove. Pri soc.sa bral do uvahy prijem mojich rodicov. Brala som ho ale len 1 rok,pretoze potom som presiahla stanoveny prijem o niekolko drobnych....ak sa vydas,tak budu pozerat na prijem tvoj a tvojho manzela. Ten nesmie presiahnut urcitu vysku. Vydavky ich nezaujimaju.