Mám nárok po rodičovskej na podporu v nezamestnanosti?

tina610
22. mar 2012

Ahojte! Chcem sa opytat, ak by ste mi vedeli poradit, ci budem mat narok na podporu v nezamestnanosti. Moj pripad je nasledovny. V poslednom zamestnani pred nastupom na MD mi z dovodu rizikoveho tehotenstva nepredlzili pracovnu zmluvu a v novembri so mnou ukoncili pracovny pomer. Kedze som bola na PN-ke, potiahla som ju (samozrejme na odporucenie gynekologa/ az do nastupu na matersku - februar. Bud. mesiac bude mat syncek 3 roky a ja som bez prace. Predtym som robila vkuse 8 rokov - u 2 zamestnavatelov. Moja otazka teda znie, ci mi vobec vznikne aspon narok na poberanie podpory v nezamestnanosti, kedze som pocas MD a RD nemala status zamestnanca. A ake mam vobec moznosti? Davky v HN? Prosim poradte, som z toho zufala, nemozem kvoli tomu ani spat, predtym, ako som otehotnela, som pracovala od svitu do mrku a teraz toto. Je mi do placu, ale drobcek mi za to vsetko stoji!!!! Dakujem za kazdu radu...Mimochodom som studentkou VS - to ale asi nema ziaden vplyv, ci? Poradte prosiiiiim.

liz_lemon
22. mar 2012

@tina610 na podporu mat narok nebudes, lebo tvoj PP sa skoncil skor, mozno tie davky v hmotnej nudzi, ale len ak splnis podmienky (ci s niekym zijes v spolocnej domacnosti, ake su tvoje prijmy ako vyzicne a pod, aky mas majetok...)
tu je k tomu kompletne info http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...
ak si denna studentka, mozno by si sa mohla informovat na socialne stipendium

tina610
autor
22. mar 2012

vdaka za odpoved, aj som si to myslela, este sa Ta chcem spytat, spolocne posudzovane osoby pre vznik naroku na davku v HN - myslia sa nimi osoby zijuce v spolocnej domacnosti??? Pytam sa preto, lebo s manzelom spolu nebyvame, on ma trvaly pobyt na inej adrese, ale rozvedeni nie sme. Ma vsak dost vysoky prijem, tak teraz rozmyslam, ci mam vobec narok na tie davky v HN. Zijem ale sama s 3 -rocnym syncekom a navyse este studujem. (externe/, co tiez stoji pekne peniazky, na co mi manzel neprispeje ani centom. Takmer vsetko si financujem z vlastnych uspor nasetrenych este pred MD.

liz_lemon
22. mar 2012

@tina610 ano, myslia sa osoby, s ktorymi zijes v spolocnej domacnosti
a preco si si nedala ziadost u vyzivne od manzela, to nevadi, ze nie ste rozvedeni, lebo ako manzelia, mate vzajomnu vyzivovaciu povinnost, detto ma vyzivovaciu povinnost k dietatu