Mám nárok na podporu v nezamestanosti?

tina2014konik
20. feb 2016

Potrebujem poradit. Za chvilku mi konci materská, resp. rodičovský príspevok. Chcem sa spýtať, či po skončení rodičovsekj dovolenky tj. po 3 rokoch mám nárok na podporu v nezamestnanosti, ak ma zamestnávateľ prepustí ihned po ukončení MD (tj po 3 rokoch). Ak ano, v akej vyske a z coho sa pocita? Som matka samozivitelka, zatial zamestnana, ale neviem ako sa za par mesiacov zachova zamestnavate, tak sa chcem poradit vopred, kto mate take skusenosti. A co v pripade, ze ma sice vezme naspat do zamestnania ( napr na inu poziciu) a potom prepusti napr do mesiaca?Mam na nieco narok na urade prace ci vobec nie? A este jedna otazka: pocita sa doba na MD tj tie tri roky, ze som zamestnana (pracovnu zmluvu mam na dobu neurcitu)? tj do odpracovaneho obdobia ci nie? dakujem vopred vsetkym za rady a skusenosti...

gapa
20. feb 2016

@tina2014konik ak ti pp trval počas MD a RD (obdobie prvýdh 34týž je md, potom rd), tak sa ti aj toto obdobie berie do potrebných 730dní poistenia v období 3roky pred zaevidovním do evid. uchádzačov o zamestnanie. Takže nárok na podporu mať určite budeš. Z čoho sa bude rátať? ak neskončí pp posledným dnom RD, tak z vym.základov v období 2roky pred zaevidovaním, tj ak si nemala žiadnu dohodu či dobr.poistenie počas RD, tak z vym.základov v období po ukočení RD do ukončenia prac.pomeru.
-či sa ráta obdobie md a rd do odpracovaných rokov? myslíš pre nárok na riadnu dovoelnku? Iba obdobie MD sa berie ako výkon práce, doba RD už nie.
- a ak myslíš do odpracovaných rokov pre nárok na dôchodko? tak obdobie md áno. Obdobie RD sa ráta len v prípade, že si si sama podala prihlášku do soc.poistovne ako osoba riadne sa starajúca o dieťa od 6rokov po pôrode/nástupe na RD.- ked sa vrátiš do práce, vznikne ti dôch.poitenie zamestnaca, treba dať odhlášku do 8dní (ked pppresnejšie dôchod.poistenie zamestnaca skončí, tak znovu sa môžeš prihlásiť, ked ti nebude trvať žiadne povinné dôch.poistenie zamestnaca, no pozor, nedá sa ani 1den spätne podať prihláška, tj. prihlásia ťa najskôr odo dna, kedy donesieš prihlášku)

simirek70
25. feb 2016

@gapa ahoj.vedela by si mi poradit aj ohladom odstupneho,naslednej exekucie z odstupneho a aky to moze mat dopad na vysku podpory? Priznat alebo nie na up odstupne.ktore mi bude zobrate na exekucie. Dakujem

gapa
25. feb 2016

@simirek70 na UP pri zaevidovaní do evidencie uchádzačov o zamstnanie nikoho nezaujíma, či si dostala odstupné (to asi pri násroku na nejaké životné mimimu??? v tom sa ale nevyznám) Ale vyplatené časť mzdy ti bola, predpokladám, tiež sa to riadne zdanuje aj odvádzajú odvody, tj. čo sa týka nároku na dávku v nezam., tam nie je v tom rozdiel.

simirek70
25. feb 2016

@gapa takze im to na up ani nemusim spomenut.neovplyvnuje to teda naslednu vysku podpory?

gapa
25. feb 2016

@simirek70 iba čo sa týka zvyýšených odvodov, ak trvalo poistenie v čase vyplatenia odstupného (napr. počas RD je prerušené). A podpru vypláca soc.poistovna a nie UP.

simirek70
25. feb 2016

@gapa mzda mi este bebola vyplatena ziadna.bola som zanestnana od roku 2008 na dobu neurcitu.21.2.16 mi skoncil rp 22.2.som cerpala dovolenku a k 23.2.mam vypoved zo zdr.dovodov.odstupne ze mi strhnu na exekucie.len to som chcela vediet ci to treba hlasit.ze narok na odstupne vznikol ale nebude mi vyplatene.a ci to ovplyvnuje nasledne vysku podpory.

gapa
26. feb 2016

@simirek70 myslím na upsvar nič nemusíš. či na soc.poistovnu, ktorá vypláca podporu?? neviem, či máš nejakú povinnost, aj ked skôr asi zamestnávatel to oznamuje, no neviem, nemám s týmto skúsenost. No výšku podpory to neovpylvní, lebo to bude ako vyplatené, tj. riadne s odvodmi, lebo ti musia nejaké minimum nechať, podla zákona.

simirek70
27. feb 2016

@gapa dakujem