Mám byt s podnájomníkmi. Kde mám platiť smetné?

19. dec 2022

Ahojte. Nevie mi niekto poradiť , mám byt kde mám podnajomnikov.. mesto určilo sumu za komunálny odpad,avšak oni chcú platiť tam kde majú tp je to lacnejšie robí tak veľa ľudí, mám potvrdenie z toho mesta že zaplatili..ukázala som to v našom meste avšak to zamietli že bývajú tu a produkujú odpad tu. Ok. Ale platiť na 2 miestach???? Veď to není normálne keď už zaplatili v tp tak predsa nie su na dvoch miestach a robia smetí aj aj. Nie je nato nejaký zákon prosím vás. Podnajomici odmietajú zaplatiť druhýkrát a ja tiez bývam inde platím si s rodinou kde mám ja tp, v byte nemám nič byt som zdedila nebudem platiť tiež na dvoch miestach .. poraďte či existuje riešenie rozumné alebo nie. Ďakujem

katkaseiner
19. dec 2022

podnajomnici musia platit tam, kde byvaju, teda v meste/dedine kde je ten tvoj byt. To ze je to lacnejsie tam kde maju TP je suma fuk... tam predsa smeti neprodukuju. Mali by si vypytat za smeti spat z miesta TP a zaplatit realne tam kde byvaju - tiez som to teraz riesila lebo prenajimam byt.

maranco
19. dec 2022

Normálne je platiť tam kde produkuje smeti. Veď na to je ten poplatok, aby obec zabezpečila odvoz smetí.
Potvrdenie o zaplatení smetí pošlú na obecný úrad kde majú trvalé bydlisko, niekto chce aj pracovnú zmluvu, alebo čestné vyhlásenie že sa nezdržujú na mieste trvalého pobytu.

autor
19. dec 2022

@katkaseiner a v mieste tp teda nemusia platiť??? Keď tam majú pobyt trvalý? Je to rodina čiže to bude na figu celé to riešiť keď už zaplatili hentam a bývajú v podnájme už x rokov a že ešte nikdy smetné nikde neplatili že to majiteľ s nimi vôbec neriešil, že som ich vraj nemala tu nahlasovať... Ah jaj

katkaseiner
19. dec 2022

ak sa jedna napr. polrok a polrok, kontaktovala by som vlastnu dedinu (vlastne TP) na vratenie pol roka platby.... pretoze byvam na mieste xy a tam budem muiset platit ... vziat najomnu zmluvu a ukazat... to staci.

maranco
19. dec 2022

Obec VRÁTI POPLATOK podľa § 79 ods. 1 písm. a) až c) alebo jeho pomernú časť poplatníkovi, ktorému zanikla povinnosť platiť poplatok v priebehu zdaňovacieho obdobia a preukáže splnenie podmienok na vrátenie poplatku alebo jeho pomernej časti ustanovených vo všeobecne záväznom nariadení.11)

Obec poplatok podľa § 79 ods. 1 písm. a) až c) zníži alebo ODPUSTÍ za obdobie, za ktoré poplatník obci preukáže splnenie podmienok na zníženie poplatku alebo odpustenie poplatku a predloží podklady, ktoré obec určila všeobecne záväzným nariadením,11) že viac ako 90 dní v zdaňovacom období sa nezdržiava alebo sa nezdržiaval na území obce.

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

maryetta
19. dec 2022

My mame tp u svokry. Ale platime odpad tu kde byvame.

katkaseiner
19. dec 2022

vela ludi ma tp tam, kde byvaju rodicia pre jednoduchy dovod... lebo nema vlastnu nehnutelnost... cize listom na obecny urad a informaciou (zmluvou o prenajme) vedia dokazat ze ziju a vytvaraju smeti niekde inde.

patka06
19. dec 2022

Pozri si aktuálne platné VZN obce kde je nehnuteľnosť, všade sú iné pravidlá
u nás napr. platí majiteľ nehnuteľnosti aj keď v nej nikto nebýva.
Za prenajímané bytu rovnako platí majiteľ ako za 1 osobu - bez ohľadu na to koľko osôb býva / ak nemajú trvalý pobyt na danej adrese/
Podnájomníci platia tam kde majú TP

basska_b
19. dec 2022

ja a deti sme sa prihlasili k muzovi do domu na TP, ale na smeti sme zabudli... potom sme robili dake zmeny vo vyvoze smetnej nadoby kvoli plienkam a mali sme napisat, kto tam byva a na zaklade toho nam doslo automaticky rozhodnutie, ze mame doplatit 100 eur a platit 4nasobne viac... cize to dorovnali.

V panelakoch to je podla osobomesiacov. Cize podnajomnik sa tam pocita a aj tam plati... a ja, ked som uz nebyvala s rodicmi, TP som tam mala oni nahlasili, ze su v byte bezo mna a za mna neplatili.

maranco
19. dec 2022

@patka06 zákon https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2... z parlamentu je nadriadený obecnému VZN. Ak vo VZN nemajú možnosť odpustiť poplatok ak tam nebýva, treba to oznámiť prokurátorovi, ten podá protest a VZN musia "opraviť".

maranco
19. dec 2022

@patka06 ale ak majú že sa platí len za 1 osobu či je tam 1 alebo viac nájomníkov tak je to výhodné a netreba nič riešiť 🙂 Nájomník zaplatí za 1 osobu a v obci kde má trvalý pobyt mu poplatok odpustia lebo sa tam nezdržuje viac ako 90 dní.

patka06
19. dec 2022

@maranco táto možnosť samozrejme je, ale má dané podmienky, ktoré treba splniť

patka06
19. dec 2022

@maranco že sa nezdržuje treba zdokladovať prechodným pobytom na inej adrese a tým pádom by sa už neplatilo za 1 osobu, ale za počet prihlásených

matago
19. dec 2022

My platíme odpad v obci, kde máme trvalý pobyt, tam aj reálne bývame. Prenajímame dva byty, máme nájomníkov prihlásených a mesto mi vyrúbilo daň za odpady. Normálne to platím, ani ma nenapadlo, že by sme to nezaplatili. Veď nájomníci to majú zahrnuté v nájme.

autor
19. dec 2022

@katkaseiner dá sa to aj spätne žiadat keď napr bolo zaplatené v novembri tohto roku v mieste tp? Že do mesta tp sa pošle žiadosť na vrátenie lebo bývam napr v ba? Nevieš náhodou dik

katkaseiner
19. dec 2022

@matago kontaktuj mestsky urad a pridaj najomne zmluvy. Odo mna ziadali aj DIC, teda ci platim dane za prenajom. Prvykrat mi vyrubili tento rok smeti (vlani sme toto uplne zabudli ) a po dolozeni najomnych zmluv a dic mi to odpustili... urcite to ries..

autor
19. dec 2022

@matago tak ja som spomínala že sa jedná o rodinu, nájom mi platí minimálny čo sa týka zisku. Nezarabam na tom extra skôr symbolická suma. Čiže ja sa to platiť nechystám určite, sú 3 osoby dospelé.. my sme 4clenna rodina platíme dosť sami za seba nebudem ešte za ďalších 3 platiť ale teda som len chcela vedieť ako to funguje takze v mieste tp nemusia ale kde bývajú musia už chápem, meste kde majú tp im odpustí ak zdokladuju že žijú inde a platia tam aj keď to je 2x väčšia suma. Ďakujem všetkým

katkaseiner
19. dec 2022

skusila by som co najskor... mne cca pred 2 mesiacmi vyrubili smeti na byt a pred mesiacom mi to odpustili...

jaroe
19. dec 2022

ja som mala TP dlho u rodičov, hoci som byvala v BA. Na mestsky urad stacilo priniest pracovnu zmluvu tusim a odhlasili ma z platenia smetí v mieste TP

maranco
19. dec 2022

* dá sa to aj spätne žiadat keď napr bolo zaplatené v novembri tohto roku v mieste tp? *

Pozri si stránku obce kde majú trvalý pobyt a pohľadaj VZN k daniam na odpady.
Nám vyrúbenie dane za smeti chodieva na jar a platí sa v dvoch splátkach.

Takže ak vyrúbili na jar, v auguste sa presťahovali do tvojho bytu, ukážu nájomnú zmluvu a majú im vrátiť za ten čas čo bývali inde.
§ 82 odsek (1) máš že obec vráti celý poplatok , alebo jeho pomernú časť ak v danom roku za ktorý zaplatil sa niečo zmenilo a preukážu to.
Takže by im vrátili sumu za august - december 2022.

autor
19. dec 2022

@maranco ok ďakujem bývajú od februára a platili v novembri celú sumu.. čiže by im mali vrátiť za celé to obdobie teoreticky. Zistíme ... Ďakujem za vysvetlenia

maranco
19. dec 2022

A pozri stránku obce, ich VZN o odpadoch ako majú preukázať, že bývajú inde.
či obci stačí nájomná zmluva, ale vyžadujú aj prechodný pobyt tak je na tebe či im ho odsúhlasíš a na akú dobu.

Zrušenie prechodného pobytu môžeš podať aj ako vlastník.
Prechodný pobyt zaniká automaticky uplynutím doby, na ktorú bol prihlásený. Ak prechodný pobyt skončí pred uplynutím doby, na ktorú bol prihlásený, ste povinný túto skutočnosť ohlásiť a ak tak neurobíte, ohlasovňa záznam o prechodnom pobyte zruší na návrh vlastníka budovy.

https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

maranco
19. dec 2022

Pre tých, čo bývajú inde ako na trvalom pobyte uvedenom v OP, je dobré si bezplatne aktivovať schránku na slovensko.sk
Potom majú úrady povinnosť nezasielať listy poštou na adresu trvalého pobytu, ale do tejto elektronickej schránky. Tam si treba zapnúť notifikácie na email a SMS, že prišla nová pošta.
Z tej schránky sa dá úradom odpovedať, ale aj napísať nový list, netreba ho nosiť na poštu, alebo do podateľne úradu.

ludovit11
20. dec 2022

Tak jedna zásadná otázka kto je vlastník bytu.Vy alebo podnájomníci.Vlastníkom bytu ste vy tak smeti platíte vy obci kde sa byt nachádza,následne túto sumu zohľadníte podnájomníkom.

ludovit11
20. dec 2022

Všetky predchádzajúce rady sú cestou do pekla.Lebo ak nezaplatíte tak v najhoršiom scenári môžte čakať exekútora.

ludovit11
20. dec 2022

Zásada je lokalizácia bytu nie kde kto býva.