Mám ešte nárok na podporu?

dagas
22. nov 2021

Ahojte 🙂 v roku 2018pred materskou som mala nárok na podporu ktorú som však nevyužila lebo dlho trvalo kým mi prišli papiere z UK a nastúpila som na materskú. Pred koncom rodičovskej som sa zamestnala ale mam odpracované zatial len 2 mesiace.Neviete či mám ešte nárok na podporu alebo už nie?

hadecka39
22. nov 2021

Tak teoreticky si myslím, že by si mala mať. Ale najlepšie budeš mať, keď si zavoláš na sociálku, oni ti to pozrú v systéme a budeš vedieť, na čom si.

lubik87
22. nov 2021

@hadecka39 podporu nerieši sociálka ale úrad práce

alenah31
22. nov 2021

@hadecka39 @lubik87 je vlastne jedno kto to rieši - súvisí to spolu. Základnou podmienkou je mať 730 dní PvN za posledné 4 roky a požiadať o podporu najneskôr do 2 rokov od ukončenia PP ak spĺňam predchádzajúcu podmienku. Prvým krokom je evidencia na ÚP a následne žiadam o dávku v nezamestnanosti - buď priamo na tlačive, ktorým sa evidujem na ÚP alebo neskôr na SP samostatným tlačivom Žiadosť o dávku v nezamestnanosti. @dagas ty si mala možnosť požiadať o podporu - ak tvoj PP v UK skončil pred nástupom na MD do r. 2020 - Momentálne pracuješ 2 mesiace...čo je len 60 dní PvN - nemáš nárok na podporu - môžeš sa akurát registrovať na ÚP alebo kým nemáš dieťa umiestnené v žiadnej škôlke (nesmie byť prihlásené v registri žiadnej MŠ ani iného predš. zariadenia) ešte pred ukončením PP požiadaj o pandemickú očr. Ešte je tu možnosť ísť na ZP a zaevidovať sa ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" a štát bude za teba platiť poistenie na ZP, ALE nedostaneš ani cent (dieťa sme potom do škôlky max. na pol dňa - na to pozor).

dagas
autor
22. nov 2021

@alenah31 ďakujem aj som si myslela že už nebudem mať nárok. A tak isto je to teda predpokladám aj s materskou? Pri prvej mi vyšla ale už som bola nezamestnaná.takže potrebujem odrobiť 270 dní.

alenah31
22. nov 2021

@dagas nie odrobiť - musíš mať aktívnych 270 dní NP za posledné 2 roky pred nástupom na MD a buď musí v čase nástupu na MD NP byť to NP aktívne alebo naň musíš ísť z OL (čiže mať splnenú podmienku 270 dní NP a otehotnieť ešte počas PP).

lubik87
22. nov 2021

@alenah31 no je to celkom dôležité lebo bude zbytočné volať alebo chodiť na sociálku ...😁 Robila som na ÚP takže viem o čom hovorím všetko sa rieši len a výhradne s Up

alenah31
22. nov 2021

@lubik87 ale jasné, že jej aj na sociálke povedia či nárok na podporu má alebo nemá.....ona sa kľudne môže zaevidovať na ÚP a o podporu vôbec nemusí žiadať ak má teraz iné zdroje príjmu - napr. má našetrené na účte. A o podporu zažiada trebárs o pol roka neskôr. Ale informáciu či spĺňa podmienky jej na SP poskytnú - oni totiž budú podporu vyplácať. Nie všetky info nejdú výhradne cez ÚP. S tým zasa pracujem aktuálne ja.

dagas
autor
22. nov 2021

@alenah31 čo to prosím vás znamená aktívnych 270 dní? 🤔

alenah31
22. nov 2021

@dagas aktívne nemocenské poistenie - vy môžete mať odpracovaných 270 dní, ale nie z každého PP sa aj platia odvody na nemocenské poistenie - a vy potrebujete mať "zaplatené" odvody aspoň 270 dní, nie "odpracovaných" 270 dní - to je zásadný rozdiel.

dagas
autor
22. nov 2021

@alenah31 aha jasné. ďakujem pekne

marryen
22. nov 2021

@lubik87 odkedy rieši podporu úrad práce?? To je teda novinka.....

lubik87
22. nov 2021

@marryen úrad práce a sociálnych veci ....už si sa tam niekedy bola pozrieť 🤗? Či podporu v nezamestnanosti u vás rieši poisťovňa nebodaj 😁

marryen
22. nov 2021

@lubik87 pokiaľ viem,tak odjakživa sa podpora žiada na sociálke. Ešte som nepočula aby úrad práce riešil podporu v nezamestnanosti. Úrad práce vypláca rôzne príspevky,ale podporu v nezamestnanosti určite nie. A nie nebola som sa tam pozrieť,stačí mi trošku rozhladnenosti.🤔😘

marryen
22. nov 2021

@lubik87 to naozaj si pracovala na úrade?😯

lubik87
22. nov 2021

@marryen vidíš to a vysvetľovať desiatkam ľudí že musia prísť najprv na úrad práce vybaviť potrebné veci bolo treba denne 😁

alenah31
22. nov 2021

@marryen nemáš tak celkom pravdu aj @lubik87 píše niečo dobre - keď sa ideš evidovať na ÚP vypisuješ žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie a v tom istom tlačive zároveň žiadaš o dávku v nezamestnanosti - čiže áno - ide to cez ÚP, ktorý následne informuje SP, že nový žiadateľ o zaradenie do evidencie zároveň žiada aj podporu a posielajú tam jeho žiadosť na posúdenie oprávnenosti na vyplácanie dávky a následne jej priznanie. Až potom príde na rad SP, ktorá žiadosť samostatne posúdi, vydá rozhodnutie, ktoré je zaslané žiadateľovi (uchádzačovi evidovanému na ÚP) a tiež je o tom informovaný aj ÚP pretože dávka je vyplácaná len vtedy ak spĺňa podmienku k evidencii - aktívne si hľadá prácu, zúčastňuje sa na pohovoroch, pravidelne sa hlási referentke....skrátka aktívne spolupracuje s ÚP. Ak spolupracovať nebude ÚP ho vyradí a dávka mu bude pozastavená. Samostatne - bez evidencie na ÚP sa o podporu žiadať nedá.

loginexistuje
Autor odpoveď zmazal
Zobraz