Manžel Čech - český rodný list pre dieťa

kaca222
28. sep 2022

Dobrý deň, je tu prosím nejaká žena čo má manžela Čecha a žijú na Slovensku?
Narodilo sa nám dieťa (tu na SK). Zaujimalo by ma či je nutné synovi vybavovať aj český rodný list. Má to preňho nejaké výhody do budúcnosti?
Ďakujem

bluemoon24
28. sep 2022

Pokud zijete na Slovensku, tak nejspis ne. My jsme se prestehovali ze Slovenska do Cech, tak jsme mu vybavili, kvuli uradum, pojistovne, atd. Kdyby jsme zustali na Slovensku, asi bych se na to vykaslala

kaca222
autor
28. sep 2022

@bluemoon24 manželova mama tvrdí, že tak bude mať syn zdravotné poistenie aj v čr. Mne sa to nezdá, veď predsa tam ani jeden z nás neodvádza odvody. Budeme ešte kvôli tomuto volať aj do poisťovne.

bluemoon24
28. sep 2022

@kaca222 ne, to neni pravda. Syn bude mit klasicky EU pojisteni (neodkladna pece v cele EU), ale ambulantni starostlivost pouze na Slovensku. Pouze v pripade, ze by jste se prestehovali do CR a pracovali na Slovensku, pak ma narok na ambulantni starostlivost i v Cesku, ale to je na zaklade formulare s1, ceske obcanstvi tam nehraje zadnou roli.

kaca222
autor
28. sep 2022

@bluemoon24 ďakujem, presne toto som si myslela. Tak sa s tým vybavovaním českého rodného listu asi nemusíme ponáhľať 🙂