Mám právo prihlásiť dieťa k sebe na trvalý pobyt?

lenkamartin
17. jan 2024

Ahojte chcem sa spýtať ak moje deti majú trvalý pobyt pri bývalému manželovi lebo v čase rozvodu ja som mala.len prechodný, keďže sme kúpili nehnuteľnosť mam pravo si dieťa prihlásiť na trvalý pobyt k sebe? Máme streidavu upravenú starostlivosť o ma 4 dní ja 10 q platí mi vyzivne ... čiže môžem si dieťa prihlásiť k sebe

januska12323
17. jan 2024

Nechala by som tam, ak nie sú nejaké problémy. Trvalý pobyt má len evidenčný charakter.

alenah31
17. jan 2024

@lenkamartin § 35 zákona č. 36/2005 Z.z. o rodine - právo odhlásiť maloleté dieťa z trvalého pobytu na území Slovenskej republiky máte za predpokladu, že s uvedenou skutočnosťou súhlasí aj druhý zákonný zástupca dieťaťa, t.j. otec dieťaťa. Pokiaľ sa na mieste trv. pobytu neviete dohodnúť - rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd. Nakoľko dieťa má u teba väčší rozsah dní v rámci striedavej starostlivosti a pokiaľ pred súdom preukážeš opodstatnenosť prečo chceš trv. pobyt zmeniť - súd ti nemá dôvod nevyhovieť. Inak je to tak ako píše @januska12323 trv. pobyt má len evidenčný charakter🙂