ahojte chcem sa opytat...rodicovsky prispevok mi skoncil v roku 2007 od vtedy som sa nehlasila ani na ÚP bola som doma s malym bol chory ale nepriznali mi s posudkovej na neho nic..zili sme s toho ze manzel podnikal lenze teraz ma uz malo prace teda danove ma nulove a ja sa chcem ist nahlasit na ÚP.priznaju mi nieco ked mam dve deti a doma ziadny prijem??zo zamestnanim to mam tazke pretoze maly chodi do skoly ale stale s nim chodim na nejake vysetrenia nik mi to nechce tolerovat a este aj ja mam ZPS takze pracu si tazko najdem ak si aj najdem tak len na dohodu brigane .....
@liz_lemon nie neplatila ale volala som do poistovne tak daju mi to na splatky ten dlh tak neviem
ale ked v domacnosti nieje ziaden prijem tak snad stat musi nieco prispiet do domacnosti...
@wilagrande prepac, ale preco by musel? Stat sme my - pracujuci ludia, co odvadzame peniaze do poistovne. Pokial si neodviedla, preco citis pravo cerpat a pouzivas slovicko "musi"?
Trosku nezodpovedne si sa zachovala s tym, ze si sa ani nezahlasila, mohla si mat zadarmo aspon to zdravotne. Ale tak to by ta zrejme nutili ist pracovat a to ked si nechcela. No tazke to mas teraz. Chod urcite na UP, tam ti povedia najlepsie na ktore davky mas narok.
@viera27 hm a ako sa zachoval stat ku mne ked mam chore dieta a nepriznali mi ani korunu???posudkova komisia nas odpisala a co som mala syna nechat doma sameho a ja ist pracovat???ja som sa len opytala ci niekto ma s tym skusenost a kolko taka rodina cca dostava a nie vycitky tie teraz nepotrebujem
@wilagrande a za druhe vy stat za mna ten dlh neplatite sama si to musim zaplatit
@wilagrande zbytocne sa hnevas a rozculujes. Je to len diskusia a vyjadrila som svoj nazor, to je vsetko, ziadna emocia. Len diskutujem.
Neviem z akeho dovodu ti posudkova nepriznala nic, asi ho nepovazuju za choreho. Pokial nie si spokojna s ich rozhodnutim, tak to prislusne ries ziadostou o opatovne posudenie, ci priamo staznostou. Syna si sameho doma nemala nechat, od 3. rokov mas predsa skolku. Tak ako teraz chodi do skoly, tak by normalne chodil do skolky. A kazdy jeden rodic sa potyka s chorlavostou dietata, minimalne po nastupe do kolektivu. To su deti skoro nonstop chore a rodic na OCR.
@viera27 nerozculujem sa len nesud ma prosim ked nevies o co ide a syn nemal bezne detske choroby mal problemy s oblickami nastastie klop klop klop je to za nami ale dostal inu chorobu takze asi tak a vysetrenia su u nas stale a preco neschvalili?? asi som im nedala nieco do vrecka predpokladam ale co uz skusim si to vybavit a uvidim ci nieco dostanem ..vies ja neviem ktory zamestavatel by ma prepustal dva krat do tyzdna s dietatom na vysetrenia na slovensku je to nemozne...
ahoj,urcite sa bez zaregistrovat na UP,budu ti platit zdravotne poistenie,ty si nebola vobec chora??Ako ta dr osetril,ak nemas zaplatene,ved tusim daju iba neodkladnu zdr.starostlivost ,teraz sa to da lahko zistit,kto je neplatic...a myslim,nie som si ista,ze ta poslu na oddelenie soc.davok,lebo ak mate dieta,ziadny prijem,tak by vam mohli dat nejaku soc.davku,len to neodkladaj,lebo dlh v zdravotnej poistovni,ti stale rastie... 😒 😒
@wilagrande ja ta nesudim. Len som sa ohradila voci tvojmu pocitu, ze "musi" ti stat nieco dat.
Kazdy zamestnavatel ta "pusti", musi pokial ta zamestna. Otazne je ci si potom najde dovod na tvoje prepustenie. V kazdom pripade by si mala aspon nacas nejaky prijem a zaplatene odvody a potom podporu. Ale ty si to ani neskusila sa zamestnat. Uprimne, ruku na srdce, mas pocit ze je uplne normalne co tu popisujes? Deti mas uz v skole, manzelovi sa uz bohuzial nedari a nezaraba a ty sedis doma a cakas kym sa decka vratia zo skoly, alebo co? Z tej zobracenky ako su davky aj tak normalny clovek nemoze vyzit.
@anelehka dakujem aj ja si myslim ze zo socialky uz len nieco prispeju a s tym dlhom je to v poriadku ona mi povedala ze k tomuto mesiacu to uzavru budem to splacat takze ma nebudu evidovat ako neplaticku 🙂 a osetrovana som bola aj v nemocnici a vsetko bolo ok
@viera27 ano ja som pracovala ale len na dohodu na 4 hodiny a tam mi zdravotne platili len asi 1 rok mam sklz tam ten dlh je vyse 200eur tusim a teraz zatial len praca na doma tak sa chcem ist nahlasit ..vies uz som tu pisala ja sama ma ZPS a skoro nikde ma nechcu zobrat koli mojmu zdr.stavu len pom.prace robim asi tak...
@viera27 len ty asi necitas co pisem ty len odcudzujes ...ale take co nezaziju pod.situaciu nevedia to ani pochopit takze zbytocne ti nieco aj vysvetlujem
@wilagrande ty si pleties socialne a zdravotne, ja som sa pytala, ci si si platila do socialnej poistovne, lebo len od toho sa odvyja tvoj narok na podporu v nezamestnanosti
to, ze si si neplatila zdravotne je teda nezodpovedne, no a teraz mas este aj dlh na krku
co sa tyka nejakej pomoci zo strany statu, tak tam je podstatne to, ci vase prijmy su mensie ako zivotne minimum, co je 398,89 €, ak su vyssie, tak nic nedostanete
ale pozor, na dávku v hmotnej núdzi je nárok len vtedy, ak prijem obcana a fyzickych osob, ktore sa s obcanom spolocne posudzuju, nedosahuje zivotne minimum a obcan a fyzicke osoby, ktore sa s obcanom spolocne posudzuju, si prijem nemozu zabezpecit alebo zvysit vlastnym pricinenim.
to znamena, ze v prvom rade si povinna si pomoct sama, teda najst si pracu, pripadne, ak by ste byvali napr. v nejakom velkom dome, tak vam mozu aj povedat, ze ho mate predat, a kupit si mensi byt
@liz_lemon dakujem konecne normalna odpoved 🙂 takze v momentalnej situacii nemame vyssi prijem ako je zivotne minimum a ja som chcela vediet len to ze kolko cca dostaneme (ak dostaneme) ked mame dve deti a ziadny prijem....
@wilagrande tu su vysky zivotnych minim http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?...
a tu je vsetko o davke v hmotnej nudzi http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?...
@liz_lemon Kamarátka ( 4 členná rodina - z toho dve deti) dostávala od sociálky okolo 260 eur. Nie je to bohvie čo.
A prečo si nešla na predĺženú neplatenú rodičovskú dovolenku, keď ti nepriznali platenú? Štát by za teba platil aspoň odvody do zdravotnej poisťovne. (ale to už je teraz pasé, lebo spätne sa to vybaviť asi nedá).
Držím palce, nech sa vám situácia čo najskôr zlepší.
@liz_lemon ospravedlňujem sa, stáva sa mi to, aj keď nie často. 😉 Jasné, že to patrilo @wilagrande
@renab dakujem ,vies nesla som len preto lebo peniaze nam nechybali a predlzenu mi neschvalili ja som bola v tu dobu nasrata na cely stat a povedala som si kaslem na nich ja od nich nic nepotrebujem ziadne davky .....
@wilagrande pokial ma manzel aktivnu zivnost tak vjam davky v hmotnej nudzi nepriznaju.... a ak ju zrusi tak budu preskumavat ci nemate doma veci napr. drahsie auto a pod... ktore by sa dali spenazit
ak by vam aj davku v hmotnej nudzi priznali tak to nie je nejaka velka vyska .... pri dvoch dospelych a styroch detoch je davka vo vyske max okolo 170 EUR plus nejake priplatky napr. na byvanie sa daju... ale zasa tiez to nie je zazrak...
@wilagrande prečo ti nepriznali predlženu rodičovsku?do šiestich rokov si mohla byť doma s dieťaťom,pokial ti to posudkovou nepriznali čiže predlženu by ti neplatili ale do šiestich rokov si mohla zostať doma avšak už na neplatenej predlženej rodičovskej s tym rozdielom že by ti štat platil zdravotne poistenie, a nemusel sa ti nahromadiť dlh,pišeš že maš ZPS ak tomu rozumiem tak je to znižena pracovna schopnosť?a o kolko percent?lebo zniženu pracovnu schopnosť určuje tiež posudkovy lekar a nie že ja sama si poviem mam ZPS nejdem pracovať a hotovo,pokial je ZPS aspon 50 percent tak je narok na polovične invalidne,maš nejaku važnejšiu diagnozu,si na liekoch?no snad sa vam situacia nejako vyrieši a bude lepšie 🙂 😉 ale najlepšie sa je opytať na urade prace a tam ti potrebne informacie poskytnu 🙂 😉
@nikolca ked som mala asi 14r.posudkova komisia mi dala ZPS a mam 40%
@wilagrande a polovične invalidne nedostavaš?no myslim že tam ti chyba 1ˇ%,lebo tušim polovične invalidne priznaju ked je ZPS nad 40% ☹ 😒
@wilagrande platila si si dobrovolne poistenie v nezamestnanosti? ak nie, tak nemas narok na davku v nezamestnanosti, ale stat by za teba platil aspon zdravotne poistenie