Som ešte len začiatočníčka medzi celiatikmi.CHcela by som sa opýtať na nárok na ZŤP a príspevok na potraviny.Mám na toto nárok ak mám celiakia uznanú pol roka?Ak áno treba postupovať a kde sa mám obrátiť pri vybavovaní.Ak by mi niekto vedel poradiť veľmi by mi to pomohlo.
ahoj @valeri1, pozri sa do témy celiakia, alebo dieťa s celiakiou. Určite máš nárok na príspevok na potraviny, máš naň nárok od začiatku, ako ti celiakiu diagnostikovali.Príspevok ZŤP musíš vybaviť na príslušnom ÚPSVR, oni ti tam povedia čo všetko je potrebné doložiť. Príspevok sa tiež vybavuje na ÚPSVR. A keď budeš mať preukaz ZŤP, na pošte sa dá vybaviť, že nemusíš platiť koncesionárske poplatky. Ak máš nejaké otázky, kľudne sa pýtaj.
1. Zájdi na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny - a pýtaj si papier "Žiadosť na kompenzácie zvýšených výdavkov"...
2. Zároveň sa spýtaj aké ďalšie potvrdenia je potrebné doložiť k tejto žiadosti (zvykne byť - lekársky nález nie starší ako 3 mesiace; potvrdenie o príjme = ty + všetci, ktorí žijú s tebou v jednej domácnosti a majú príjem; tento spoločný príjem však nesmie presahovať 3 - násobok životného minima)
3. Vyplnené tlačivo + všetky doklady donesieš na ÚPSVaR a čakáš na rozhodnutie...lehota je tuším 30 alebo 60 dní...
...potom ti ale vyplatia aj spätne k dátumu, kedy si podala žiadosť o kompenzácie...
...v podstate žiadaš "Kompenzácie zvýšených výdavkov na diétne stravovanie" a podľa zákona č.447/2008, príloha č.5 máš nárok na cca 30,- €, lebo si zaradená do I.skupiny, písm. d.)
...v žiadosti treba tvoju požiadavku dostatočne zdôvodniť a poukázať aké máš obmedzenia v súvislosti s telesným postihnutím oproti zdravému rovesníkovi rovnakého veku a pohlavia...
...veľa šťastia...
...a ak by ťa chceli odbiť,že nemáš nárok - nedaj sa...
...o tom či máš, alebo nemáš nárok rozhoduje až posudkový lekár, nie úradníčka, ktorá vydáva papiere !
treba mat papier od gastro,ze treba dodrziavat bezlepkovu dietu a na urade soc veci a rodiny,sa spytaj niekde na informaciach ze ktore dvere -kde sa davaju prispevky na stravu a tam ti uz povedia ze co este treba 😉