Ahojte, manžel sa chysta na matersku s nasou starsou dcerou, lebo nema narok na podporu v nezamestnanosti. A cakame druhe babo v juli, ja by som tak ci tak nemala na druhe narok na matersku, ale mam narok na hocijaký príspevok na babatko pocas obdobia, ked bude manzel poberat matersku? (Okrem prispevku pri narodení dieťaťa po preziti 28 dnoch).Ďakujem
manžel môže nastúpiť na materskú len ak má aktívne nemocenské poistenie a dieťa už má 6 týždňov, čiže ak bude v tom čase nezamestnaný tak nebude mať nárok
prvých 6 týždňov si ty alebo on musíte požiadať o rodičovský príspevok a až po 6 týždňoch žiadať materské, ale opakujem, musí mať aktívne nemocenské poistenie
pardon, zle čítam, on chce ísť na materskú so starším dieťaťom, potom OK
@havana_frost dakujem
Môj manžel bol nezamestnaný, ja som bola na rodičovskej s mladším dieťaťom a tak sme sa vymenili. Ja som chcela nastúpiť do práce, bohužiaľ moje miesto už nebolo, tak som teraz nezamestnaná ja a on je s 2,5 ročnou dcérou na materskej až do jej 3 rokov. Tvoj manžel sa musí najskôr zamestnať, platiť poistenie a potom môže prakticky hneď nastúpiť na materskú. Ale ako to bude s tvojou materskou rodičovskou s druhým bábom neviem. Ale pokiaľ si nastúpila na materskú, potom rodičovskú z pracovného pomeru, tak si stále zamestnaná a máš nárok na materskú aj s druhým dieťaťom. A tá výška materskej ti môže vyjsť vyššia ako pri prvom, lebo sa zmenili pravidlá, mne to tiež robilo rozdiel medzi materskou v roku 2011, keď sa narodil syn a v roku 2014, kedy sa narodila dcéra. A to som medzitým nepracovala, len som čerpala materskú/ rodičovskú. Oni ti tú materskú vypočítajú z predpokladaného príjmu u tvojho zamestnávateľa.
@havana_frost nie, nebude mať nárok ona, musela by poberať materské a jej nárok ako píše nevznikne.
@n_g ako píše @fidorka7 nárok na príspevok na starostlivosť mat nebudete, ja som si on teraz žiadala v januári a musela som doložiť rozhodnutie zo sociálnej poisťovne o priznaní materskej a z práce potvrdenie o tom, že mi pracovný pomer naďalej trvá. A to vy nespĺňate. Takže budete mať nárok len na ten príspevok po doziti Sa 28 dní a rodinné prídavky.
@fidorka7 pravda, áno je to len keď má nárok na materské. A otec by to nemohol požiadať? Ak má nárok na materské.
@havana_frost asi ani otec nebude mať nárok, keďže nemá pracovný pomer.
@maria584 No len aby náhodou nepomohli niekomu! otras s touto byrokraciou
@havana_frost no a je pravda, ze zamestnanci upsvar, to neponúkajú, že človek má na to nárok. Neznali veci prídu o par eur, keď o tejto možnosti nevedia. Ako vravím ja som žiadala teraz v januári, ale spĺňala som podmienky.
Ďakujem všetkým, takže klasicky od tohto statu nič nečakám🙂
@maria584 no neviem aké máš skúsenosti, my na našom úrade to bežne klientom poskytujeme a a k zistíme, že si nepodali žiadosť, aj im voláme aby si ju prišli podať takže nezovšeobecňuj a nehádž všetkých do jedného vreca. Ak sa to niekde deje tak ako píšeš, tak je to smutné a neprofesionálne.
@n_g máš nárok na príspevok na starostlivosť od UPSVaR vo výške 41 eur mesačne, po dobu 6 týždňov. Ale musíš o to menovite požiadať, nikto ti to nenavrhne a čudovala by som sa ak by ti o tom vôbec povedali.