Ahojte 🙂 v roku 2018pred materskou som mala nárok na podporu ktorú som však nevyužila lebo dlho trvalo kým mi prišli papiere z UK a nastúpila som na materskú. Pred koncom rodičovskej som sa zamestnala ale mam odpracované zatial len 2 mesiace.Neviete či mám ešte nárok na podporu alebo už nie?
@hadecka39 @lubik87 je vlastne jedno kto to rieši - súvisí to spolu. Základnou podmienkou je mať 730 dní PvN za posledné 4 roky a požiadať o podporu najneskôr do 2 rokov od ukončenia PP ak spĺňam predchádzajúcu podmienku. Prvým krokom je evidencia na ÚP a následne žiadam o dávku v nezamestnanosti - buď priamo na tlačive, ktorým sa evidujem na ÚP alebo neskôr na SP samostatným tlačivom Žiadosť o dávku v nezamestnanosti. @dagas ty si mala možnosť požiadať o podporu - ak tvoj PP v UK skončil pred nástupom na MD do r. 2020 - Momentálne pracuješ 2 mesiace...čo je len 60 dní PvN - nemáš nárok na podporu - môžeš sa akurát registrovať na ÚP alebo kým nemáš dieťa umiestnené v žiadnej škôlke (nesmie byť prihlásené v registri žiadnej MŠ ani iného predš. zariadenia) ešte pred ukončením PP požiadaj o pandemickú očr. Ešte je tu možnosť ísť na ZP a zaevidovať sa ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" a štát bude za teba platiť poistenie na ZP, ALE nedostaneš ani cent (dieťa sme potom do škôlky max. na pol dňa - na to pozor).
@lubik87 ale jasné, že jej aj na sociálke povedia či nárok na podporu má alebo nemá.....ona sa kľudne môže zaevidovať na ÚP a o podporu vôbec nemusí žiadať ak má teraz iné zdroje príjmu - napr. má našetrené na účte. A o podporu zažiada trebárs o pol roka neskôr. Ale informáciu či spĺňa podmienky jej na SP poskytnú - oni totiž budú podporu vyplácať. Nie všetky info nejdú výhradne cez ÚP. S tým zasa pracujem aktuálne ja.
@marryen nemáš tak celkom pravdu aj @lubik87 píše niečo dobre - keď sa ideš evidovať na ÚP vypisuješ žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie a v tom istom tlačive zároveň žiadaš o dávku v nezamestnanosti - čiže áno - ide to cez ÚP, ktorý následne informuje SP, že nový žiadateľ o zaradenie do evidencie zároveň žiada aj podporu a posielajú tam jeho žiadosť na posúdenie oprávnenosti na vyplácanie dávky a následne jej priznanie. Až potom príde na rad SP, ktorá žiadosť samostatne posúdi, vydá rozhodnutie, ktoré je zaslané žiadateľovi (uchádzačovi evidovanému na ÚP) a tiež je o tom informovaný aj ÚP pretože dávka je vyplácaná len vtedy ak spĺňa podmienku k evidencii - aktívne si hľadá prácu, zúčastňuje sa na pohovoroch, pravidelne sa hlási referentke....skrátka aktívne spolupracuje s ÚP. Ak spolupracovať nebude ÚP ho vyradí a dávka mu bude pozastavená. Samostatne - bez evidencie na ÚP sa o podporu žiadať nedá.
Tak teoreticky si myslím, že by si mala mať. Ale najlepšie budeš mať, keď si zavoláš na sociálku, oni ti to pozrú v systéme a budeš vedieť, na čom si.