Mám právo na príspevok na bývanie?

16. aug 2021

Ahojte chcem sa opýtať s priateľom žijeme v spoločnej domácnosti je riadne zamestnaný. Ja som na rodičovskej dovolenke. Niesme manželia. Alimenty nemáme určené. Chcem sa opýtať mám právo nám príspevok na bývanie pokial žijeme v podnájme?

loginexistuje
16. aug 2021

nie nemas narok

autor
16. aug 2021

@loginexistuje dôvod toho ?? Keďže som vedená ako slobodna matka ?

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
loginexistuje
16. aug 2021

lebo sa ratae ako spolocna domacnost a tvoj partner pracuje a ak by si s nim nezila musis mat najprv urcene alimenty o dieta sa maju starat rodicia az potom stat

loginexistuje
16. aug 2021

a slobodna vydata to je jedno berie sa domacnost

autor
16. aug 2021

@bambulienka25 no neviem. Pre mna takú ochranu. Veľmi mi do domácnosti neprispieva. Doslova mame každý svoje peniaze

autor
16. aug 2021

A vyžiť z 301€ a ešte platím byt a spoločnú pôžičku ostáva mi 14€

sissy27
16. aug 2021

slobodná matka je každá, ktorá nie je vydatá, to nezakladá právo na žiadne extra dávky.
osamelá matka je niečo iné - to je taká, ktorá vychováva dieťa sama, bez pomoci rodičov či partnera a to ty nie si.
ak by si si aj nejaké extra dávky riešiť chcela, tak budeš musieť najprv vyriešiť výživné na dieťa súdnou cestou (či už to bude rodičovská dohoda schválená súdom alebo súdom určené výživné na dieťa, na tom nezáleží) alebo potvrdenie o poberaní náhradného výživného.

loginexistuje
16. aug 2021

a kym si na rodicovskej tak uz vobec nemas narok treba zaponit otca dietata do platenia alebo ist pracovat

autor
16. aug 2021

@loginexistuje u mna práca mimo domu neprichádza do úvahy. On pracuje každý deň a matka mi s malou nepomoze.

loginexistuje
16. aug 2021

tak siadaj o vyzivne od otca dietata a preco mu plats byvanie pod ked t on neprispeva dieta moze ist do jasiel

sissy27
16. aug 2021

rodičák nie je náhrada príjmu, ale sociálna dávka - PRÍSPEVOK na starostlivosť o dieťa. Nie je určený na splácanie vašich dlhov. Od partnera si vyrieš výživné súdnou cestou keď dobrovoľne nechce a sedieť tri roky doma s dieťaťom nie je povinnosť, to je luxus, ktorý si nie každý môže dovoliť. Keď tak dieťa do jaslí a ty do práce, aspoň na polovičný úväzok...

autor
16. aug 2021

@loginexistuje jasne lebo ja mám peniaze na zvýš ešte platiť jasle 🙂. A ďalšia vec je, že radšej sa o dieťa budem starať doma predsa je veľmi maly a potrebuje má viac ako nejakú cudziu ženu 🙂. Akože on pre malého kúpi všetko čo potrebuje ale čo sa týka mna tak nič. Stravu sem tam

autor
16. aug 2021

@sissy27 keď nemáš na vyber musíš platiť tým čo máš si myslím.

loginexistuje
16. aug 2021

ak takto rozmyslas tak potom nie si hmotnej nudzi

autor
16. aug 2021

@sissy27 predsa nechcem padnúť do problémov kvôli tomu ešte

ivkazba
16. aug 2021

Akože on pre malého kúpi všetko čo potrebuje ale čo sa týka mna tak nič. Stravu sem tam.

Nuž, k tomuto len toľko, rozhodla si sa žiť a mať dieťa s chmulom. Spoločné bývanie je o tom, že prispievame obaja. A mať dieťa je o tom, že ak sa žena o neho doma stará na MD/RD, tak muž preberá finančnú starostlivosť o dieťa ako aj o ženu. Tak to funguje v normálnym vzťahom s normálnymi mužmi. Toto je dôsledok zlého výberu partnera.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
abbey1
16. aug 2021

Máš nejaký zdravotný hendikep ty alebo dieťa? Ak nie, prečo by ťa mal niekto cudzí živiť? Tvoje dieťa, tvoje rozhodnutie. A výber otca dieťaťa detto.

lesana25
16. aug 2021

Takže miesto toho, aby si riešila toho pána, čo máš doma, hľadáš možnosti ako odrbať štát. No len so štátom dieťa nemáš, takže s týmto nepochodíš.

autor
16. aug 2021

@abbey1
@lesana25 bože aké ste len múdre dámy. Ste sa asi nikdy neocitli v situácii že máte doma debila a vy nemáte začo život dieťa. Chcela som radu a nie rady do života ďakujem. Nemám nárok a ostatne počúvať nepotrebujem. Odrbat stať ? Myslím si že skôr stať vo veľa veciach odrbava nás

ivkazba
16. aug 2021

Ocitnúť sa v situácii, že máš doma debila a nemáš začo žiť, je tvoje rozhodnutie. To, že ja, abbey, lesana či iné ženy to takto doma nemáme, je tiež naše rozhodnutie. Píšeš, že nepotrebuješ rady do života, ale áno, presne to potrebuješ, lebo evidentne so životom nekladáš zle.

mummy01
16. aug 2021

Ak mas doma debila tak ho posli do certa a daj si urcit vyzivne na dieta sudom...jednoduche riesenie v tvojej situacii

sissy27
16. aug 2021

@bambulienka25 to nie je pravda, výživné na dieťa si môže dať určiť aj keď spolu žijú. Na seba ako na partnerku nemá nárok, to by museli byť manželia.

Pre autorku: predstav si, ja som sa ocitla v situácii, že mám dieťa s debilom. Tak som si teda vyriešila výživné súdnou cestou a išla do práce, lebo základná matematika proste nepustí. Štát ti preplatí jasle alebo ti nechá rodičák, takáto možnosť kedysi ani nebola. Čím viac ženy na RD dostávajú, tým viac pindajú, že im je málo…

buberova
16. aug 2021

@lesana25 myslím že z mnohých mnohých diskusií na MK vyplýva že je lepšie dostať peniaze za nič od štátu ako si ich normálne zarobiť. 🙄

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
c_est_la_vie
16. aug 2021

Štát odrbava nás?
V určitom uhle pohľadu by som suhlasila, lebo daňové a odvodové zaťaženie je vysoké, ale to sa bavíme najmä o poctivých podnikateľocj a vyššej strednej vrstve. Tam štát naozaj berie a daní veľmi veľa, a potom takéto slečny ako ty tie peniaze doja, alebo sa aspoň snažia.

Máš nižší rodičovský, takže si doteraz asi veľmi nepracovala. Takže štát ti do 18 ( eventuálne aj na VŠ) platil vzdelanie, zdravotnú starostlivosť. Ty si poriadne nepracovala, otehotnela, štát ti dáva príspevok, platí zdravotnú starostlivosť. Ty vymýšľaš ako dostať viac.

Prosím, povedz mi, v čom teba konkrétne štát odrbava, lebo mne vychádza že z neho len berieš.

( A teraz ss nechcem dotknúť žien, čo si robili dieťa v 18 zo zdravotných dôvodov, ale toto velkohube vyjadrenie ma ozaj dostalo).

abbey1
16. aug 2021

No nikdy som sa neocitla v situácii, že mám doma debila a preto nemám z čoho živiť svoje dieťa. Ale ocitli sme sa v situácii, že sme ledva mali ako vyžiť napriek tomu že manžel pracoval a i ja , lebo naše dieťa vážne ochorelo a rok išla jazda koruna na zlepšenie jeho zdravia.
A takých ľudí sú tisíce a tisíce. Tam by mala smerovať pomoc štátu.
Popri každom dieťati som pracovala aspoň pár hodín týždenne, aby mali naše deti niečo navyše a preto, že ma práca baví.
Prečo máš blbca doma? Treba sa rozviesť, ak sa blbec nemieni starať a treba sa začať starať sama o seba a svoje dieťa. Buď sa uskromniť, alebo začať pracovať.
Aj v takej situácii sú tisíce a tisíce skutočne slobodných rodičov, či rozvedenych.
Ty slobodná matka nie si. A sama píšeš, že malému kupi, čo treba.

catherinah
16. aug 2021

Baby, ale ozaj realne AKO toto riesit?
Nie dieta do jasli a Ty do prace? Co ak byva v nejakej dedine, kde nie su jasle? Nema auto, nestiha dieta zaviest, ist pren busom, nie vsade je MHD kazdych 15 minut. Ak bude chodit do prace.
Chlap takto aspon nieco dietatu kupi, ja sa nezastavam toho, ze nerobit, ale nie vzdy je to take jednoduche. Uz len najst robotu s takym malym.

sissy27
16. aug 2021

@catherinah ak naozaj býva niekde "na lazoch", kde nie je práca, nedá sa dostať do práce, do škôlky / jaslí, nemá auto, proste nedá sa, tak potom možno treba porozmýšľať nad presťahovaním sa niekde, kde je lepšia dostupnosť všetkého. Lebo zasa nebudeme si klamať, skončením rd sa tie podmienky nijako nezlepšia, bude stále tam kde je, akurát už nebude dostávať ani tých 300€.
Plus ak viem, že bývam niekde, kde sú možnosti obmedzené, tak sa na materstvo skúsim pripraviť, našetrím si, pozisťujem vopred aké budem mať možnosti. Čo sa týka práce - asi väčšina sa nás vracala do zamestnania, kde robila pred rd...
Len tu mám obavy, že niekto ani predtým nikde nepracoval, ani sa na nič nepripravoval, dieťa neplánované, tak nech sa štát stará...