Majiteľ bytu minul náš vrátny depozit na súkromné účely

katikabarl
9. jan 2021

Ahojte. Idem si po radu. Keď som odchádzala z bytu, všetko som dodržala pekne podľa zmluvy. Výpovednú 3 mesiace (ktoré už prešli), v byte žiadne poškodenia a vyúčtovanie tiež dopadlo dobre. Lenže, čakám na depozit, ktorý je vratný a je to uvedené aj v zmluve, ale majiteľ bytu mi bez mihnutia oka oznámil, že ho minul lebo mal finančné problémy a bolo to ešte minulý rok. Ja neviem čo mám robiť, hovoril, že sa mu nedarí nazbierať peniaze, ale určite ho pošle a malá suma to nie. Ako to mám riešiť?

abdn16
9. jan 2021

Skus to napisat do skupiny pravne poradenstvo. Mne takto viseli 3 mesacny depozit 1000eur. So mnou tiez majitelka bytu komunikovala, ale stale to bolo, ze zajtra poslem, alebo dnes som poslala a nic neprislo... Tak som jej pohrozila ze to budem riesit sudnou cestou a poslala som jej pisomnu vyzvu na vratenie depozitu. Depozit mi poslala naspat do tyzdna a pol.

mogaa
9. jan 2021

@katikabarl normálne mu napíš doporučený liest alebo sms že ak ti nevráti depozit do mesiaca, dáš to k právnikovi.....hlavne to netreba riešiť ústne, ale tak aby si mala dôkaz čo ti povedal.....čiže mail,sms alebo list.....

diewcatqoo
9. jan 2021

Doporucenou postou posli vyzvu na vratenie depozitu. Uved tam datum, ze ak do toho dna neposle peniaze, budes to riesit sudnou cestou.
Pripadne si dohodnite splatkovy kalendar. Spiste dohodu o splatkovom kalendari. Uved tam, ze ak sa oneskori so splatkou, stava sa splatnou cela suma a budes to riesit sudne. Zaroven tam uved, ze za kazdy den oneskorenia mu bude plynut nejaky urok. Rychlo sa spamata.
Vsetko ries pisomne, nic ustne.

katikabarl
autor
9. jan 2021

@abdn16
@mogaa
@diewcatqoo Viete čo baby, mňa by aj zaujímalo, či si vôbec mohol dovoliť minúť tieto peniaze na osobné účely. Nie je depozit určený na škodu v byte a nesiaha sa na neho za iných okolností?

dencagee
9. jan 2021

Tak je hádam jeho vec na čo si on minie svoje peniaze, teba do toho nič. Ako ty vieš či on minul “depozit” alebo iných ja neviem 500€? Ale vrátiť ich, samozrejme, musí, pokiaľ nemá adekvátny dôvod si ich nechať.

abdn16
9. jan 2021

@katikabarl na SK nemáme systém ako napr. v UK, kde sa depozit odovdzáva a potom ak je všetko OK, tak sa odtiaľ uvoľní a pošle na účet nájomcovi. Čiže majiteľ bytu k tým peniazom prístup nemá. U nás si majiteľ s depozitom môže urobiť čo chce, ale je jeho povinnosťou ho vrátiť celý presne podľa zmluvy (pokiaľ nebolo v byte nič zničené). Len ak sa na ničom nedohodnete a on fakt nemá peniaze lebo je vo finančnej tiesni (a byt kvôli tomu, aby Ti vrátil depozit asi predávať nebude, tak sa s ním budeš ťahať roky po súdoch...Držím palce, aby Ti tie peniaze vrátil čo najskôr.

prasiatko30
9. jan 2021

@katikabarl ako pokial neexistuje napr nejaky statny garancny ucet na ktory musi prenajimatel ulozit tvoj deposit tak je asi velmi malo pravdepodobne ze tu zalohu, ktoru si mu ty dala je presne to iste co ti on po 2-3 rokoch vrati - mal by mat rezervu a vratit ti to ale zial s tym co sa deje asi o tie rezervy prisiel a najlepsie ist oficialnou cestou tak ako ti baby radia

luciannka83
9. jan 2021

@katikabarl je jedno ako s tymi peniazmi nalozi, no pri odchadzani z najmu ma peniaze vratit a vam moze but jedno, odkial ich vezme. Tak nech si vezme pozicku, vas to nemusi zaujimat, ze ich minul.

lussyl5
9. jan 2021

@dencagee Autorka píše že majiteľ bytu sa sám priznal že minul depozit ktorý jej je povinný vráti.A keďže jej ten depozit nevracia tak zjavne neminul svoje peniaze.Minul jej peniaze, depozit nepatrí majiteľovi bytu,on má tie peniaze iba v úschove a nemôže ich len tak použiť,smie to použiť iba v prípade že mu v byte vznikla škoda alebo nedoplatok.A keďže v byte je všetko OK ako autorka píše majiteľ bytu nemal právo tie peniaze použiť.

dencagee
9. jan 2021

@lussyl5 ja reagujem na niečo iné, mne to vysvetľovať nemusíte. Chápem presne o čo ide ;)

lussyl5
9. jan 2021

@katikabarl Dať termín do mesiaca a ak nevráti tak súdnou cestou,možno by stačilo aby ti právnik napísal výzvu.List od právnika by možno vystrašil.Samozrejme,ak nepomôže tak potom už len súdnou cestou.
To už neskutočné čo si majitelia bytov dovoľujú,depozit im dať musíš,budú nariekať ako oni nesú riziko ale keď všetko dodržíš,tak budú špekulovať,naťahovať a hľadať imaginárne škrabance aby nemuseli vracať depozit.

evita2222
9. jan 2021

@mogaa čo však robiť v prípade ak list neprevezme?

mogaa
9. jan 2021

@evita2222 ak pošle do vlastných rúk a majiteľ neprevezme, je to na zásielke uvedené a považuje sa to za doručené....určite to ale treba riešiť písomne aby mala dôkaz že spolu komunikovali a ako sa dohodli - je jedno či to bude sms, maily alebo listy

mogaa
9. jan 2021

Ďaľšia možnosť je podať trestné oznámenie za neoprávnené obohatenie sa(bolo by to rýchlejšie ako súdne konanie) ale opäť potrebuje mať písomný dôkaz že peniaze nechce vrátiť.....osobne by som najskôr riešila písomnú komunikáciu a ak ani po 3-4mesiacoch peniaze nevráti trestné oznámenie ....a až potom to riešiť súdnou cestou.....určite to nie je tak že teraz musí čakať aj rok kým sa majiteľ bytu rozhodne depozit vrátiť.....

oli18
9. jan 2021

Ja som mala problém opačný. Nájomník odmietol zaplatiť nedoplatok z vyúčtovania. Dali sme na súd platobný rozkaz a sudca mu to jasne vysvetlil, čo z toho pre neho vyplýva. Obratom zaplatil.

katikabarl
autor
10. jan 2021

@dencagee On sám priznal, že minul tie peniaze, ktoré som mu dala, preto ma to zaujíma riešim to.

katikabarl
autor
10. jan 2021

@mogaa Áno, komunikujem písomne.

katikabarl
autor
10. jan 2021

@abdn16 Tak ale nie je to krádež? Už ako dlho som preč, všetko som podľa zmluvy dodržala a on na to už ani nereaguje

maris5
10. jan 2021

@katikabarl opytaj sa v pravnej skupine tu alebo na FB.
Malo by to byt tak, ze ho pisomne vyzves (doporuceny list), aby do 30 dni od prevzatia listu uhradil vratny depozit.
Ak nie, mozes podat predzalobnu vyzvu. Podat TO. Neviem, ktory postup je presny preto sa opytaj v pravnickej skupine. Ale urcite zacat pisomnou vyzvou na vratenie depozitu.