Dievcata chcem sa spytat. Vyrastala som v dd kde si má adoptovali. U adoptivnej rodiny žijem cca od 5 rokov. Keby moja bio rodina náhodou zomrela mám nárok na dedistvo? A musím sa k dedicstvu hlásit alebo mna niekto osloví? Prip. Mám už teraz sa prihlasit k rodine aby má v dedicskom neobisli? Najdu má Vobec Ked som z ineho konca republiky? Z maminek strany sú 2 deti starsie odomna a z otcovej 6.
Mimochodom neberte to, že som sviňa ale z moralneho hladiska mám vacsie nárok na to ako moji surodenci. S bio rodinou nie som v kontakte. Chcela by som najst surodencov ale neviem ako.
Po adopcii strácaš nárok na dedenie po biologickej rodine.
Žiaľ veru , žiadne morálne hľadisko v tomto prípade neplatí .
Ak chceš nájsť súrodencov, na matrike sa spýtaj, popros o pomoc, podľa rodného listu, kde si sa narodila. Ak tvoja biologická mama dala súhlas o anonymite, bude to dlhšie hľadanie
Po adopcii nemáš nárok na dedenie biologických rodičov. Mama sa ťa zriekla.
Ona má dala do dd nie na adopciu
píšeš , že u adoptívnej rodiny žiješ od cca 5 roku života - tak si adoptovaná
Rozhodni sa, ci si teda bola adoptovana novou rodinou alebo nie. Je to totiz velmi podstatna informacia. Ak si bola novou rodinou adoptovana v tych 5 rokoch, tak nemas narok na dedicstvo po biologickych rodicoch. Budes mat narok dedit po adoptivnych rodicoch.
Morálny nárok na dedičstvo po bio rodine, ktorá sa na teba vykašľala? Dediť budeš po rodičoch, ktorý sú v rodnom liste. Pokiaľ bola adopcia budú to adoptivny rodičia.
ak si napr. nebola novou rodinou adoptovaná, ale bola si iba v pestúnskej starostlivosti, tak dedíš po pôvodnej rodine, ale nie po novej
Treba si ujasniť či si v pestúnskej rodine, alebo si naozaj adoptovana
Ak si adoptovana tak aj priezviskl máš ako adoptivna rodina, ak pestnska rodina tak meno - priezvisko mas svoje povodne
ty si tu nieco pleties. Najskor si zisti, ci si bola naozaj adoptovana alebo len v pestunskej starostlivosti. Ak si bola adoptovana, jedno, co si myslis, ci moralne hladisko alebo neviem este ake, nie ze nemas väscie pravo na dedicstvo, ta nemaz ZIADNE pravo na dedictvo po bio rodicoch/rodine. Z pravneho hladiska je tvoja rodina ta, ktora ta adoptovala, dedit budes tam.
Ak si bola cele roky len v pestunskej starostlivosti, si z pravneho hladiska stale dieta biorodicov a mas pravo dedit tak po matke ako aj po otcovi. ALE POZOR, NEMAS VÄCSWIE PRAVO NA DEDICSTVO AKO TVOJI bio/polovicni surodenci.
Neviem presne co Bolo viem len že do dvoch rokoch som Bola v dojcenskom potom som šla do decaku a tam si má vychovatelia adoptovali Ked som malá 5? Neviem presne kolko Lebo nikto mi nic nechce povedat. Já som do 30 ani nevěděla, že som adoptovaná len sestricka u doktorky sa prekecla
však ale máš rodný list? Koho tam máš zapísaných ako rodičov?
@aliziana nemám rodný list
@aliziana maju ho naší a popravdě nikdy som sa o to nezaujímal. Na rodnom liste sú oni ale v zdravotnej kartě mám bio rodicov
Choď na matriku a výbav si nový rodný list,tam máš napísané mena rodičov,hneď budeš vedieť,či si adoptovana alebo nie a ako dediť kde je desať detí a ty jedenásta, asi nebude čo a prečo ty máš väčšie morálne právo dediť ako ostatné deti
A prečo máš pocit že bude vôbec čo dediť? A prečo by si mala mať väčšie právo ako súrodenci? Dediť sa budú možno nanajvýš dlhy.
Koľko máš rokov? Takéto otázky ohľadom toho či si adoptovaná alebo v pestúnskej starostlivosti by si mala vedieť na isto. Ak nevieš, opýtaj sa rodiny v ktorej žiješ. Celé je to akési čudné. 🤔
tiež nechápem, že máš vyše 30 a nikdy si nepotrebovala rodný list...
Kde berú ľudia morálne právo riešiť dedičstvo za života rodičov ,veď ten majetok im ani nepatrí a ešte písať,že mám na to morálne právo,ako z akého dôvodu.Co napríklad dáva tebe toto právo
Pretoze moji surodenci zostali s mámou a mna strčila do decaku Lebo som postihnuta
Rodný list som nikdy nepotřebovala. Na nom sú měna mojich adoptivních. Malá som 3 priezviska a už mám len jedno a to je ich
Strčila má tam lebo sa o mna nechcela starat
Cítim veľkú zatrpknutosť a rozumiem tomu... Niekedy pomôže pozrieť sa na vec aj z druhej strany... Ak už mala deti, o ktoré sa starala a nemala podporu od otca týchto detí alebo aktuálneho partnera, tak je možné, že si uvedomila, že nie je schopná postarať sa o existujúce deti a zároveň postihnuté dieťa. Nevieme ako jej bolo postihnutie odprezentované lekármi a aké boli v tom čase prognózy.
V každom prípade však adopciou akýkoľvek právny vzťah s biologickými rodičmi "zaniká."
Ak si adoptovana nededis nic..zo zakona s nimi uz nemas nic spolocne. Ak niekto zomrie notar dedicov najde ale teba hladat nebude.
Pokial si adoptovana,tak akekolvek pravne naroky na bio rodinu zanikli, dedit budes z adoptivnej rodiny