Mám nárok na nejaké dávky alebo príspevok?

20. máj 2021

Naša situácia je nasledovná:
Sme štvorčlenná rodina: ja, manžel a dve deti (5 a 7). Manžel pracuje - príjem v čistom je 550-600€
Ja som nezamestnaná - rodinné prídavky chodia na môj účet.
Bývame u mojich rodičov v rodinnom dome. Doteraz som okrem rodičovského príspevku nepoberala nič. Nárok na podporu v nezamestnanosti už nemám.

Skúšala som googliť, ale som z toho jeleň.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vendulka80
20. máj 2021

Nemozes ist pracovať? Manžel zarobí velmi malo podla mna a kebyze pracuješ a nespoliehas sa na štátne dávky tak by sa vam o trosku lepsie žilo. Dva platy su dva platy.

loginexistuje
20. máj 2021

kedy ti skoncil narok na podporu ? mozno sos dotaciu skusit podla toho inak neni narok

nafka0483
20. máj 2021

Neviem o nicom na co by ste mohli mat narok. Manzel je normalne zamestnany a navyse byvate s rodicmi, ktori sa posudzuju spolu s vami pre narok napr. na hmotnu nudzu - ale manzel pracuje, takze nic take.
Jedina moznost je zamestnat sa.

zojanka
20. máj 2021

@nafka0483 rodičia s ktorými bývajú by sa tam neposudzovali, ale aj tak by tam hmotná nevyšla

nafka0483
20. máj 2021

@zojanka Neposudzuju sa vsetci clenovia domacnosti?

janai1
20. máj 2021

Áno, máš nárok ísť pracovať... Čo ti v tom bráni?

ivkazba
20. máj 2021

@zojanka tiež si myslím, že posudzuje sa príjem celej domácnosti, čiže aj rodičia. Aspoň tak to platilo celé roky.

kkovacovak
20. máj 2021

Nájdite si prácu a nemusíte vymýšľať čo získať od štátu.

zojanka
20. máj 2021

@nafka0483
@ivkazba
Nie, starí rodičia sa nerátajú (vyplácam HN)

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
20. máj 2021

@zojanka Ano? A vzdy to tak bolo? Tak to mam zafixovane, ze praveze napr. matke s dietatom nevychadzala ani hmotna nudza ked zila s rodicmi, lebo sa posudzovali vsetci spolu.

zojanka
20. máj 2021

@nafka0483 no neviem či vždy, ale čo ja vyplácam HN 3-4 roky tak nie. Pokiaľ sú rodičia dospelí, tak domácnosť tvoria oni + ich deti. Sú prípady na špekulovanie, ale "hlbší rozbor" ale tu je to jasné. Dvaja dospelí ľudia a malými deťmi tvoria samostnanú domácnosť.

nafka0483
20. máj 2021

@zojanka Cize sa nebrie do uvahy domacnost v zmysle ze mam oddeleny svoj "byt" aj v ramci domu, teda napr. vlastna kuchyna, kupelna, izby, hospodaria spolu len clenovia tejto domacnosti? Aj keby zili vsetci napr. v jednom byte, vsetky naklady tym padom spolu zdielali, nemali osobitne merace, hospodarenie, nic, tak stale to budu pre tieto ucely 2 domacnosti?

zojanka
20. máj 2021

@nafka0483 to sa skúma pri posudzovaní prípespevku na bývanie. Pokiaľ bývajú v nehnuteľnosti ktorá patrí starým rodičom a bývajú tam spolu s nimi tak nárok príspevok na bývanie nemajú. Pokiaľ by ho chceli mať tak by museli mať nájomnú zmluvu s nimi spísanú a 1/ starí rodičia by im museli prenechať do nájmu celú nehnuteľnosť alebo 2/ by nehnuteľnosť musela byť rozdelená na viac bytových jednotiek (každá vlastný merač atď).

nafka0483
20. máj 2021

@zojanka Aha, ja som myslela, ze takto to musi byt oddelene aj pre posudzovanie hmotnej nudze - aby sa bala len dana rodina, inak som myslela, ze sa beru aj stari rodicia. Ale vdaka za info, bola som teda v omyle.

zojanka
20. máj 2021

@nafka0483 nie, lebo starí rodičia už vlastne nemajú žiadnu povinnosť starať sa o svoje dospelé deti ktoré majú vlastné rodiny, či s nimi bývaju alebo nie.

zojanka
20. máj 2021

To zavádza to slovíčka členovia DOMÁCNOSTI 😁 tam sa nejedná o to kto býva v jednej domácnosti - byte, dome, .... ale posudzujú sa vzájomné vzťahy medzi nimi
@nafka0483

nafka0483
20. máj 2021

@zojanka Ano, ved preto som sa pytala, lebo aj ked realne ziju so starymi rodicmi v spolocnej domacnosti, tak pre tieto ucely sa to nepovazuje za jednu domacnost :D

zojanka
20. máj 2021

@nafka0483 áno, starí rodičia babka dedko sú jedna domácnosť ktorá si "hospodári" a dospelí s deťmi sú druhá domácnosť ktorá si sama "hospodári" 🙂

ofzuza
20. máj 2021

@zojanka takze ja s muzom mozem byvat so zazobanymi rodicmi, cele dni plavat v zakrytom, vykurovanom bazene a mam narok hmotnu, lebo ani ja ani muz nemame prijem?

ivkazba
20. máj 2021

@ofzuza presne toto ma napadlo

nafka0483
20. máj 2021

@zojanka Ale "hospodari" si len fitkivne podla tychto pravidiel. Realne mozu platit napr. vsetky naklady na domacnost - energie, vodu, dane, smeti, mozno este aj nakupovat potraviny aj vsetko co treba a aj tak sa nebudu posudzovat spolu.

Mne to teda davalo zmysel viac tak ako som pisala - ze bud mam realne samostatnu domacnost, cize osobitne merace, svoje priestory, kupelna, kuchyna a hospodarim si ozaj sama, alebo ak to nemam, tak predsa nehospodarim sama, nemam svoju domacnost a tym padom sa posudzujem so vsetkymi co smnou ziju a ktori sa na chode domacnosti podielaju.

Nehovorim, ze ty hovoris zle, ked s tym robis, tak mas asi najlepsie info, len hovorim, ze ak je to takto, tak je system dost zle nastaveny...

nykkushka
20. máj 2021

Autorka, ak trpis nejakou chorobou, ktorá ti bráni pracovať 🤷‍♀️ tak sa vopred ospravedlňujem za príspevok.
Ale ak si zdravá, tak presne kvôli takýmto "zdieračom" sa rodiny s deťmi majú na 💩 a nikdy nezvýši vláda dávky, pretože je kopec ludi, čo by len na riti sedeli a vyciciavali štát. A keď náhodou nemajú na dávky nárok, ešte je štát zlý 😠😤🤬🤷‍♀️.
Treba dvihnut riť a ísť pracovať, hocikam, lebo očividne je každá koruna u vás dobrá 🤷‍♀️.

nykkushka
20. máj 2021

Úprimne, neviem si predstaviť, mať dve deti, bývať u rodičov, mesačný príjem 600e a asi byť so svojím životom spokojná a spoliehať sa na štát 😠🤷‍♀️

autor
20. máj 2021

Vážne sa môžem zamestnať? To sa dá? 😲 To by mi v živote nenapadlo... 🤦‍♀️
V posledných dňoch sa dosť veľa hovorí o tých 333€ pre dieťa v hmotnej núdzi. Ak to môžu dostať ľudia, ktorí nikdy nepracovali, prečo by som nemohla aj ja - ak mám na to nárok? Vždy som sa k tomu stavala, že je to "pod moju úroveň", a "ja nie som žiadna socka", ale povedzme si pravdu: z hrdosti sa nenajem a ak mám na niečo nárok, tak prečo si ho neuplatniť?

mondolina
20. máj 2021

333€ je jednorázová dávka...z nej teda budete zahojení😂

autor
20. máj 2021

@mondolina ja viem... To bol len impulz, ktorý spôsobil, že som sa zamyslela nad možnosťou, že aj my by sme možno mali nárok na nejaké dávky.

nykkushka
20. máj 2021

Úprimne, ak by som ja mala možnosť byť zamestnaná a sedela by som doma na riti a čakala, akou dávkou má stáť podporí, hrdosť a moje ego by mi nedovolilo chcieť 333e,pretože určite je rodina, ktorá ich naozaj potrebuje... Achboze...

autor
20. máj 2021

OK, dakujem všetkým za názory a postrehy. Pekný deň. ✌️😎