Ahojte, potrebujem poradiť 🙂🙂,
mama zdedila po smrti rodičov a brata nehnuteľnosť. Ako by to bolo po jej smrti? Dedili by sme len my so sestrou, alebo by polovica pripadla otcovi ak by teda mama zomrela skôr? Sú normálne manželia...
A ešte taká možnosť, ak by chcela dom dať na neplnoletú vnučku, akým spôsobom by to vyšlo čo najlacnejšie? Prepis - darovanie - odkúpenie??
Ďakujem za každú radu. Pekný deň.
Tak mal by dedit aj manzel aj deti. Manzel polovicu sa mi zda. Ak je dom pisany iba na nu,moze ho za zivota darovat,prepisat na koho chce. Lenze ak ma viac vnuciek,bolo by to od nej vyslovene sproste prepisat to iba na jednu. A este k tomu mas aj sestru,no neviem ja mat sestru,ktora chce dom prepisat na svoju dceru tak budem dost nastvana,ze moja nedostane nic....
Ak by matka zomrela dedia manžel a deti rovným dielom - v tomto prípade každý 1/3, dom nie je v BSM keďže ho nadobudla dedičstvom.
V prípade darovaniie nehnuteľnosti maloteému dieťaťu - sa spisuje darovacia zmluva, kde je uvedené meno dieťaťa aj oboch rodičov /ako zákonných zástupcov/ - títo zmluvu aj podpisujú a potom sa podáva na súd návrh na schválenie právneho úkonu - bez schválenia súdom je Darovacia zmluva neplatná.
@adalmba To je v poriadku, aj mne je to ľúto, súhlasím... ono by to vlastne chcela vedieť mamina, ako by to bolo, aby to dala na poriadok 😉.
@ajka0207 Áno presne tak.
@adriannasvk Je to komplikované, ale rodičia majú veľký dom, kde zasa budú mať viac sestrine deti, takže o nič nepríde. Samozrejme to budeme riešiť aj s ňou 😉.
@patka06 Ďakujem pekne za info 😉.
Ak si to viete osetrit tak aby nebol nikto ukrateny tak je to potom v poriadku. Postup je potom taky ako ti pisala baba vyssie😉
@adriannasvk Jasné 😉 nechceme byť rozvadení o majetky. Ďakujem vám za info ešte raz.
Po smrti manzela, dedi manzel 1/2 a vy so sestrou na polovice druhu polku
@denda007 Ďakujem za info.
Dievčatá prosím vás, ako vypnem komentáre k diskusii, alebo skrátka ju "zruším" 🙂 už som sa, dozvedela, čo bolo treba, tak nech majú priestor druhí 😉😉
@denda007 ale nie v prípade domu, ktorý nespadá do BSM. V tomto prípade dedí každý zo zúčastnených 1/3 domu keďže by boli traja pozostalí. Len v prípade majetku spadajúceho do BSM sa dedí len s jednej polovice majetku nakoľko druhá je automaticky druhého manžela - a to podielom manžel polovicu a ostatní zvyšok rovnakým dielom .
Ked si das upozornenia tak len v tom riadku k tejto diskusii daj vypnut upozornenia. Pripadne ak sa da vymaz diskusiu
@adriannasvk ok skúsim, vďaka
Autorka - este jedna vec. Pri prepisovackach majetku casto ludia zabudaju na to, ze zial rodic moze prezit svoje dieta alebo vnuca, zial aj take sa v zivote stava. A potom je uplne jedno aky povod mal majetok zosnuleho, nevracia sa spat rodicovi alebo staremu rodicovi ale dedi manzel/ka a deti. A to byva v realite potom ohen na streche.....
@sashabb Áno to je pravda, je výhradne mamin... Tak ako je to potom? Asi po tej 1/3 - ja sestra otec
áno, po 1/3 z celého domu
To BSM už bolo odbočenie od tvojej pôvodnej otázky, pretože tu boli popísané aj rôzne nepresné informácie
my sme s mamkou dedili dom, ktorý bol iba ockov. A dedil sa rovným dielom. Ja 1/3 , brat 1/3 a mamka 1/3
Prepáč neporadim, ale mne je tak strašne ľúto, keď sa ,, dedí,, ešte žijúceho človeka....