Mám nárok na príplatky za víkendy, sviatky a nočné?

sutricek_16
5. apr 2021

Dobrý deň som študentka a pracujem v nemenovanej kuriérskej spoločnosti. Pracujeme tam za 4,5€/h v hrubom a bez príplatkov 01:30-07:00 od utorka do soboty aj keď sú sviatky.
Je pravda, že nemám nárok na príplatky za sobotu, sviatok a hlavne teda nočnú zmenu?

janai1
5. apr 2021

@sutricek_16 blbosť.. máš nárok na príplatky

anukha
5. apr 2021

@sutricek_16 ahoj ak sa pravo nezmenilo odvtedy som studovala ( HR) tak priplatok za nocnu je povinny, pocita sa kazda hodina v rozmedzi 22:00 az 6:00. Co sa tyka priplatkov za sviatok a sobotu, viem, ze boli aj firmy, ktore sa dohodli so zastupcami zamestnancov o nahradnom volne za sviatky/ soboty. V kazdom pripade, ak sa jedna o velku firmu ( co zrejme ano), vypitaj si na personalnom kolektovnu zmluvu. Inak o platovych podmienkach aj o podmienkch dojednanych v kolektivnej zmluve si mala byt informovana pred nastupom do prace...🤷‍♀️
A co tak vyplatna paska? Ved si s tout zajdi na urad prace aj s tvojim rozvrhom ako pracujes a tam by ti mali vediet poskytnut informacie, ak sa nechces obracat na personalne.

ljzozv
6. apr 2021

Pracuješ na dohodu alebo zmluvu?

zalka
6. apr 2021

@sutricek_16 čítaj tu https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/p... presne máš rozpísané príplatky na aké máš nárok, ak ti nevyplácajú porušujú zákon.
Aj dohodár má nárok na príplatky.

@anukha je jedno kde robí, ale za sobotu príplatok patrí, za nadčasy sú náhradné volná. Aj v sobotu ak pracovník pracuje na TPP a berie si náhradné volné, tak nárok na príplatok za sobotu mu patrí bezohľadu na to náhradné voľno.

zalka
6. apr 2021

@sutricek_16 no mi dáko nesedeli výšky tu je to dobré https://www.podnikajte.sk/pravo-a-legislativa/p... predošlí link bol zlý
Tu hádam pôjde otvoriť je pdf tabulka https://www.podnikajte.sk/assets/prilohy-v-clan...

sutricek_16
autor
6. apr 2021

@ljzozv myslím, že je to dohoda o brigádnickej činnosti. Niesom momentálne doma a trz som to začala mierne nahnevaná riešiť, tak si to ešte doma overím o aký presne papier ide. Je v tom výrazný rozdiel?