Ahojte vedel by mi niekto poradiť, čo všetko je nevyhnutné vybaviť, keď sa chcem presťahovať k priateľovi do česka? Momentálne som skončila školu, som prihlásená na úrade práce ale na slovensku. Priateľ býva v česku a mám možnosť ísť bývať k nemu a jeho rodičom a nájsť si tam prácu a potom chceme založiť rodinu.
Prípadne nevyplatí sa mi zatiaľ maš trvalé bydlisko doma pri rodičoch a pracovať v česku (prechodne teda bývať u nich) ale netuším, čo všetko alebo kam skočiť ako prvé. Prácu sa mi zatiaľ nepodarilo nájsť ani doma ani u nich. Prosím poraďte mi 😒 (Odísť do česka chcem aj z rodinných dôvodov, pretože otec mi neschvaľoval takýto vzťah a chce ma vyraziť z domu.. Nechal ma doma kým som nedoštudovala)
Odhlásila by som sa z UP na Slovensku,prihlásila sa do slovenskej ZP ako samoplatiteľ a v CR by som si vybavila prechodný pobyt (na trvalý nemas nárok). Po tom,čo sa zamestnáš v CR sa odhlásiš zo slov.ZP a naskocis do českého systému poistenia.
Nezabudnúť na zdravotnú poisťovňu. Podľa situácie sa buď odhlásiť z dôvodu platenia/zamestnania v ČR resp. nezabudnúť platiť v SR ako dobrovoľne nezamestnaná.