Máme predkupné právo?

4. jún 2024

Starý rodičia žili v jednom dvore so svojimi súrodencami, traja bratia. Jeden nemal rodinu od neho ešte za života odkúpili naši jeho dom , starký už všetci zomreli takto patrí dvor v 2/3ách mame a 1/3 zdedil nevlastný syn dedovho brata. V dome nikto nebýva už viac ako 40 rokov, aj sa zrútil, ale oni boli pohádaný tak dedkovi nechceli predať svoj diel. Našli sme však inzerát že dedič predáva pozemok. Mama by aj bola kúpila ale keď zistili koho to je dcéra tak nechceli predať za rozumnú cenu.
Existuje niečo ako predkupné právo aspoň na náš dvor? alebo môže dedič predať náš dvor hocikomu?

andrea_82
4. jún 2024

Ano, ako spolupodielnikov by vas mali oslovit s ponukou ako prvych, ak je to ale sucast jednej parcely. Ak svoj podiel predaju niekomu inemu, mozete to napadnut.

autor
4. jún 2024

@andrea_82 ale on povedal sumu ale premsťenú, dvor je veľký 400m ale k ich zrútenému domu nie je iná cesta len cez dvor, preto to chce predať spolu a za domom je ešte ,, záhrada,, zarastené burinou a kríkmy ako aj dom lebo sa o to nik nestaral.
Mama ma kvôli tomu v kuse problémy , bojuje s burinou aj s hlodavcami, nedá sa pozemok ani riadne oplotiť.

hefo
4. jún 2024

Pokiaľ ponúkol premrštenú cenu vám, tak to nikomu inému nesmie predať lacnejšie, inak je to porušenie vášho predkupného práva.

autor
4. jún 2024

@hefo a čo keď predá ,, akože ,, kamarátovi? A ten to potom predá skutočnemu kupcovi lacno?
Lebo tam treba zaplatiť firmu čo tie nebezpečné múry zbúra a odvezie odpad, vyčistiť zarastenú záhradu. Boli upozornení aby sa o pozemky starali a nič nerobili, nekosili

hefo
4. jún 2024

Tak tam zase by ste mali predkupné právo voči tomu kamarátovi, tým by si nepomohol.

Skôr by mohol byť problém, že by fingovane predal kupcovi "draho", a potom by mu to nejako v hotovosti refundoval. To by mu ale kupujúci musel dôverovať, lebo tam by bol určitý priestor k podvedeniu toho kupujúceho. Tam by ale tiež malo byť možné nejako preskúmať finančné toky (platby nad tuším 5000 € nesmú byť v hotovosti), minimálne či naozaj kupujúci mal tú premrštenú sumu pohromade a skutočne došlo aspoň v jednom smere k platbe.

Je otázkou, či by to kupujúcemu stálo za to, s takýmito komplikáciami, to by musel voči bežnej trhovej cene dostať nejakú slušnú zľavu, a či by predávajúcemu táto strata stála len za to, aby nasral vzdialenú rodinu. Plus, pokiaľ sú viacerí podieloví vlastníci jedného pozemku, pri pokusoch čokoľvek robiť si môžu robiť dosť naschvály, takže to tiež znižuje atraktivitu pre potenciálneho kupujúceho. A súdne rozdelenie podielového vlastníctva stojí čas a peniaze, a to ešte nemusí byť v závislosti na umiestnení pozemku a iných jeho vlastnostiach možné.

Ešte si treba uistiť, či je ten dvor skutočne v podielovom vlastníctve, teda že je jedna parcela na liste vlastníctva, kde sú uvedení viacerí spoluvlastníci a ich podiely, nie že je ten pozemok viac samostatných parciel, každá s jedným vlastníkom, vtedy žiadne predkupné právo nie je.

(tieto moje reči treba brať trochu s rezervou, nie som právnik, ani som nikdy takéto veci v praxi neriešil, informácie mám len, čo som za roky na rôznych fórach a pod. prečítal)

autor
5. jún 2024

@hefo dvor je na samostatnom lv dvaja majitelia 1/3 a 2/3 iich ,,dom,, a záhrada je na samostatnom lv tam je jeden majiteľ, náš dom letna kuchyňa a záhrada je na ďalšom lv, studňa je iba jedna. Starký okupovali od brata časť v roku 2008 za 600e,