Mám nárok na podporu?

sunny_g
24. máj 2024

Ahojte,

Mám otázku, či mám nárok na podporu v tomto prípade:
Ešte počas RD som nastúpila do práce. Dala som však výpoveď a išla na úrad práce.
6.4.-30.4.2024 som bola v evidencii ÚPSVaR. Od 1.5. som už bola zase zamestnaná.

Teraz však idem dať opäť výpoveď. Budem mať teraz nárok na podporu?
Alebo musím doplatiť nemocenské za tú dobu predošlej evidencie?

Ďakujem

majusqa77
24. máj 2024

treba 730 dni poistenia v nezamestnanosti za posledne 4 roky. takze prilis malo info

sunny_g
autor
24. máj 2024

@majusqa77 túto podmienku spĺňam. Ibaže ten čas prvej evidencie to prerušil.

sunny_g
autor
24. máj 2024

@nelca84 to viem, ale tento prípad je špecifický a nie je tam vysvetlený

mamina7070
24. máj 2024

1.6.2020 - 1.6.2024 mas 730 dni poistenia v nezamestnanosti ? kedy si naposledy poberala podporu?

sunny_g
autor
24. máj 2024

@mamina7070 pred šiestimi rokmi

mamina7070
24. máj 2024

@sunny_g a pocas evidencie v aprili si poziadala o podporu?

tiika
24. máj 2024

@sunny_g a teraz v apríli ti vznikol nárok na podporu? Pokial áno, tak do dvoch rokov by ti mal stále trvať a pokračovať, to znamená môžeš si ho dočerpať a podporu budeš mat i teraz po opätovnom zaradení do evidencie UoZ.

pieksamaki
24. máj 2024

@sunny_g keď dávaš ty vypoved, nie je tam blokacia?

sashabb
24. máj 2024

@pieksamaki aká blokácia? 🙄 je jedno či ona dáva výpoveď alebo ju dostala, s podporou to nemá nič spoločné

sunny_g
autor
24. máj 2024

@mamina7070 nie. Nevypisovala som explicitne žiadne tlačivo so žiadosťou o podporu. Ale to ani netreba.

Na úrade práce v mieste svojho trvalého alebo obvyklého pobytu
prostredníctvom tlačiva Žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, ktorá slúži aj ako žiadosť o dávku v nezamestnanosti. Takto podaná žiadosť o dávku v nezamestnanosti bude elektronicky doručená Sociálnej poisťovni na spracovanie.

sunny_g
autor
24. máj 2024

@tiika ako viem, či vznikol? Bola som riadne zamestnaná a všetko uhradené

nelca84
24. máj 2024

@sunny_g aky specificky? Tak hadam vies, ci si bola v poslednych 4 rokoch zamestnana 730 dni. Nepises odkedy dokedy si pracovala, tak len ty si to vies poratat. Jednoducha podmienka, 730 dni v poslednych 4 rokoch. Neviem co je na tom specificke...

mamina7070
24. máj 2024

@sunny_g neni ziadne speci tlacivo na ziadost o podporu ale v tlacive lde sa prihlasujes do evidencie nezamestnanych je kolonka ci ziadas aj o podporu

a zrata si dni kolko si pracovala za styri roky musis sama kedze si nedala datumy

ak nevies ci si zaidala vybav si pristup v soc poist do svojho eleltronickeho uctu a tam uvidis aj doby poistenia

sunny_g
autor
24. máj 2024

@nelca84 prosím prečítaj si ešte raz. Uvádzam presný prípad aj časy zamestnania. Ešte doplním, že predtým (RD) som 6 rokov bola plynule poistená.
Mňa zaujíma, či ten čas prvej evidencie nejako znemožnil podporu, ktorú by som teraz mala poberať po ďalšej evidencii. Teda ešte jednoduchšie - či sa doba prvej evidencie počíta ako keby som bola poistená alebo nie. Vieš poradiť?

sunny_g
autor
24. máj 2024

@mamina7070 Inak sa opýtam, počíta sa tá doba evidencie do plynulého času poistenia, alebo sa na tú dobu prerušuje?

mamina7070
24. máj 2024

@sunny_g nepocita samozrejme ved vtedy nepracujes a ani netrva tvoj pracovny pomer

nelca84
24. máj 2024

@sunny_g citam a vidim len, kedy si bola evidovana na urade, nevidim odkedy dokedy ti trval pracovny pomer, kde to pises? 🤷‍♀️

tiika
24. máj 2024

Ako vieš, že či ti vznikol nárok na podporu v apríli? Tak, že ti pride rozhodnutie zo SP o priznaní alebo rovno peniaze? Dostala si za apríl podporu? (Predpokladam, že si si o ňu žiadala.)

tiika
24. máj 2024

@sunny_g Je tam take špecifikum, že materska dovolenka sa počíta do doby poistenia. Ale RD či PN iba keď si bola zamestnaná, trval ti pracovný pomer.

sunny_g
autor
24. máj 2024

@tiika trval. Mne skôr ide o tú prvú evidenciu. Započítava sa?

sunny_g
autor
24. máj 2024

@nelca84 do 5.4. keďže som už od 6.4. bola v evidencii

sunny_g
autor
24. máj 2024

@mamina7070 tak samozrejme to nie je, preto sa pýtam 🙂 teda mám teraz nárok alebo nie?

sunny_g
autor
24. máj 2024

@tiika pretože som splnila 730 dní nemocenského poistenia. A na podporu za apríl ešte čakám

mamina7070
24. máj 2024

@sunny_g ale nejde o nemocenske poistenie ale o poistenie v nezamestnanosti a nedavas ulpne informacie talze neda sa povedat ci mas narok

ak si od 1.6.2020 do 5.4.2024 pracovala tak samozrejme ano potom narok vznika

barbie00
24. máj 2024

Stratila som sa v tvojich odpovediach. Chceš vedieť, či máš nárok na zvyšných 5 mesiacov dávky v nezamestnanosti ?

tiika
24. máj 2024

@sunny_g evidencia na UP sa do poistenia nezapočítava, už na to bolo odpovedane. Obavas sa, že to niečo ovplyvni?
Nie, je úplne jedno, že si bola evidovaná na UP, potom zamestnaná a zas evidovaná, že si mala poistenie prerušené. Počíta sa to/zratava dokopy za posledné 4 roky.
Ak budeš mat nárok za apríl, budeš mat aj teraz opätovne. Ale to sa už opakujem.

sunny_g
autor
25. máj 2024

@tiika ďakujem, to som potrebovala

sunny_g
autor
25. máj 2024

@mamina7070 áno pracovala. Ďakujem

sunny_g
autor
25. máj 2024

@barbie00 áno, už som zistila, že mám