Mám nárok na podporu počas tehotenstva?

schwarzova
29. máj 2013

Ahojte,prosím vás chcela by som sa spýtať,som tehotná vo 4.mesiaci tehotenstva, o mesiac budem končiť štúdium na strednej škole a kedže do práce už nebudem môcť ísť a budem sa musieť zaevidovat na úrad práce ako nezamestnaná s tým že som tehotná budem mať nárok na niaku finančnú podporu od štátu počas zvyšných mesiacoch do pôrodu?Mám vlastne nato nárok?Alebo budem bez penazí kým neporodím čo je 5 mesiacov.Za odpovede vám vopred ďakujem. 🙂

gogusa
29. máj 2013

@schwarzova ahoj ja som bola teda este som stale ten isty pripad ja som v 34 tt a nedostavam nic som tiez bez primu akurat tak dostavam 13,50 z uradu prace na vitaminy ale j o to si musis poziadat a to budes dostavat tusim az od 5-6 mesiaca aj ja by som rada vedela ci nemame na nic narok ako zamestnat nas uz nikto nezamestna. Mne idu v piatok vypisovat matersku co bude znamenat ze sa akurat nemusim chodit hlasit ale prispevok ziadny nedostanem z coho mame zit neviem 🙂

hadassah
29. máj 2013

@schwarzova rodičia teraz na teba berú prídavky, ak nebudeš pokračovať v štúdiu na VŠ, tak už nebudú. Podporu asi nedostaneš, lebo si ešte nepracovala, zrejme budeš mať nárok na nejaké sociálne dávky (neviem). Na materskú tiež nárok nebudeš mať, ale budeš dostávať rodičovský príspevok a prídavky na dieťa. Tuším je to 197 + 23 Eur.

liz_lemon
29. máj 2013

@schwarzova nemas na nic narok, ked si studentka strednej skoly, zrejme nemas viac ako 25 rokov, su povinni ta zivit rodicia, a v zmysle zakona o rodine, je otec tvojho dietata povinny prispievat na tvoju vyzivu a prispiet ti na uhradu nakladov spojenych s tehotenstvom a porodom

schwarzova
autor
29. máj 2013

To ze nemam na matersku narok to viem pretoze som si neplatila dobrovolne poistne 270dni a rodicovsky prispevok je 199.60 a pridavky na dieta su tych 23 eur,lenze ja cakam pravdepodobne este aj dvojicky...takze rodicovsky prispevok nebude nic moc kedze je len o 25% vyssi co robi 249.50 euro myslim si ze je to totalna ubohost tohto statu pretoze mamicky nemaju ako svoje dieta uzivit z 200euro co dostavaju mesacne a to maju jedno dieta tak ako mam uzivit 2 z 250euro?A studentka som ale uz koncim takze tie rodinne pridavky na mna uz chodit nebudu a rodicia su povinny ma zivit do 25 rokov pokial som skolopovinna pokial niesom skolopovinna preberam za seba zodpovednost v 18 rokoch pokial viem ked dosiahnem plnoletost...a to ja uz budem mat 20.A este by som sa vas chcela spytat ci neviete ako to je ked porodim dvojicky aky dostanem prispevok pri narodeni dietata?Dostanem len ten jeden co je niakych 700euro a z toho mam vystacit na 2 deti?Alebo kedze su to dvojicky dostanem 2krat po 700euro?

liz_lemon
29. máj 2013

@schwarzova dostanes 2x 905,55
ty sa stazujes, ze ti stat nic neda, ale ty si do systemu nic nedviedla, co maju povedat zeny, ktore aj pracovali niekolko rokov, ale akurat pred otehotnenim boli nezamestnane, a tiez nedostanu o nic viac ako ty?
neber to ako vycitku, ale treba si aj toto uvedomit

mima4
30. máj 2013

@schwarzova sorry, ale mala si zvazit, ci si schopna sa postarat o dieta/deti a taktiez nebudes zivit seba a deti iba ty, ale aj tvoj manzel.

schwarzova
autor
31. máj 2013

liz_lemon to som nevedela ze dostanem 2y po 905,55 kedze som vo 4 mesiaci a doteraz som bola v tom aj s lekarkou ze cakam len jedno dieta takze som si bola vedoma toho kolko dostanem a zdalo sa mi to fajn a ze s tymi 225eurami co budem dostavat mesacne na 1 dieta ako rodicovsky prispevok s rodinnymi pridavkami ze s tym budem v pohodicke vychadzat ale newiem si to predstavit z 2 detmi naraz a ze budem mat niakych cca 270euro ved to su 2nasobne vydavky a niektore mamicky to nezvladaju s tym co maju...a rozumiem ja chapem aj tie zeny lenze ja som taktiez neotehotnela naschval a ked som sa to dozvedela bola som v 2 mesiaci.
mima4 : Neviem ako by si si ty zvazila to ze zabijes ludsky zivot ked hovorili odmalicka lekari tvojim rodicom ze si neplodna a ze nieje mozne aby si otehotnela kedze ta lekarka predavkovala penicilinom a vsetko co mohlo ti vtedy zlyhalo a sposobilo to aj neplodnost...ale nuz lekari sa zmylili a ja som otehotnela ocakavala som 1dieta objavili sa 2 a radsej budem suche korky objedat a vyzerat ako kostra ako keby som sa nemala byt schopna sa postarat o svoje deti a dat im vsetko...a manzela nemam je to priatel s kt. som bola vyse 2rokov no k tehotenstvu sa nezachoval tak ako sa mal a kedze ma aj fyzicky napadol a nechcem s nim uz ziadny kontakt a chcem pred nim deti chranit tak ho nedam do rodneho listu aby nemal narok..viem je to sice hlupost pretoze peniaze sa zidu lenze je mi prednejsie moje zdravie a zdravie mojich deti...a ja som vas tu prosila iba o pomoc ci nahodou newiete ako to je a nie aby ste ma tu sudili a hovorili mi tu ci som alebo niesom schopna sa postarat o deti...