Mám nárok na dedičstvo z bytu, ktorý platil mame brat?

hujo
27. dec 2015

V roku 1998 ked sa odkupovali byty do osobneho vlastnictva, moj brat zaplatil za odkupenie bytu do maminho osobneho vlastnictva 70 000,-Sk.V case, ked sa byt odkupoval, som este chodil do skoly, otec s nami nezil (a nezije a rodicia uz boli rozvedeni) a mama nemala ziadne uspory a banka jej odmietla pozicku. Sme dvaja bratia a starsi brat mal v nasporene, tak to zaplatil. Ja som do bytu zainvestoval az podstane neskor na prerabku. Byt ma teraz hodnotu asi 130000€ a je stale na maminom mene.

Mam narok na polovicu bytu v pripade, ze sa mame nieco stane? Ak ano, je niecim tento narok obmedzeny, alebo budem o nejaku ciastku znevyhodneny?

mabliss
27. dec 2015

Pokiaľ nebol spisany závet,ani listina o vydedeni a ste len 2 bratia,dedite rovnakým dielom. A to bez ohľadu na to,čo sa dialo počas života vlastnika/porucitela.

prasiatko30
27. dec 2015

Ako na vydedenie by musela mat velmi vazne dovode a bezdovodne vydedenia je napadnutelne a nulove ale pokial nemate dobre vztahy v rodine moze mu byt darovat. Bolo by dobre aby ste si to medzi sebou v dobrom predebatovali a pri tej debate - ked hovoris ze si tiez investoval do bytu - mal aj doklady ktore to dokazuju- byt tebou vsetky faktury a pod by som mala pripravene

romanovic
27. dec 2015

Tvoje svedomie by ta malo nutit k tomu, aby si sa s bratom dohodol tak, ze vysporiadavani dedicstva bude jeho podiel o uvedenu ciastku vyssi...

sissy27
27. dec 2015

@romanovic starší brat prispel na odkúpenie bytu 70 tisíc korún, čo je cca 2300€, ale čiastka investovaná do rekonštrukcie od mladšieho brata môže byť ďaleko vyššia, takže nakoniec starší brat by bol ziskový, resp. malo by ho svedomie nútiť k tomu, aby nechal mladšiemu bratovi vyšší podiel na nehnuteľnosti...
pokiaľ je mama jediným vlastníkom a ako dediči ste len vy dvaja bratia, tak zo zákona máte nárok každý na polovicu... alebo teda každý vytiahnite doklady o tom, koľko ste do bytu investovali a zavolajte si k tomu aj právnika...
mama ešte s vami môže "vybabrať" tým, že počas života prepíše byt na jedného z vás alebo na niekoho úplne iného 🙂