Ahojtee, potrebovala by som poradit 😊 od r.2014 som zamestnana v jednej firme, najprv som bola na dobu urcitu, potom uz na dobu neurcitu a to trva. V r. 2016 som nastupila na matersku a nasledne rodicovsku dovolenku. Pocas RD som si vybavila aj opatrovne na brata(ZTP),ktore poberam doteraz. Maly bude mat 3.9.2019-3rocky. Po skonceni RD nechcem uz nastupit do tohto zamestnania.
Po ukonceni MD a aj TPP máš pravo na podporu v nezamestnanosti. Dostaneš 50% z hrubeho prijmu este pred MD. Neviem, aky si mala denny vymeriavaci zaklad. Pozri si to na paske ak ju este máš. A to si daj deleno 2. A to krat pocet dni v mesiaci. Ale ci na nu máš narok, ked beries opatrovne, to neviem. Chod sa informovať na Socialnu poistovnu.
@mirkazdenko Pohľadaj si tu v diskusiách, ak máš ešte nejakú dovolenku, môžeš čerpať 1-2 dni dovolenky a potom ukončiť PP dohodou a vraj potom máš nárok na maximálnu podporu. Ale treba si bližšie informácie pohľadať.
A na stránkach UPSVAR si nájdi, či môžeš poberať popri evidencii na UP poberať opatrovne. Ale zdá sa mi, že môžeš.
Skús hľadať aj tu
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
@mirkazdenko myslím že dve dávky poberať nesmieš , dostávala tých cca 460€ mesačne?
@lubik87 podporu v nezamestnanosti vyplaca Sociálna poistovna, nie urad práce. Z UP ju pošlú podat si žiadosť o podporu a ta sa jej vyjadri, ci ma za posledne tusim 3 roky 2roky zaplatené poistenie v nezamestnanosti. A to sa plati ako odvody do sociálnej poistovne, nie uradu prace. Po MD som poberala podporu pol roka, tak preto viem, obehavala som si to.
@jana585 Dakujem za infoo, tak super narok na podporu by som teda mala mat, no len este musim zistit, ako to je popri tom opatrovnom 😊
@miriam439 dakujem stranku som uz pozerala, no naisto stale neviem, adi bude najrozumnejsie sa ist spytat priamo na socialku. Ano o tej dovolenkesom tu uz citala v diakusiach, len ja uz dovolenku nemam, cerpala som ju po MD 😑
@lubik87 mam RD a opatrovne cca 350€
@evittam ahoj, prosim ta a islo by to docielit aj nejak inak, ked som si dovolenku cerpala po Md 😑 a na RD nevznika narok na dovolenku, takze myslim, ze ziadnu nemam uz. Mozem docielit tu vyssiu podporu aj inym sposobom dajako?
@mirkazdenko ak nepracujes tak by si mala mať o 100€ viac..ale choď sa teda radšej spýtať lebo podľa.nne sú nezlučiteľné tie dve dávky ale zasa môže byť
@mirkazdenko Ano. Musis mat max.VZ na den. Co je teraz cca 60Eur.
Môžem sa spýtať či mám nárok na podporu ak som počas rodičovskej ukončila pracovný pomer v roku 2017 októbri. Zameraná som hoľa na TPP od roku 2007. Žiadosť som už podala na sociálke 17.6. Neviem či mi ho už vyplatia v júli Al som na úrade vedená od 26.4. Alebo až po 60 dňoch ako majú lehotu na spracovanie. Ďakujem za odpoveď
@lenkaviki48 Áno mas. Kedy vyplatia zakezi od spracovania
@evittam Ďakujem
@evittam môžem poprosiť o radu. 50% denného vymeriavacieho základu mám nárok je písané 15.9€ s toho ešte polovica či už to je vypočítané na deň čo písali 15.9€ ďakujem
@lenkaviki48 Ved ako mas napisane-50% DVZ.
Môžem sa spýtať či dostanem za mesiac júl so sociálky podporu ak som bola vedená na úrade práce do 16 júla. Ďakujem pekne
@lenkaviki48 Za obdobie od 1.-16.7.dostanes podporu v auguste.
Baby tak uz to mam zistene, popri opatrovnom sa moze poberat aj podpora!!! Tak me konci materska 3.9. uz, ale poziadala som si o predlzenie, no ci mi to schvalia ci nie je otazne,neviem, a maju na to 30 dni..ak.by neschvalili,tak som sa dohodla so zamestnavatelom o okamzitom ukonceni prac.pomeru a skusila by som tu podporu...dovolenku som si vycerpala po MD, takze tu najvyšsiu urcite nebudem brat 😑 tak to mi teraz budu vypocitavat asi z platu pred MD a rodicovskou ze? Neviete kolko to cca robi, ked som predtym mavala cca 450-600€ vyplaty, a pocas Md a rodicovskeho som nepracovala vobec
@mirkazdenko 50% z VZ je podpora. A nekončí ti MD ale RD.
@evittam Ano RD mi konci,zle som sa vyjadrila 😁 dakujem za odpoved
Preto ma zaujima,ci po skonceni RD sa mozem ist nahlasit na UP a ci by som mala narok aj na podporu,ci nie? A ak ano v akej vyske asi? Neviem ake mam moznosti, ked vlastne poberam to opatrovne, ci m9zem popri tom poberat aj podporu, ci ako to je? Budem velmi rada, ak sa najde niekto,kto mi poradi 😊 Vopred dakujem