Mám podľa vás nárok na polovicu domu?

31. dec 2024

Ahojte, som zvedava na vas nazor. Nerozpravala som sa o tom zatial s nikym. Ani s bratom.. Mamou...

Ja zijem s manzelom a detickami uz cca 8 rokov daleko od mojej rodiny.
Moji rodicia + brat ziju spolu v rodinnom lukrativnom dome.
Maju 60 rokov a brat 35. Ked som bola doma minuly rok s rodinou u nich mi bolo oznamene, ze tento dom bude patrit IBA mojmu bratovi. To ze nie som doma, ked potrebuju pomoc, samozrejme beriem. Tu to aj zhaslo. Neriesila som, ved nech je jeho, len ma ro prekvapilo.
Vcera som sa ale dozvedela, ani nie od mojich rodicov, ze moj brat plati dlh mojmu otcovi a ze aj bude dost dlho....... Kboli tomu si nevie zobrat ani hypoteku.......

Tym pravom ten dom patri plne jemu, ze?

marca12
31. dec 2024

Z pravneho hladiska mas narok na dedicstvo. To,ze brat plati otcove dlhy,je ina vec. Na druhej strane,ak by neplatil tie dlhy,rodicia pridu o dom a nebudete mat nic.

aliziana
31. dec 2024

ten dom bude patriť iba jemu, ak sa tak rodičia za života rozhodnú a darujú/predajú mu ho (oficiálne). Ak sa to dostane do dedičstva, tak nárok budeš mať aj Ty

melanta
31. dec 2024

Dom patrí tomu, kto je vlastník. Ak sú nimi rodičia, tak rodičia. Aj keď u nich tvoj brat žije a spláca ich dlhy. Ak mu dom darujú, bude jeho. Ak mu ho nedarujú a zomrú, dediť budete obaja rovnakým dielom.

nynia
31. dec 2024

Ked pred smrtou prepisu nanho dom nemas pravo, ked po smrti bude sa to riesit dedenim a tam tiez to nie je uplne jednoznacne zalezi ci sa bude dedit zo zakona alebo zavetu a aky iny majetok okrem domu bude predmetom dedicstva

petamich
31. dec 2024

No to netusime ci este mas alebo nemas pravo 🙂 ak rodicia za zivota daruju dom bratovi, bude iba jeho. Ak nie, tak samozrejme narok mat budes.

alickapusinka
31. dec 2024

Presne tak ak brat vybral pôžičku na otcove dlhy tak chce byť kryti.Si vezmi dlhý môžu byť aj 100 tisic eur aj 20 aj 50 tisic eur nevieš koľko toho je a to mu nedaju len tak zaplatil dlhý.Píšeš že nemôže si brat kúpiť ani vlastne bývanie na hypotéku tak ak vzal úver že vyplati otcove dlhý tak si myslím že je správne že dostane dom.Ak mal otec dlhý exekutor by vzal dom nemala by si tak či tak nič.Takže oni mu podľa mna ani nedarovali ak splaca dlhý chce mať istotu.Preto mu prepisali alebo prepišu dom.Ak by nebol dom prepisaní na brata a v prípade smrti rodiča na ktoreho je dom ide dom do dedičstva.Myslím si že sa brat poistil.Preto TI rodičia povedali že dom bude bratov.To že nevieš koľko dlhov otec narobil.To nie je že prepisali len jemu dom a tebe nič ak platil otcove dlhý tak si myslím že chce mať istotu.A čo hrozilo otcovi pre dlhý exekutor ak áno dom by vzali tak aj tak by sa muselo najsť riešenie kam pôjdu.A tak vyplatil dlhý a dom ako keby kúpil lebo aj ked mu banka pôžičku dala a otcovi by sa niečo stalo asi brat bude platiť dalej banku nezaujima kto komu bral oni chcu svoje peniaze nazad vratiť.

katkaseiner
31. dec 2024

pre svoj pokoj duse si to s rodicmi a bratom vydiskutuj....
Akoze myslim si ze kazde dieta 'ocakava' ze ked rodic zomrie, nieco po nom ostane. V tomto pripade to vyzera tak, ze ostali by vam dlhy a exekucie a teda neviem ci by si mala zaujem. Brat sa toho zda sa chytil a tym ze si bral pozicku na otcove dlhy sa zabezpecil - a ma pravdu.
Ja necakam ze po kazdom rodicovi ostanu obrovske majetky ale mozno by ma to trochu na tvojom mieste zarmutilo. Skus sa s nimi o tom porozpravat. Rodicia by si v kazdom pripade mali uvedomit ze ich syn bol postaveny pred hotovu vec - bud dom stratia rodicia alebo sa do toho zastara a pomoze aby sa dom nestratil...

luccija
31. dec 2024

Pozri sa na kataster portál na koho je teraz písaný dom možno mu ho už aj prepísali.Spravit to môžu možno je dohoda, že brat splatí dlh a dostane dom.Za života ho môžu prepísať aj susedovi.
Brat im možno pomohol pred exekúciou a sám je v pasci, že tam býva a možno ani nechce.Z čoho má otec dlhy?
@katkaseiner presne tak a nakoniec bude dcéra nahnevaná, ale pozadie môže byť iné.

januska12323
31. dec 2024

Pozri sa na kataster komu dom patrí. Ak stále rodičom a do ich smrti sa nič nezmení budeš mať nárok na časť domu z dedičstva, ak prepíšu dom za života bratovi tak bude bratov.

melanta
31. dec 2024

Súhlasím s katkaseiner aby si si to s rodičmi vydiskutovala. Aby sa nestalo, že dom darujú bratovi, ten síce platí ich dlhy, ale ak sa nesplatia do smrti rodičov, tak ich budete dediť a to obaja. Dedičstvo sivé možno odmietnuť. Ale nie je fér, aby rodičia v rámci dedičstva zanechali dlhy obom deťom a majetok dali vopred iba jednému.

maranco
31. dec 2024

Vyhľadaj si adresu domu na https://zbgis.skgeodesy.sk/mapka/ a pozri LV kto je vlastníkom domu. Ak rodičia tak si prípadný dedič ak je už vlastníkom brat tak nie si dedič.

Ak si otec požičal od niekoho peniaze, tak pôžička prechádza na dedičov a dedičia musia najprv uhradiť dlhy z majetku až potom si rozdeliť zvyšný majetok.
Ak je pôžička vyššia ako zdedený majetok, môžu odmietnuť dedičstvo.

xena0
31. dec 2024

Z ľudského hľadiska asi chápem že patrí bratovi... Platí dlhy, nemôže zobrať vlastnú hypotéku.. nenarokovala by som si na dom

zobaka
31. dec 2024

ak rodicia daruju dom bratovi pocas zivota bude len jeho, mozu sa tak rozhodnut na zaklade toho, ze sa o nich staral, pomahal im a pravdepodobne by prisiel o byvanie, keby prialo k dedicstvu, je to na rodicoch ako sa rozhodnu

sasa1310
31. dec 2024

dlh rodiča nemá žiadnu spojitosť s tým, že si tvoj brat nemôže zobrať hypotéku. Dom patrí právo tomu, na koho je dom písaný

beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sasa1310
31. dec 2024

@beata_k a to si ako na to prišla?

autor
31. dec 2024

Dakujem za informacie! 🙂

aduskatt
31. dec 2024

@beata_k prepáč, ale napísala si úplný nezmysel. Z právneho hľadiska - pokiaľ za života rodičia darujú alebo predajú dom synovi, je jeho. Ak sa tak nestane, tak po smrti oboch rodičov dedia ich deti rovnakým dielom.

lukbe
31. dec 2024

Odpovede tu už máš, len si to veľmi nejasne napísala...brat platí dlho otcovi, teda je otcovi dlžný brat alebo je dlžný otec niekomu? Jasné by to bolo, ak by si napísala, že brat platí otcov dlh, takto neviem...každopádne mali ti to jasne vysvetliť, je smutné, že ťa takto vylúčili.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alickapusinka
31. dec 2024

píšeš že brat si nemôže vziať hypotéku na vlastne bývanie.Tak asi tých dlhov nebude málo.A otec ak bol dlžný niekomu brat vybral pôžičku a za peniaze chce prepis domu.Ber tak ak by zobral exekutor pre dlhý dom musi sa aj riešiť kam pôjdu rodičia bývať.Opýtaj sa to rodičov a brata že ako to je koľko bolo dlhu.Za čo dlh snád TI povedia.

bu_bu_bubak
31. dec 2024

Je to ich vola takze to treba respektovat. Rodicia mozu deti kludne aj vydedit, nikde nie je napisane, ze potomkovia musia dedit.

Pravdupovediac, byt tvojim bratom tak by som si to nechal osetrit aj pravne pretoze stat sa moze kadeco a toto je zatial dohodnute len ustnou formou. Minimalne by som ziadal taky diel domu kolko otcovi splacam dlh aby som nevysiel naprazdno. Zvysok mozu potom rodicia poriesit formou zavete kde sa po smrti prepise ci uz iba na brata alebo cast aj na teba v zavislosti od toho ako sa rozhodnu.

sasa1310
31. dec 2024

@beata_k ani z morálneho hľadiska nemá nárok na celý dom. Na základe čoho, že aj ty žiješ v rodičovskom?

maranco
31. dec 2024

@bu_bu_bubak * Rodicia mozu deti kludne aj vydedit, nikde nie je napisane, ze potomkovia musia dedit. *

autorka by musela odmietnuť pomoc rodičom v chorobe a starobe, nezaujímať sa o nich, byť odsúdená za úmyselný trestný čin alebo žiť neusporiadaný život aby ju mohli v závete vydediť

ak v závete uvedú že všetko dedí syn, autorka môže napadnúť neplatnosť závetu a vtedy má nárok na polovicu toho čo by dostala ak by nebol žiaden závet

lenkakoc444
31. dec 2024

Podla mna to nie je celkom Fer, ze z dom bude len bratov. Pises, ze ide o lukrativny dom. Aka je hodnota? 400-500tisic? A to zostane bratovi Lebo plati otcovi dlhy? Kolko plati mesacne? 3000e co je hypo na takyto dom? Taktiez rodicia su este sebestacni. Ma v plane ich doopatrovat? Aj leziacich? Alzhaimer, demencia? Podla mna ma moralne pravo na vacsiu cast, ale urcite nie na cely dom a to ratam teda, ze ked sa bude treba o nich starat tak to bude primarne na nom.

zuzinka888
31. dec 2024

@marca12 z pravneho hladiska maju rodicia pravo " darovat" predat dom komu len chcu. Je to ich dom. Deti si nemaju narokovat na majetok zijucich rodicov.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aduskatt
31. dec 2024

@beata_k na morálny nárok sa autorka nepýtala

sasa1310
31. dec 2024

@beata_k ale Ty možno nemáš nárok, autorka pravdepodobne nárok má, keďže sama píše, že ide o lukratívny dom. Treba si uvedomiť, že v takýchto prípadoch je pomoc obojstranná, rodičia pomáhajú mladým, aby vôbec mali kde bývať

zobaka
31. dec 2024

@maranco prave preto, ze zavet je napadnutelny, sa take zalezitosti riesia darovacou zmluvou este pocas zivota, ak budu rodicia chciet