Máme nárok na príspevok, keď žijeme iba z rodičovského?

77sabrina11
21. jan 2015

Dobrý deň chcela by som sa opýtať či by ste mi vedeli poradiť. Som na rodičovskej dovolenke priatel je dlhodobo nezamestnany zijeme iba z rodicovkeho prispevku. Ma aspon jeden z nas narok na prispevok od statu?

alenah31
21. jan 2015

@77sabrina11 ale na aký príspevok od štátu?? Štát ich poskytuje viacero

77sabrina11
autor
21. jan 2015

Hocijaky naozaj kedze nema ani 25 prispevok v nezamestnanosti nedostane a nikto nam nevie poradit.

bonaqa2013
21. jan 2015

@77sabrina11 no to Ti asi najlepšie vysvetlia na ÚPSVaR.

vika35
21. jan 2015

@77sabrina11 najlepsie vam poradia na urade upsvr. pravdepodobne vam nieco malo vyjde. ale tvoj muz je mlady a predpokladam ma 2 zdrave ruky aj nohy tak hybaj ho nahnat do prace. a ze v okoli nieje? tak zdvihnem rit a hladam aj dalej od domova.

vika35
21. jan 2015

@77sabrina11 aha takze ani manzel nieje a ty ho este zivis sa ti cudujem

maznacik007
21. jan 2015

@77sabrina11 kolko mate obaja rokov napis plus ci zijete v samostatnej domacnosti takto vseobecne tazko poradit

77sabrina11
autor
21. jan 2015

Aj ja sa cudujem co uz. A mal autonehodu ma problémy s nohou beha po nemocnici takze to nieje take lahke.

ivkadracova
21. jan 2015

A co ten prispevok v hmotnej nudzi?? treba to preskumat. Socialny prispevok dakedy bol 60 ci kolko e..

alenah31
21. jan 2015

@77sabrina11 po splnení podmienok (pri každej dávke, o ktorú budete žiadať to môže byť iné) môžete žiadať o dávky v hmotnej núdzi, príspevok na bývanie, ak bude vykonávať aktivačné práce aj to je platené.

denkaajejdeti
21. jan 2015

@77sabrina11 Ak je taký mladý ako píšeš, tak majú voči nemu povinnosť jeho rodičia - je to tzv. princíp subsidiarity (iba ak by sa rodičia nemohli postarať, tak potom pomôže štát), s tým ťa odbijú na UPSVaRe. Ale pozor ! - ak sa on môže postarať o seba, tak je to už len na ňom - neviem, či je kvôli tej nohe považovaný za neschopného práce - ako to evidujú na Úrade práce ? Tam musel nahlásiť, že nereflektuje na pracovné ponuky, keďže je indisponovaný a vtedy by mali prebrať zodpovednosť dočasne jeho rodičia. Ale treba mať na to lekárske potvrdenie, nie je to o tom, že on sa necíti ešte na prácu a preto nepracuje. Ak je nahlásený na pobyt u rodičov, tak tam príspevok nedostane určite, teda v prípade, že rodičia majú príjem/pracujú, lebo dávky v hmotnej núdzi vychádzajú skutočne len tým, ktorí nepracujú alebo majú veľa nezaopatrených detí.

junova
21. jan 2015

@denkaajejdeti To dokedy musia rodičia zivit svoje deti? Strašné, mladý chlap dlhodobo nezamestnany, urobí si dieťa a rodičia zivte ma.

denkaajejdeti
22. jan 2015

@junova Zákon nestanovuje žiadnu hornú hranicu, takže napr. sesternica, ktorá sa počas VŠ štúdia vydala, nemala nárok na štipendium, pretože rodičia presahovali príjem o nejaké drobné. Keďže aj jej manžel bol v tom čase VŠ študent, tak nemali príjem (len občasné brigády), ale úradníci argumentovali spomínaným princípom subsidiarity. Aj keď doniesli potvrdenia, že rodičia im nič neprispievajú, úradníčka žiadala o to, že keďže majú menej ako 26 rokov tak je to v prvom rade povinnosť rodiča a dieťa ho môže dať na súd, aby mu prispieval na živobytie - na súde by potom vychádzali z príjmu rodiča a podľa toho by určili výšku mesačného príspevku. Inak - aj tak sa vždy vychádza z tzv. spoločne posudzovaných osôb (je teda dôležité, či autorka témy žije sama, s rodičmi, u priateľa, s jeho rodičmi,....), vtedy sa príjem ráta spoločne a podľa toho sa určuje, či je nárok na dávku v hmotnej núdzi (pozor ! nemýľte si to so životným minimom, to je vyššie, vypláca sa však len istý percentuálny podiel z minima). http://www.upsvar.sk/bs/socialne-veci-a-rodina/...
Takže, ak napr. by žili sami v byte, tak by dostali 160,4 + 13,5 + 17,2 + 89,2 = 280,30 eur. Ale, tých 89,2 je príspevok na bývanie a ten by dostali len v prípade, že 1. museli by tam byť nahlásení sami (žiadne iné osoby na evidencii obyvateľstva v tom byte/dome), 2. museli by byť vlastníkmi nehnuteľnosti alebo by museli mať platnú nájomnú zmluvu (t.z. žiaden prenájom "na čierno", vlastník musí platiť dane z príjmu z prenájmu nehnuteľnosti) 3. nesmú mať žiadne podlžnosti, čo sa bývania týka (takéto potvrdenie vydáva správca bytového domu, resp. obec alebo mesto v prípade domu, že nemá dlh na dani z nehnuteľnosti).
No ešte je tu jeden háčik : z tých 280,30 sa musí odpočítať to, čo občan dostáva od štátu (rodičovský príspevok, akýkoľvek dôchodok,...). Ešte by tam mohol byť príspevok v nejakej výške okolo 60 eur, ak by priateľ odpracoval aktivačné práce pre obec/mesto, ale to asi on nerobí, keďže ako píše autorka diskusie, chodí po nemocniciach......V prípade, že nežijú sami v byte/dome je takmer zbytočné chodiť na UPSVaR, pretože tam ich bude zaujímať príjem rodičov a iných osôb, kde žije matka s dieťaťom.

denkaajejdeti
22. jan 2015

Ešte som zabudla, tých 13,50 eur mesačne platí len v prípade, ak sa jedná o dieťa do 1 roka - čiže, ak už má viac ako 1 rok tak je to 266,8 eur mesačne - rodičovský príspevok.