Mám nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa počas materskej?

lennulik1
11. mar 2016

Ahojte dievcata,
chcela by som vas poprosit, ci mi viete poradit, uz som toho vela prestudovala, aj tu rozne diskusie a bud som nespravne pochopila alebo neviem.
V roku 2013 som nastupila na MD, potom som presla na RD s 1. dietatkom. Minuly rok 31.8.2015 som nastupila s 2. dietatkom na MD a starsi syn nema este 3 roky. Mladsie dietatko sa narodilo v polovici oktobra 2015, cize bude mat tento mesiac 5 mesiacov. Mam alebo nemam narok na prispevok na starostlivost o dieta 41€? Volala som dnes aj na UPSVaR a tam mi cicuska povedala, ze by som na to mala narok len ak by som poberala RD, co by sa mi tych 41€ neoplatilo, vraj bud dostanem RD alebo tych 41€. Kedze uz mi raz ta cicuska dala info, ze mozem poberat MD aj RD zaroven, idem si k vam po radu. Ja som to pochopila, ze ak som na MD, mozem si poziadat o prispevok do 6 tyzdnov mladsieho dietata. A da sa o to poziadat aj spatne 6 mesiacov. Ako to prosim vas je?
Dakujem.

cicimon
11. mar 2016

@lennulik1 pokial viem ten prispevok sa ziada po narodeni druheho dietata a mozes ho poberat kym to druhe nema 6t... ci sa to da ziadat aj spatne to neviem

kaktusik007
11. mar 2016

@lennulik1 mas narok na prispevok na starostlivost na starsieho syna za obdobie od 31.08.2015 do 6 tyzdnov veku mladsieho (ak berme ze sa narodilo 15.10. tak do 25.11. )

za august 2015 si dostala RP, cize ten mesiac pada.... materske sa povazuje za zarobkovu cinnost a splnas teda podmienku naroku na prspevok na staroslivost za mesiace september, oktober a november 2015.

avsak - kedze si mozes o to poziadat max 6 mesiacov spatne, a je marec, mozes teda ziadat maximalne o prispevok za september ----- co teoreticky teda vlastne este len tak tak stihas.

lennulik1
autor
11. mar 2016

@cicimon
@kaktusik007 baby dakujem. presne toto iste som si myslela aj ja. ja nechapem, co na urade robia za ludia. ako je mozne, ze by som aj mala narok na prispevok a cicuska mi povedala, ze len ak by som bola na RD a to by sa mi tych 41€ neoplatilo, ze mi vtedy RD pozastavia.
kaktusik dakujem, hned v pondelok si tam zbehnem. ked som sa cicusky na urade pytala, ci mam este narok na nejaky prispevok na starsieho, vravela, ze nie. ale ta ista mi povedala aj to, ze mozem poberat MD a RD zaroven, co uz viem, ze nebola pravda. ja som asi este "stara skola", ze co mi povedia na urade je svate, ale pri tom vyplacani MD aj RD som sa uz poucila. ja ked som v praci dala niekomu zlu info, a vznikla pri tom nejaka skoda, tak som bola za to zodpovedna. ale ocividne tu asi plati, ze znalost zakona neospravedlnuje a cicuska moze trepat hocijake hluposti...

kaktusik007
11. mar 2016

@lennulik1 bod cislo jedna -- NEVER tete na urade. TVOJ vyklad zakona je ten spravny a vzdy TRVAJ na tom, aby ti prebrala tvoju ziadost a vyjadril sa urad PISOMNE.

toto je alfa a omega komunikacie s celou statnou spravou 🙂

teekvica
11. mar 2016

Moznost poberania prispevku na starostlivost o dieta a materskeho
Mamicky s dietatom do 3 rokov, ktore nastupuju na Matersku dovolenku plati, ze si mozu uplatnit narok na tento prispevok, kedze podla prislusneho zakona, je aj poberanie materskeho hodnotene ako zarobkova cinnost, ktora je jednou z podmienok na poberanie tohto prispevku. Casove poberanie je vsak ohranicene dobou 6 tyzdnov po porode mladsieho dietata a mesiacom, v ktorom zena pobera len materske (pri prechode z RD na MD moze zena poberat v jedno mesiaci popri materskom aj rodicovsky prispevok, v mesiaci kedy pobera rodicovsky prispevok narok na prispevok na starostlivost o dieta nema) – takze realne to moze byt rozna doba pre rozne zeny (aj v zavislosti napriklad od predcasneho porodu). Teoreticky to moze vyjst na 3 mesiace, pravdepodobnejsie budete splnat podmienky pre 2 mesiace. V ramci prispevku mozete mat preplatene jasle (maximalne do vysky 280 e podla preukazanych nakladov), ak sa o dieta stara napriklad stary rodic (bez potreby zivnostenskeho opravnenia), alebo dokonca aj samotna matka moz ebyt uvedena, mate narok na 41,1 eur za kazdy zacaty mesiac, v ktorom ste splnali podmienky na poskytovanie.

teekvica
11. mar 2016

Poradila som to jednym nasim znamym, tetuska na upsvare o tom samozrejme nic nevedela, podali si ziadost napriek tomu, vyslo im to na dva mesiace, takze dostali vyplatenych nieco cez 80 e. Drzim palce. A sir dalej.

lennulik1
autor
11. mar 2016

@teekvica supeeer, si zlata, velmi pekne TI dakujem. Mne keby to nahodne nepovedala kamoska, tak neviem. Budem sirit dalej, ved co, ked mame narok na par euracov aj keby len na plienky, to vzdy potesiiii. od skoncenia skoly som pracovala a poctivo si platila odvody. ved chcem len to, na co mam narok.
baby moc, moc dakujem, potesili ste ma 🙂

gapa
11. mar 2016

@lennulik1 ešte predpokladám vieš, že treba znovu nájneskôr v den nástupu na rodič.dovolenku č.2 podať prihlášku na soc.poistovnu, aby si bola dôchodkovo oistená štátom. Teraz už vraj je taký postup, že treba dať odhlášku dnom požiadania o materské (nástupom na md, lebo vtedy mzdárka nahlasuje ukončenie prerušenia poistenia z dôvodu čerpania RD, a nástup na md, tj. fakticky vznikne dôch.poistenie zamestnanca a súbeh dôch.poistenia a dôch.poistenia osoby riadne sa starajúcej o dieťa do 6rokov zákon nepripäšťa) a samozrejme novú prihlášku, ktorá sa nedá dať ani den spätne (hovorím o zamestnaných maminách, nie nezamestnaných). a vraj navigujú, že odhláška stačí ked sa urobí pri podaní prihlášky. Takto som to počula. Odporúčam si robiť kopie a dať opečiatkovať!!! hlavne prihlášky.
- a súhlas s týmto príspevkom, čo baby vyššie ti uviedli, tiež som písala s viacerými mamičkami, čo s tým mali problém a školili pracovníčky na úrade.

teekvica
12. mar 2016

Tiez potvrdzujem, ze si treba radsej dat spravit kopie a opeciatkovat veci ohladom dchodkoveho poistenia, kedze sociana poistovna Ti sama neda ani kopiu, ani Ti neda nijake potvrdenie. Viem o jednom pripade, ked matka si je ista, ze sa bola prihlasit na dochodkove poistenie, a ked sa bola znovu odhlasit, tak jej tvrdia, ze ju v systeme nemaju, takze 2,5 roka je fuc.

lennulik1
autor
14. apr 2016

No baby, takze davam info ako som dopadla - vdaka linku, ktory pridala @teekvica (za co velmi pekne dakujem) som si vsetko nastudovala, pripravila papiere vsetky ktore som mala (aj ktore som nepotrebovala, ved radsej nech mam nieco navyse ako by malo chybat) a sla na urad. tetenka sice bola troska mimo, ze co vlastne chcem, ale bola to potom konzultovat s veducou a nakoniec odo mna vsetku dokumentaciu (rodny list, potvrd. o materskej, aj pracovnu zmluvu atd....) prevzala. dala som si pre istotu opeciatkovat aj kopiu ziadosti. a povedala mi, ze do 30 dni mi poslu vyjadrenie. presiel mesiac a dnes mi prislo 2x41,10€ plus rodinne pridavky (vsetko v jednej sume). az dnes som si vsimla, ze na stranke upsvar maju k tejto ziadosti uvedene, ze vyjadrenie o priznani naroku na prispevok neposielaju. takze ked to zhrniem - dostala som prispevok za dva mesiace, i ked mi ziadne vyrozumenie z uradu neposlali. ale nevadi, potesi akekolvek evricko, pre kazdu maminu, ktora je doma s detmi.
baby, velmi pekne vam DAKUJEM, za info, ktore ste mi dali, aj za linky, aj vdaka vam sa to podarilo. ste zlate.

gapa
14. apr 2016

@lennulik1 nepíšeš presné dátumy, kedy si dávala žiadosť (či ešte v marci) a odkedy si žiadala, (či za obdobie od 1.9.2015, ak si materské poberala od 31.8.2015) a predpokladám 6mesiacov malo dieťa v novembri? tj. mala si v takom prípade, že si žiadala ešte v marci a žiadala o prísp. od septembra dostať 3x 41eur, ak dobre rátam.

cicimon
14. apr 2016

@gapa ak sa nemylim, prispevok sa moze poberat odo dna narodenia mladsieho dietata do jeho 6t.... zavisi od datumu narodenia kolko "mesiacov" prejde... cize ak sa narodilo napr 15.10. tak to splna len 2 davky, cize 2 mes

cize nejde o to kedy zacala poberat matersku ale kedy sa narodilo druhe dieta

" že môžete poberať materské na mladšie dieťa a príspevok na staršie dieťa, avšak najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa. Po uplynutí 6 týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa budete poberať už len materské. "
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

gapa
14. apr 2016

@cicimon
nárok na prísp. na starostl. o dieťa sa poberá na staršie dieťa od mesiaca, za ktorý už nepoberá rodič.príspevok do mesiaca, kedy novonarodené dieťa dovrši 6mesiacov. Nikde v zákone nie je uvedené že od narodenia dieťaťa.
Pred nejakým časom (neviem či pred cca 2mi) sa dal tento príspevok poberať aj na novonarodené dieťa, tj. na staršie, ako je to teraz a aj na novonarodené od mesiaca narodenia do mesiaca, kedy malo 6týždnov. Potom ale do zákona doplnili, že nemožno ho poberať na dieťa, na ktoré sa poberá materské.
Pozri si tému tu na koníku, myslím sa volá cca : Záhadný jednorázový príspevok na dieťa (sme to tam viackrát preberali). A tetušky na úrade velmi často tvrdia to čo ty, že až od mesiaca narodenia, no už to mamičky aj v tej téme uvádzali, že trvali na svojom a žiadali skôr a nakoniec si to aj pracovníčky na ich úrade zistili a museli nárok uznať.
A tu je samotný zákon (snád aktuáln&)
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

lennulik1
autor
15. apr 2016

@cicimon
@gapa
Baby, najmladsi sa mi narodil 16.10. a na MD som nastupila 31.8.. Dali ste mi chrobaka do hlavy. Musim nastudovat tu "zahadnu" diskusiu, tak som zvedava

lennulik1
autor
15. apr 2016

baby volala som na UPSVAR a chcela si to overit. pani ma presviedcala, ze to je odo dna narodenia dietata, ze nikde nie je uvedene, ze je to odo dna nastupu na matersku. ze len musim nastupit na matersku a dieta sa musi narodit, aby som splnala narok. ja uz som z toho jelen... presla som to dnes aj dva krat...

cicimon
15. apr 2016

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa má oprávnená osoba , ak:

vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
Za zárobkovú činnosť sa považuje aj poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.

lennulik1
autor
15. apr 2016

@cicimon takze to chapem spravne, ze mam narok na prispevok aj ked poberam matersku (ale este sa nenarodilo dieta), vsak?

cicimon
15. apr 2016

@lennulik1 v poslednom riadku je napisane " 6t odo dna narodenia dietata"

lennulik1
autor
15. apr 2016

@cicimon ale to je,ze najdlhsie do 6tyzenov odo dna narodwnia dietata. Ale stale z toho nie je jasne,kedy je ten zaciatok, pretoze aj to,co si uviedla tem odswk tak je tam "narok na prispevok ma opravnena osoba ak vykonava zarobkovu cinnost a za zar.cinnost sa povazuje aj poberanie materskeho najdlhsie do 6tyzdnov narodenia dietata. Ale kedy presne je ten zaciatok z toho nechapem. Ale yz som zadala otazku na Upsvar tak ked mi odpisu,dam info.

cicimon
15. apr 2016

@lennulik1 si na MD, poberas materske a ked sa ti narodi mladsie dieta od toho datumu moze poziadat o ten prispevok..... cize ak sa dieta narodilo 18.10 od toho datumu sa rata 6 tyzdnov

lennulik1
autor
15. apr 2016

ahojte, vkladam vyjadrenie k mojej situacii priamoz UPSVAR:
Dobrý deň , podľa § 4 ods. 3 zákona č. 561/2008 o príspevku na starostlivosť na dieťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona považuje aj poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky z cudziny najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.

Druhé dieťa sa narodilo 16.10.2015, 6 týždňov od narodenia je do 27.11.2015. Dávka patrí za 2 mesiace a to 10/2015 a 11/2015.

S pozdravom

gapa
15. apr 2016

@lennulik1 to si písala na ústredie práce soc.vecí a rodiny, či na svoju pobočku?, lebo nejako obrátili. Priznávam, nechce sa mi hladať, či sa zákone nezmenil a ani to nepredpokladám. Len som veeeeelmi sklamaná, že aj mailom takto informujú (stále neverím, že zákon zmenili). Teraz zmenili stránky ministerstva a je tam verzia z r.2016, tuším. Inak v zákone je napísané, že dokedy. A odkedy, odkedy nepoberáš RP.
--------------------
máš nárok ak sa staráš o staršie dieťa počas poberania mateského a nepoberáš RP, resp. nepoberáš mateské za celý mesiac po dovršení 6týž. dieťaťa. Udaj odkedy tam nie je!!!! pri spomínanom 6týž. od narodenia.
§ 4 Podmienky nároku na príspevok
(1)
Oprávnená osoba má nárok na príspevok, ak
a) vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
b) sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
c) má trvalý pobyt6) alebo prechodný pobyt6) na území Slovenskej republiky a
d) dieťa má trvalý pobyt6) alebo prechodný pobyt6) na území Slovenskej republiky.
(2)
Zárobková činnosť na účely tohto zákona je činnosť oprávnenej osoby, ktorá
a) je z tejto činnosti povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec podľa osobitného predpisu7) alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba podľa osobitného predpisu,8)
b) z tejto činnosti podlieha výsluhovému zabezpečeniu podľa osobitného predpisu,9) alebo
c) z tejto činnosti podlieha dôchodkovému systému v cudzine.
(3)
Za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona sa považuje aj poberanie materského10) alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
(4)
Nárok na príspevok nevzniká, ak sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manželovi oprávnenej osoby materské10) alebo obdobná dávka v cudzine **** po uplynutí šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa alebo rodičovský príspevok11) alebo obdobná dávka v cudzine.
(5)
Nárok na príspevok nevzniká na dieťa,
a) pri starostlivosti o ktoré sa poskytuje materské alebo obdobná dávka v cudzine alebo
b) na ktoré sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manželovi (manželke) oprávnenej osoby príspevok na služby pre rodinu s deťmi podľa osobitného predpisu.12)
------------------
ešte prosím napíš, kto ti odpovedal, odkial

teekvica
16. apr 2016

Narok je v suvislosti so starostlivostou o starsie dieta, a to od casu, kedy je matka zarobkovocinna, co sa podla tohto zakona berie aj poberanie materskej. Takze zena ma uz starsie dieta, zacne v suvislosti s ocakavanym porodom mladsieho dietata poberat materske. ak v jednom mesiaci pobera este sucasne rodicovsky prispevok, aj materske, tak v tom mesiaci na prispevok narok nie je, az ten dalsi, ked matka pobera len materske, preto zaciatok poberania prispevku v suvislosti s narodenim mladsieho dietaat pre kazdu vychadza inak. Ale v skustocnosti skutocny datum narodenia mladsieho dietata pre zaciatok poberania prispevku vyznam nema (len pre koniec). Zaciatok poberania je dany datumom nastupom na matersku (ktory vychadza len z predpokladaneho terminu porodu), ale nemoze to byt v mesiaci, ked matka este pobera aj rodicovsky (lebo rodicovsky sa pobera, hoci je na neho narok hoci len 2 dni v mesiaci).
A konci to 6 tyzdnov po narodeni mladsieho dietata (cize tu skutocny datum porodu vyznam ma)

lennulik1
autor
16. apr 2016

@teekvica ano,presne takto isto som to pochopila aj ja. Nastupila som na MD 31.8. a dietatko sa mi narodilo 16.10.- v auguste som mala este RD, ale za september mi to uz mohli priznat. No ale ked som volala pani,ktora mala na starosti moj spis a vyplatenie prispevku tak mi vravela,ze narok vznika narodenim dietata a konci po 6tich tyzdnoch. Ako sa s nou dohadat,ked ona ako pracovnicka by mala poznat lepsie podmienky vyplaty prispevkov ako ja,zena na materskej...

teekvica
18. apr 2016

@lennulik1 Na Tvojom mieste by som si vyziadala stanovisko priamo z prislusneho ministerstva. Ono, vacsine zien to vychadza na 2 realne mesiace, ale u teba je podla mna narok na september, oktober aj november. Npais, ze sa domniveas, ze Ti narok vznikol uz v septembri, kedze si v mesiaco september splnala podmienku starostlivosti o starsie dieta, zaroven si vykonavala zarobkovu cinnost (poberanie materskeho), a nepoberala si v mesiaci september rodicovsky prispevok. A ze narok Ti zanikol az 27.11., kedze dieta sa narodilo az 16.10 z dovodu prenasania, a nie podla tereticky stanoveneho datumu porodu.

lennulik1
autor
11. máj 2016

@cicimon
@kaktusik007
@teekvica
@gapa
dievcence, tak sa vam opat ozyvam ohladne "vysledku mojho setrenia" tykajuceho sa spominaneho prispevku. kedze som len pred par dnami ziskala posledne stanovisko, tak sa ohlasujem az teraz.
idem po poriadku,
posielam stanovisko z UPSVAR z Ba (ziskane kontaktnym formularom, ktory maju na webe):
"Príspevok na starostlivosť o dieťa Vám náleží od nasledujúceho mesiaca po nástupe na materskú dovolenku v prípade, že staršie dieťa nedovŕšilo vek 3 rokov a chodí do škôlky (jasiel). V tomto prípade ho vybyvíte na prvom poschodí kancelária 226. Nárok trvá od narodenia novorodenca do jeho 6 týždňov.
S úctou"

no, ale mi to nedalo a aj na podnej @teekvica som nakoniec napisala na min. prace soc.veci a rodiny, a ti mi poslali najskor oficialny list (je ale v pdf a neda sa mi to skopcit, ale v podstate mi vypisali zakon a vypisem nazvime to pretlmocenu cast toho, co nas v tomto pripade zaujima):
"To znamená, že ak nastupujete na materskú dovolenku s druhým dieťaťom, čo vyplýva z Vášho mailu, máte možnosť požiadať o príspevok na starostlivosť na prvé dieťa. Nárok na príspevok Vám však patrí najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia druhého dieťaťa (nie počas celej materskej dovolenky). V prípade, že po skončení poberania materského začnete vykonávať zárobkovú činnosť a starostlivosť o obe deti zabezpečíte napr. ich umiestnením do jaslí, máte možnosť uplatniť si nárok na príspevok na starostlivosť na každé dieťa, t.j. vo Vašom prípade na dva príspevky.
V tejto súvislosti iba dodávame, že poskytovanie príspevku na starostlivosť o dieťa a rodičovského príspevku sa vylučuje, to platí aj v prípade materského , až na vyššie uvedenú výnimku."

a tak som sa este pre potvrdenie spytala dalsim mailom:
"Tymto by som Vas rada opat poziadala o konkretnu informaciu, a to od ktoreho mesiaca moze byt vyplateny prispevok za prvy mesiac:
- je to od mesiaca, v ktorom sa narodi dieta, alebo
- je to mesiac, kedy sa dieta este nenarodilo, zena uz nepobera rodicovsky prispevok, ale pobera matersku?
Uvadzam priklad:
- v mesiaci august je vyplateny posledny krat rodicovsky prispevok,
- v mesiaci september sa pobera len materske (dieta sa este nenarodilo),
- v mesiaci oktober sa narodi dieta.
Ktory mesiac bude teda tym prvym mesiacom, za ktory je vyplateny spominany prispevok? Bude to september alebo oktober?
Dakujem."

a odpisali mi:
"Dobrý deň,

na Váš mail sme Vám poskytli konkrétnu informáciu, a to že môžete požiadať o príspevok na dieťa počas poberania materského, tzn. že aj v prípade, keď sa dieťa ešte nenarodilo. Dôležitým faktom je práve poberanie materského, a to vzniká ešte pred narodením dieťaťa. Takže áno, keď budú podmienky nároku splnené v mesiaci september (v ktorom uvádzate, že budete poberať materské) príspevok sa vyplatí za celý kalendárny mesiac, a to najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom boli splnené podmienky nároku na tento príspevok (t.j. október).

Prajem pekný deň

Takze sami z ministerstva mi potvrdili, ze mam narok aj na september. Cize poslem list na UPSVAR s mojou povodnou ziadostou a prilozim aj komunikaciu s ministerstvom a budem ziadat o prehodnotenie a doplatenie toho chybajuceho prispevku za jeden mesiac.
Ospravedlnujem sa za taky dlhy prispevok, ale nechcela som nic podstatne vynechat, aby vedeli do buducna aj ine mamicky, ak budu hladat v komunikacii takyto prispevok.

teekvica
12. máj 2016

Super. Dufam, ze uz nebudu na UPSVARe robit problemy, daj potom vediet, ako to vsetko nakoniec dopadlo. Drzim palce.

lennulik1
autor
12. máj 2016

Akonahle mi pride vyjadrenie, dam vediet 🙂

lennulik1
autor
22. jún 2016

@cicimon
@kaktusik007
@teekvica
@gapa
Dievcata, davam vam info - v piatok mi spolu s rodicovskou a pridavkami prisiel aj prispevok na starostlivost o dieta - cize dodatocne vyplateny za mesiac september (takze ministerstvo malo pravdu). Som velmi rada, ze ste mi poradili a pomohli, velke DAKUJEM, ste zlate baby