Mám povinnosť hlásiť bývanie u priateľa v byte?

slavciatko
12. máj 2016

Potrebujem poradiť. Asi pol roka bývam u priateľa ale trvalý pobyt mám u mamy, ani si ho nebudem meniť, až keď zmením priezvisko a tiež ďalšiu adresu keďže ideme stavať dom. Ide o to či s tým nemože mať niekto problém že si tu len tak hala bala bývam a nikomu som to nehlásila. Musím mať meno na zvončeku napr. aj na byte lebo momentálne som kvoli rizikovému na PN a mám obavu či to nezačne niekomu vadiť, že priateľ je vedený ako jediná osoba žijúca v byte a sme tu dvaja. Ako to mám riešiť? komu to mám hlásiť? Potom sa náklady rozrátajú o jednu osobu naviac na bytovku? neviem, nechcem robiť problémy, zatiaľ sa nikto nesťažoval ale ľudia sú rôzni.

candii
12. máj 2016

Tak ak si na PN tam udavas socialnej poistovni kde sa zdrzujes.. moze to prist skontrolovat. Cize meno na zvoncek by som si dala. Dalej to ze je v byte nahlaseny len on myslim si ze nevadi tam ide len ze by viacej za vodu platil..

slavciatko
autor
12. máj 2016

@candii no to jasne že mám nahlásené to som doktorke nahlasovala keď ma vypisovala že bývam tu, povedala že to je bežné že to často tak robí, ja som si dala aj to meno na zvonček, len to riešim že ak by to niekomu vadilo, či tu musím mať aj nahlásený pobyt niekde na bytovom alebo niekde. Ja neviem ja som z domu neviem ako to je v bytoch.

zabina27
12. máj 2016

podla mna sa nemusis hlasit nikde. akurat u domovnika kvoli zalohovym platbam - niektore sa platia podla poctu osob (vytah, osvetlenie spolocnych priestorov...), ale neviem, nakolko je to povinne. my sme to nehlasili, ked som sa k muzovi nastahovala, ani ked sa narodil maly - ked prisiel odpisat napr. vodomery, tak sa spytal, kolki tu byvame, poznacil si a bolo. vodu, kurenie, to platite podla spotreby, cize ak on ma nastavene nizsie platby na 1 osobu, tak bude z toho max nedoplatok...
inak na schranku som si meno dala, kvoli tomu, aby mi tam hadzali postu. na zvonceku som nemala, ty si daj kvoli tej PN. ak mas nejake institucie, odkial ti chodi posta, tak im mozes nahlasit kontaktnu adresu, niektore to eviduju, ine nie... alebo si aj mozes vybavit prechodny pobyt (priatel ti vybavi), ale to je asi zbytocne, akurat by si mala aj doklad o adrese

slavciatko
autor
12. máj 2016

@zabina27 ja mám meno na zvončeku 🙂 pošta mi chodí domov k mame, ja tam chodím často, bývame v malom meste kde ste všade za 5minút takže s tým problém nemám, a kuriér mi nosí do roboty, aj teraz keď som pn mi to tak lepšie vyhovuje ako bežať z 8 posch. dole keď mi to preberú u nás na vrátnici v pohode 😀

zabina27
12. máj 2016

@slavciatko tak uz len sa opytat domovnika, ak to chcete mat na poriadku uplne 🙂

candii
12. máj 2016

@slavciatko nemusis nahlasovat nikde uz..

shia
12. máj 2016

nemusíš nikde inde, ako kvôli tej PN, môjmu manželovi sa nechceli meniť doklady, tak má už niekoľko rokov starú adresu od rodičov ešte a žiadny problem, ešte aj poštár vie, kde má hádzať poštu ;)

maria123
12. máj 2016

podla noveho zakona,ked byvas dva mesiace suvisle v byte,je to treba nahlasit spravcovi,kvoli rozpocitavaniu nakladov

maria123
12. máj 2016

9) Vlastník bytu je povinný oznámiť bez zbytočného odkladu správcovi alebo spoločenstvu zmeny v počte osôb, ktoré užívajú byt súvisle minimálne počas dvoch mesiacov. Ak vlastník byt neužíva, je povinný oznámiť správcovi alebo spoločenstvu svoju adresu a každú jej zmenu

katarinamarkova
12. máj 2016

@slavciatko nahlásiť správcovi......ak si byt len prenajíma, riešiť to s prenajímateľom.

moni73
12. máj 2016

@slavciatko ako pise
@maria123 v zakone je povinnost vlastnika nahlasit spravcovi pocet osob zijucich v domacnosti. Ak mate merace vody, tak na osoby sa zvycajne rozpocitava: vytah, osvetlenie spol. priestorov, upratovanie a olo. Ja by som zmenu nahlasila.

janka54321
12. máj 2016

Treba to nahlasit spravcovi...uz len preto, ze tento mesiac sa nosia vyuctovania...tak, aby s tym nejaky sused nemal problem, ked mu pride nedoplatok ...napr. ak nemate hodiny na studenu vodu vlastne, tak ostatni, ktori tiez nemaju budu na teba vlastne doplacat...u nas tak byval priatel a veru hned som ho nahlasila, aby to niekomu nahodou nevadilo..mu nas domovnik videl a pocul vsetko ...nahlas sa odteraz a budes mat pokoj

slavciatko
autor
13. máj 2016

@katarinamarkova byt je jeho

slavciatko
autor
13. máj 2016

@janka54321 tu si každý platí všetko sám podľa meračov, len ak za ten výťah a spoločné osvetlenie by sme trochu doplácali, ok zariadime to, dakujem

sasa1310
15. máj 2016

@slavciatko priateľ je ťa povinný nahlásiť domovému správcovi ako osobumesiac. Nakoľko používaš výťah, smeti a pod. A to bohužiaľ platia teraz za teba jeho susedia. Takže môže to im vadiť.
Najlepšie sa aj z rodičovského odhlásiť, nech zasa mama za teba nemusí platiť smeti a pod..

zita19
15. máj 2016

@sasa1310 za smeti sa plati dan, tam kde ma obytel trvale bydlisko. Ak ma u priatela prechodne bydlisko, tak sa odhlasi z dane za smeti v mieste trvaleho bydliska a plati v mieste prechodneho pobytu. Susedia za odvoz smeti neplatia, lebo to nie je viazane na dom ale na obyvatela.
Ci sa za vytah plati podla poctu osob zavisi od toho ako je nastavene v konkretnom dome. My napriklad platime pausal na byt, bez ohladu na pocet byvajucich. Platby za spotrebu elektriny a vody na spolocne priestory sa u nas rozpocitavaju tiez na byt. Ostatne platby zavisia od spotreby, takze spravcovi je uplne jedno kolko ludi v byte byva.

slavciatko
autor
15. máj 2016

@sasa1310 to jasne ze som mame dala za smeti na rok 🙂 to mam jedno kde to budem platit, ci u mamy alebo u priatela, trvale bydlisko si menit nebudem, nakolko sa budem vydavat o rok a tiez sa stahovat takze to nema vyznam si na rok menit doklady 🙂