Potrebovala by som poradiť od niekoho, kto sa v tom vyzná alebo pozná situáciu v akej som. Od 11.1.2014 som po ukončení rodičovskej dovolenky zaevidovaná na Úrade práce ako nezamestnaná. Mám 27 rokov, som rozvedená a mám 2 deti. Priznali mi od 01.01.2014 dávku v hmotnej núdzi na jednotlivca s dvoma deťmi 147 eur /zaokrúhlene/, ale z dôvodu, že exmanžel mi mesačne prispieva výživné 54 eur mi ho od tejto sumy odrátali a vyšla nám nakoniec konečná mesačná dávka 93 eur. Má zmysel, aby som si požiadala ešte aj od Soc.poisťovne podporu v nezamestnanosti? Mám na ňu nárok, či nám má stačiť od štátu 93 eur? Veľmi pekne ďakujem za odpovede.
@miriama41 Na podporu v nezamestnanosti máš nárok, ak si uchádzač o zamestnanie (evidovaná nezamestnaná) a bola si poistená v nezamestnanosti (Sociálna poisťovňa) buď ako zamestnanec alebo sama dobrovoľne, v posledných troch rokoch aspoň dva roky (730 dní). Ráta sa aj rodičovská dovolenka, ak si bola počas nej zamestnanec.
S finančnou situáciou v rodine to nemá nič spoločné.
ja som zamestnaná ńebola ani pred materskou, ani počas nej, takže škoda tam chodiť? dakujem vam za odpovede
@miriama41 ano, skoda tam chodit a pytat sa na podporu. Ja som napriklad pred materskou roky pracovala (podnikala), odvadzala vysoke odvody, potom som sla na matersku/ rodicovsku, prerusila som podnikanie a teraz po skonceni rodicovskej nemam narok ani na cent podpory 😉
@miriama41 to nezáleží od toho, ako si na tom teraz, ale či vôbec máš nárok vzhľadom k tomu, koľko si odpracovala predtým?