Mám nárok na podporu v nezamestnanosti od poisťovne?

miriama41
5. feb 2014

Potrebovala by som poradiť od niekoho, kto sa v tom vyzná alebo pozná situáciu v akej som. Od 11.1.2014 som po ukončení rodičovskej dovolenky zaevidovaná na Úrade práce ako nezamestnaná. Mám 27 rokov, som rozvedená a mám 2 deti. Priznali mi od 01.01.2014 dávku v hmotnej núdzi na jednotlivca s dvoma deťmi 147 eur /zaokrúhlene/, ale z dôvodu, že exmanžel mi mesačne prispieva výživné 54 eur mi ho od tejto sumy odrátali a vyšla nám nakoniec konečná mesačná dávka 93 eur. Má zmysel, aby som si požiadala ešte aj od Soc.poisťovne podporu v nezamestnanosti? Mám na ňu nárok, či nám má stačiť od štátu 93 eur? Veľmi pekne ďakujem za odpovede.

sue
5. feb 2014

@miriama41 to nezáleží od toho, ako si na tom teraz, ale či vôbec máš nárok vzhľadom k tomu, koľko si odpracovala predtým?

havana_frost
5. feb 2014

@miriama41 Na podporu v nezamestnanosti máš nárok, ak si uchádzač o zamestnanie (evidovaná nezamestnaná) a bola si poistená v nezamestnanosti (Sociálna poisťovňa) buď ako zamestnanec alebo sama dobrovoľne, v posledných troch rokoch aspoň dva roky (730 dní). Ráta sa aj rodičovská dovolenka, ak si bola počas nej zamestnanec.
S finančnou situáciou v rodine to nemá nič spoločné.

zuzanale
5. feb 2014

@miriama41 na podporu v nezamestnanosti by si mala nárok v tom prípade že ti počas materskej a rodičovskej trval pracovný pomer a bola si zamestnaná inak nie...

miriama41
autor
5. feb 2014

ja som zamestnaná ńebola ani pred materskou, ani počas nej, takže škoda tam chodiť? dakujem vam za odpovede

hradnapani
5. feb 2014

@miriama41 ano, skoda tam chodit a pytat sa na podporu. Ja som napriklad pred materskou roky pracovala (podnikala), odvadzala vysoke odvody, potom som sla na matersku/ rodicovsku, prerusila som podnikanie a teraz po skonceni rodicovskej nemam narok ani na cent podpory 😉