Mám nárok na hmotnú núdzu?

12. okt 2024

Ahojte. Ocitla som sa v nezávideniahodnej situácii, nikdy by ma ani len nenapadlo, že sa mi to môže stať. Pred dvomi mesiacmi sa mi narodila dcérka, partner nás opustil. Presťahovala som sa k rodičom, no mám na krku hypotéku a spotrebný úver. Materskú nemám, je to na dlhé vysvetľovanie, poberám len nižší rodičovský príspevok. Z toho nevykryjem ani účty, ktoré mesačne musím zaplatiť, doplácajú mi rodičia a kupujú všetko pre malú. Návrh na určenie otcovstva je už podaný na súde, nakoľko ex sa k malej nehlási ani nie je zapísaný v RL. Do práce samozrejme plánujem ísť čím skôr, len by som s ňou rada bola doma aspoň do 6 mesiacov. Splnam podmienky na príspevok v hmotnej núdzi, alebo ochranný príspevok? Prosím neodsudujte ma, vždy som bola riadne zamestnaná, odvádzala dane, potrebovala by som len dočasnú finančnú pomoc. Ďakujem za odpoved

kitycat
12. okt 2024

A co poziadat o odklad splatok?

martyzpp
12. okt 2024

Velmi ma mrzi Tvoja situacia a drzim Ti silno palce, aby si to zvladla. Ta hypoteka je na co? Na byt, v ktorom ste byvali? Neda sa ten byt predat a zbavit sa hypoteky a mozno aj uveru? Ked byvas s rodicmi.

earlgrey
12. okt 2024

Podľa mňa nie..sestre bolo vysvetlené, že sa berie príjem celej domácnosti...čiže ak bývaš s rodičmi, budú brať do úvahy príjem aj tvojích rodičov...a aj papiere, čo mám doma, tak tam treba vyplniť s kým bývaš a ich mesačné príjmy...či to kontrolujú, netuším...ale jej tých pár drobných nestalo za tie všetky papierovačky, dokazovačky....

mamina7070
12. okt 2024

co je zalozene na hypoteke ?

zvaz osobny bankrot

na davky v hmotnej nudzi narok mat nebudes

autor
12. okt 2024

@mamina7070 Na hypotéke je založený rodičovský byt. Ten osobný bankrot, ja neviem.. bojím sa toho, chcem sa postaviť na nohy, musím. Zatiaľ som to nechcela riešiť týmto spôsobom

autor
12. okt 2024

@earlgrey ďakujem

zojazoja
12. okt 2024

Na osobný bankrot musí mať exekúciu pokiaľ si dobre pamätám.

martyzpp
12. okt 2024

Akoze na ten byt, v ktorom byvas s rodicmi mas hypoteku?

autor
12. okt 2024

@martyzpp ďakujem veľmi pekne… je to komplikovaná situácia, nakoľko ja som svoj byt predala, hypotéku si nechala a zo zinkasovanych peňazí som bývalému prispela na rekonštrukciu domu a teraz ma odmieta vyplatiť, to už je tiež na súde… je to proste hrozná situácia, ktorá ma psychicky totálne ničí, pretože mi podrazil nohy, oklamal ma a nechal ma v štichu aj s bábom

autor
12. okt 2024

@martyzpp nie, ten rodičovský byt som zakladala pri kupé svojej nehnuteľnosti, ktorú som predala

martyzpp
12. okt 2024

Och jemine 😔🫣. Mas zdokladovane kolko si mu prispela? Verim, ze na sude uspejes. Hrozna situacia. Nedokazem pochopit ako sa moze takto zachovat chlap k zene, ktora mu porodila dieta.

autor
12. okt 2024

@martyzpp ano je to zdokladované, no aj tak to bude na dlhé lakte. A ano, je to hrozné, neviem sa z toho spamätať. On si užíva život, kupuje si nové auta, skútre, a ja živorím

pribinak
12. okt 2024

Ja chápem že si v hroznej situácii ale ja by sim nechcela aby hentaky chlap bol zapísaný ako otec môjho dieťaťa

Vieš že s povinnosťou platiť získava aj dosť vážne rodičovske práva a cez dieťa sa dá robiť zle, veľmi zle a bude mu jedno že ublíži aj dieťaťu

Pokial nemáš exekucie, tak bankrot rieisit nemôžeš. Navyše tá exekúcia musí bežať aspoň 1 rok.

Skôr by som sa dohodla s bankou na znížení výšky splátky, alebo na ich odklade

martyzpp
12. okt 2024

Ked bude uznane otcovstvo, nech riadne plati na dieta ☝🏻.

pribinak
12. okt 2024

@martyzpp áno, ale bude si ju môcť aj začať bravat a časom žiadať aj do striedavky

earlgrey
12. okt 2024

Teraz som si to kukla na googli...takže ak by tvoji rodičia boli dôchodcovia tak máš nárok na 161€ a nejaké drobné...ak pracujú, tak za každého pracujúceho člena sa odratáva 84.90€...čiže v podstate by ti nedali nič.

ajuga
12. okt 2024

Autorka, kym nebude podoisane otcovstvo, nemas narok na vyzivne na dieta od neho. A na davku si skus podat ziadost, pomôžu ti socialne pracovnicky vypisat tlacivo, ale nie je to nic zlozite. Chod na upsvar po tlacivo aj spodask, opytat sa na dalsi postup. Ale zo skusenosti, zene na RD nedavaju DvHN.

autor
12. okt 2024

@pribinak ešte to som sa chcela spýtať, myslite si, že človek, ktorý sa nezaujíma o dieťa od narodenia, je mi dlžný peniaze, ani nevie, či sme živé a zdravé, je schopný otočiť a zrazu sa začať o dieťa zaujímať a robiť mi cez neho zle? Ja o tom veľmi pochybujem v jeho prípade. Naozsj netuším čo by sa museli stať, aby sa začal zaujímať

pribinak
12. okt 2024

Ešte máš nárok na preplatiť časť nákladov súvisiacich s pôrodom a nakúpim výbavičky pre dieťa, ale najskôr musí byt určené otcovstvo

https://www.ak-ak.sk/vyzivne-pre-nevydatu-slobo...

earlgrey
12. okt 2024

@autorka
Ver mi, že keď ti bude musieť dať peniaze a platiť mesačne, tak bude možno schopný všetkého...aj robiť naprieky

autor
12. okt 2024

@pribinak ano dakujem, to všetko budem dokladovať

martyzpp
12. okt 2024

@pribinak ano, to je pravda. Ak je ale autorka rozhodnuta uviest ho ako otca, tak nech si da zalezat na urcenie vysky vyzivneho…ale pri takomto hovadu by som si to dvakrat rozmyslela 🤨.

pribinak
12. okt 2024

Nepoznám ho, neciem čo je medzi vami, prečo si s ním žila
Ale naloží dieťa do autá a zoberie k babke nech sa babka hra a stará
A aj stari rodičia majú nárok na stretávanie sa s vnucatom

Nemusí nevyhnutne milovať svoje dieťa, ale teba tým pekne vytočí

pribinak
12. okt 2024

@martyzpp mne by asi tie prachy nestali potom za tie nervy

martyzpp
12. okt 2024

No, ci sa zacne alebo nezacne zaujimat…neda sa povedat. Ale hadam sa uz dost predviedol na to, aby si vedela, ze od neho nic dobre cakat nemozes.

slavomira236
12. okt 2024

@pribinak nemas narok ma nudzu lebo beries rodicak pridavky plus sa pocita prijem ludi v domacnosti. Ze platis hypo to nikoho nezaujima

autor
12. okt 2024

@slavomira236 rozumiem, a ďakujem

pribinak
12. okt 2024

@slavomira236 toto si chcela asi poslať autorke

autor
12. okt 2024

@martyzpp tak teraz mám dilemu, či sa zmieriť s tým, že ma finančne zruinoval a nežiadať od neho výživné, čím by nám aspoň takýmto zákonným spôsobom vynahradil finančnú ujmu, čo spôsobil, alebo to risknúť a bojovať

earlgrey
12. okt 2024

@autor
A čo myslíš, koľko mu odklepnú výživné? Aký má príjem a výdavky? Lebo kľudne sa môže stáť, že mu odklepnú 50€ lebo chudáčikovi nevychádza...a potom sa budeš musieť zmieriť s tým, že sa bude s dieťaťom môcť stretávať a budeš mu musieť dieťa dať...bude si ho neskôr môcť brávať na víkendy, odkladať u svojich rodičov, a ty aj 2 dni nebudeš musieť vedieť, čo je s tvojím dieťaťom...zváž si pre a proti..otec mojej dcéry je super (okrem toho, že ma podviedol 🤣), takže ja som rada, keď 2 až 3 x do roka príde za dcérou, keďže je cudzinec, ale na telefóne sú každý deň...platí nad rámec výživného, lebo chce...ale kebyže viem, že je to "zlý" človek...tak by som ho do rodného listu zapísať nedala a nechcela ani výživné...a nech nám dá pokoj...peniaze mi nestoja za to, že možno by bolo moje dieťa nešťastné...ale to som ja