Mám nárok na daňový bonus, keď nepracujem?

hejyou
9. sep 2020

dobry den,prosim Vas ako je to s bonusom. Manzel je zamestnany pobera danovy bonus,ale uz nejaky cas nezijeme v spolocnej domacnosti . Ja som na rodicovskom,inak mam stale tpp , mam narok ho poberat ja aj ked momentalne nepracujem? Dakujem pekne

negymama
9. sep 2020

dan. bonus nemas narok ak tvoj prijem nepresahuje polovicu min. mzdy, rodicovsky sa do toho nerata. takze nie, nemas narok na danovy bonus.

fokuska
9. sep 2020

@hejyou Je to danovy bonus - ked nemas prijem, z ktoreho odvadzas dan, tak ako by si na neho mohla mat narok? ;)

lucka_ke
9. sep 2020

musela by si popri poberaní RP pracovať a zarobiť aspoň 6-násobok min. mzdy za rok (alebo mať príjem z podnikania)

hejyou
autor
9. sep 2020

@lucka_ke alebo opatrovanie nemoze byt?

hejyou
autor
9. sep 2020

@negymama a keby som opatrovala tak mam narok?

tecko28
9. sep 2020

@hejyou opatrovatelsky prispevok je socialna davka, nie prijem

lucka_ke
9. sep 2020

myslí opatrovateľský príspevok? alebo opatrovanie na živnosť?

hejyou
autor
9. sep 2020

@lucka_ke myslela som opatrovatelsky prispevok

lucka_ke
9. sep 2020

z toho neplatíš daň, nie je to zdaniteľny príjem

simca06022011
9. sep 2020

Nie nemas narok, az pokym nezacnes pracovat. Socialne davky akekolvek sa do prijmu nezapocitavaju...

hejyou
autor
9. sep 2020

Dakujem pekneee 🙂

surriana
9. sep 2020

@hejyou ani tvoj manžel nemá nárok na daňový bonus keďže jednou z podmienok je že ten kto ho poberá musí žiť v jednej domácnosti z deťmi na ktoré si DB uplatňuje.Už keď ho poberá,pýtaj ho navyše k alimentom.

hipuska
9. sep 2020

Ale.ani tvoj manžel nemá nan nárok, nakoľko nežijete v spoločnej domácnosti. Ak by si mala manžela, ten by ho mohol poberať aj na tvoje deti. Môžeš terajšieho udat-napisat jednoduchý list na daňový úrad a on ho bude musieť celý vrátiť. Plus dostane pokutu. Ak ti ale momentálne prebieha súd o určení výživného-jemu o čosi klesne príjem a môže to ovplyvniť výšku výživného. Keď nastúpis do prace, podas si on ty. A bude ti priznaný

simca06022011
9. sep 2020

@hipuska skor by sa s nim mohla dohodnut nech jej ho da ;) zase je skoda nechat ho len tak statu... :D lebo ona nan narok nema. Ked jej vznikne, automaticky si ho nahlasi...

surriana
9. sep 2020

@hipuska najskôr by som sa skúsila dohodnúť .....daj navyše k alimentom ak nie udám ťa.Tiez som to tak riešila,nechcel dať,tak som zavolala na daňové a hneď sa to aj vyriešilo.Nemusela som ani písať list.V najbližšom zdaňovacom období musel všetko vrátiť........

fokuska
9. sep 2020

@simca06022011 Ved oni on nema na neho narok, tak preco by mal poberat nieco, na co nesplnil podmienky?

evkakozickova
9. sep 2020

@fokuska daňový bonus bude odovzdávať matke,ak nie vtedy nech ho uda,lebo jej nárok taktiež nevzniká a škoda aby len tak prepadol štátu.

fokuska
9. sep 2020

@evkakozickova Nema jej ho preco odvazdat, lebo ani jeden z nich na neho narok nema.
Nie je skoda, ze len tak prepadne statu - to ako keby som si vymyslela len tak nejaku diagnozu aby som brala PNku, lebo skoda aby prepadla statu. Alebo si dam ziadost o matersku aj ked nemam dieta, cize nesplnam podmienky, lebo skoda aby to prepadlo statu.

Keby si povedala, ze otec ma narok na rekreacny poukaz, ale nechce ist na dovolenku, no ale vezme svoje dieta a pojde teda, aby to neprepadlo, tak to je ina vec. Ma narok, splna podmienky, skoda nevyuzit.

Ale v tomto pripade narok NEMA, nesplnil podmienky, takze aka skoda, co ma prepadnut? Nieco na co vobec nema narok?
Cize ona ma byt akoze "spolupachatel" a vtedy je to ok, lebo nieco z toho bude mat. Ale ak jej ho neda, tak uz ho ma zrazu udat. To je uz co za logiku.

Ale hej, chapem, ide o to vytlct zo statu co najviac napriek tomu ze to budem poberat neopravnene...

panelacikova
9. sep 2020

@fokuska ale oni žili v jednej domácnosti, z toho usudzujem, že naň nárok mal. a pravdu povediac, bol by hlúpy, keby sa priznával, že už nežijú v jednej domácnosti. nech poberá... ak môžu aj "iní"...

lienocka2808
9. sep 2020

@panelacikova toto je na tom celom smutne, ze podvadzaju aj ini, tak preco by som nemohol aj ja? Podla vas je to spravne, takto to zdovodnit? Nemal by kazdy zacat od seba?

simca06022011
9. sep 2020

@fokuska pozri, moja polovicka tiez nemala s nami trvaly pobyt a poberal DB na malu.. nik sa nad tym nepozastavoval, nebude nik rieist ci ziju alebo neziju spolu, tak ako u nas toto ani danoavcka neriesila, lebo o dceru sa staral, doklad im nebolo ziadny treba, poevdala som ze u nas byva... . NIk neodkontroluje ci to tak nie je, nakolko trvaly pobyt vobec nie je podmienka, cize viem sa voci tomu kedykolvek ohradit. Taketo moralizovanie pri par eurovej ani nie davke, lebo toto je v podstate len danova ulava.. je odveci.. radsej moze za to kupit dietatu oblecko na zimu :D A je to neporovnatelne s materskou, nemocenskou alebo kadejakou inou davkou.. proste jeden rodic ma na DB narok, a nech si uplatni ked vie. Ostatne si obhaji. Druha vec ked mu to polovicka nechce dopriat, tak staci nahlasit zamestnavatelovi (jeho) ze na DB nema narok.

evkakozickova
9. sep 2020

@lienocka2808 a prečo nie ? Okrem toho vyššie píše že manžel pracuje a poberá daňový bonus.

lucka_ke
9. sep 2020

zbytočné hádky, pýtala sa niečo iné a odpoveď už dostala

evkakozickova
9. sep 2020

@simca06022011 presne tak, a takej žena na rodičaku je dobrý každý cent. Neviem presne aká výška je daňového bonusu asi 40€ zato ma aj plenki na celý mesiac.

simca06022011
9. sep 2020

@evkakozickova 44,34EUR pre dieta do 6 rokov 🙂

fokuska
9. sep 2020

@simca06022011 Rozdiel je v tom ze NEMA narok. nejde o trvaly pobyt ide o zitie v spolocnej domacnosti. A je klamstvo a podvod ak niekto povie, ze v nej zije, ked to tak nie je.
Rovnako ako je podvod a neopravnene poberanie ked niekto prehlasi, ze je osamela matka a dostava dlhsie matersku. Rovnako tak ked sa rekreacny poukaz napise fiktivne na toho kto ma narok aj ked pobyt absolvoval niekto uplne iny. Vsetko su to podvody.

@panelacikova Ini? Kto iny? To je zas odkaz na iste skupiny obyvatelstva, ktore vraj poberaju veci neopravnene? Asi ze maju narok. Ak budes zit aj ty ako oni a splnat podmienky, tak budes mat narok na presne rovnake davky.

Toto je otrasne, ze kazdy nadava na politikov ako sa kradne, co vsetko je nefer, ale pri prvej prilezitosti urobia presne to iste - len ako co obabrat, kde vyciciat stat, co poberat aj ked nemam narok, ako to oklamat... ukazalo sa to tu na MK uz milionkrat - spekulacie, fiktivne pandemicke OCRky, poberat aj OCR aj ist do prace, k tomu este prispevky.

lienocka2808
9. sep 2020

@evkakozickova preco nie? preto, lebo nema na to narok, velmi jenoducha odpoved. Danovy bonus sa poskytuje rodicovi dietata, ktory pracuje a byva s dietatom v spolocnej domacnosti. Kedze muz nebyva v spolocnej domacnosti s dietatom, tak na tento danovy bonus nema narok. Ak mamicka zacne pracovat, tak bude mat na tento danovy bonus narok ona.