Mám ísť po návrate zo zahraničia najskôr na úrad práce alebo do zdravotnej poisťovne?

2. nov 2023

ahojte, zila som 1 rok v zahranici, mimo eu, samozrejme som predtym zrusila zdravotne poistenie tu na sk, kedze som tu nebola cely rok. teraz po prichode, mam ist na urad prace ( co aj chcem), mam tam ist ako prve, alebo prve mam ist do zdravotnej poistovne ? lebo chcem aby som tu mala zdravotne poistenie kym si najdem pracu.
co prve dakujem

kkatka22
2. nov 2023

To je jedno kam pojdete najprv lebo do zdravotnej musite odniest rozhodnutie o zaradeni z uradu práce co vam daju po 14-30 dnoch.Takže musíte sa prihlasit na oba naraz len je to jedno v akom poradí len treba povedat na zdravotke že budete vedená na urade prace.Ale asi najlepsie je najprv na urad práce aj ked je to jedno v podstate

alickapusinka
2. nov 2023

A platila si tu ten rok do ZP. Aj ak si sa odhlásila nedoplatok budeš musieť zaplatiť. Za ten rok lebo TI poskytnú len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Na úrad sa nahásiť môžeš ísť ale nedoplatok budeš musieť zaplatiť.

barbie1981
2. nov 2023

@alickapusinka prečo musí zaplatiť do ZP keď bola poistencom iného štátu? Aj my sme boli v zahraničí a odhlásili sa zo ZP a po návrate sme nemuseli nič doplacat

mima73
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
2. nov 2023

@alickapusinka to co je za hlupost , prosim ta ? ja som cestovala po svete a nebola som poistencom ziadneho statu, mala som celorocne cestovne poistenie, mne povedali, ked som sa odhlasovala, ze vsetko v poriadkua nebudem nic doplacat, az ked sa opatovne nahlasim na poistovnu budem si platit ako poistenec. konzultovala som to s dvoma zamestnancami na vszp, odsuhlasili to, ako ok, a odhlasili ma, inak by ma ani neodhlasili, ja som dobrovolnicku cinnost iba robila kade tade.

@kkatka22 cize mam ist najprv na upsavr alebo sa spytat priamo do poistovne ? alebo co vlastne ? nerozumiem. asi skor na ten urad prace a v ten isty den na vseobecnu nie,?

slavomira236
2. nov 2023

NAjprv urad prace

svetlonos
3. nov 2023

@alickapusinka
myslim, ze tak ako to píšeš, to roesili dost davno. Zda sa mi, ze ja som nieco podobne riesila roky dozadu.

simiis
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kkatka22
4. nov 2023

Je to jedno ale chodte najprv na urad prace a potom na zdravotke poviete ze budete evidovana na urade