Mám nárok na vyplatenie celej dovolenky od zamestnávateľa?

macka174
14. apr 2021

Ahojte.Som zamestnaná na polovičný úväzok a od 1.5.2021 si dávam výpoveď.Mam nárok na vyplatenie celej dovolenky od zamestnávateľa?

lucka_ke
14. apr 2021

nie, len za odpracovanú časť roka

mogaa
14. apr 2021

len alikvotná časť dovolenky za 4mesiace + ak máš zostatkovú dovolenku za minulý rok a nemusí t ju preplatiť, môže ti nariadiť čerpanie dovolenky

macka174
autor
14. apr 2021

@lucka_ke ja som od roku 2014 do novembra 2020bola na rodičovskej dovolenke.teraz máme prevádzku zatvorený a zamestnávateľ chce,aby som si dala výpoveď,ale dovolenku mi odmieta vyplatiť.Nemam nárok ani tak?

mogaa
14. apr 2021

@macka174 no nebude to za 4meisace, keď ešte len teraz dávaš výpoveď, ale alikvotná časť dovolenky k ukončeniu PP

macka174
autor
14. apr 2021

@
@lucka_ke mám 54dni starej,a 25dni novej dovolenky,keďže som bola na rodičovskej,tak dovolenku som necerpala

mogaa
14. apr 2021

@macka174 počas RD máš nárok len na alikvotnú časť dovolenky za obdobie MD

lucka_ke
14. apr 2021

za obdobie rodičovskej dovolenky ti dovolenka nenabehla, rovnako za rok 2021 nemáš 25 dní, ale len časť za 4 mesiace
máš nárok na nevyčerpanú dovolenku, ktorá ti nabehla za obdobie materskej dovolenky a ak si ešte mala nejakú dovolenku predtým

dollyzv
14. apr 2021

A prečo zamestnávateľ chce aby si dala výpoveď? Veď keď ti chce dať výpoveď nech ti ju dá on...len kebyže dáš ty tak by ti nemusel vyplatiť odstupné(ak si teda toľko rokov u toho istého zamestnávateľa) a podľa mňa je jedno či ti ju dá čerpať,alebo ti ju preplatí..ale je pravda že dovolenka ti nabieha len za obdobie materskej,nie rodicovskej

ivkazba
14. apr 2021

@macka174 a prečo uvažuješ nad tým, že dáš výpoveď? Ak pre teba nemá pracovné miesto, nech ti dá výpoveď on s odstupným, ako hovorí zákonník práce. Ak dáš výpoveď ty, uľahčíš mu prácu (resp. ušetríš mu) keďže sa oberieš o odstupné.

macka174
autor
14. apr 2021

@ivkazba ja sa do práce vrátiť nechcem,zatiaľ na mňa poberá náhradu mzdy od štátu,a povedal mi že až keď si dám výpoveď od mája,potom mi dá peniaze ešte len za február.

ivkazba
14. apr 2021

@macka174 vôbec by som neriešila tieto jeho drísty, že až keď dám výpoveď, tak potom mi doplatí. Upozornila by som ho na to, že do konca týždňa čakám všetko, čo nebolo vyplatené, inak to riešim s inšpektorátom práce. Nechápem fakt, prečo sa toľko ľudí nechá odrbávať. Ak sa do práce nechceš vrátiť, okej, daj výpoveď, ale presne si vypočítaj, koľko dní dovolenky ti má preplatiť a upozornila by som ho na to, že stačí, aby mi nezaplatil deň dovolenky alebo poslal poslednú mzdu o deň neskôr ako má a bude sa baviť s IP. Stačí byť asertívny a ukázať, že sa človek nenechá ošidiť.

landsmanka
14. apr 2021

@macka174 to je ale pekne vychcany clovek 😠 toto by som riesila s inspektorom prace, je to hnusne vydieranie z jeho strany

zalka
14. apr 2021

@ivkazba hm.. a inšpektor sa na to vybodne, max. poučí zamestnávateľa na čo si má dať pozor a ten to aj tak nebude rešpektovať.

Moja čerstvá skúsenosť z januára, a po skonštatovaní zamestnávateľa, že ako personalistovi mi patrí I. stupeň náročnosti práce áno čítaš správne a ešte s poznámkou, že som nesamostatná ( pritom roky som robila nielen personalistiku ale aj mzdy) a že tak po 6 mesiacoch mi bude patriť II. stupeň náročnosti práce , som zbalila saky paky, šla na PN a ešte počas PN som ukončila PP aby ma neotravovali. Asi tá nesamostatnosť vyplývala z toho, že ja som tam nastupila v decembri a odvtedy som zamestnávateľa upozorňovala na diskrimináciu na pracovisku §119a na to, že je nesúlad, že ženy majú nižšie mzdy nezodpovedajúce práci, ktorú vykonávajú.

Tie stupne náročnosti práce, riešil inšpektorát práce pri kontrole pár dní pred tým, nakoľko expracovník na pozícii kde som bola ja, dal podnet. A neporiešilo sa absolútne nič. A to ešte inšpektorka práce hovorila zamestnávateľovi pri sedení, že personalista je minimálne II.stupeň až III. stupeň. A poriešila nič, zamestnávateľ nedostal ani len pokutu, len bol upozornený.
Čiže moja viera v túto inštitúciu, aj ked stále aj ja ľudí upozorňujem na to aby riešili veci s IP strašne poklesla.

macka174
autor
14. apr 2021

Ešte ma napadlo,musí byť na výplatnej páske paragraf o Tom,že prevádzka je zatvorená?A musím podpisovať príjmový doklad že som prebrala výplatu,lebo ja podpisujem len výplatnú pásku