Má otec po rozchode nárok na daňový bonus na dieťa?

nicoll212
24. aug 2021

Ahojtee..
Ked som este zila v jednej domacnosti s otcom malej kde sme mali obaja trvaly pobyt a uplatnil si v praci na nu danovy bonus, kratko po narodeni, ale kedze sme sa uz rozisli a uz s nami nebyva, trvaly ma kazdy inde, ma narok na danovy aj v takomto pripade, kedze ho pobera doteraz? Niekto tvrdi ze ho pobera protizakonne, ze ho musi zrusit alebo ho mam nahlasit na danovy urad, tak ako to prosim Vas je?.. ja som este na materskej.. dakujem za odpovede 🙂

erika_230
24. aug 2021

kym ty niesi zamestnana tak ho moze poberat
Ked sa ty zamestnas tak si ho mozes uplatnit ty. Dovtedy ho moze poberat on

anicka182
24. aug 2021

@erika_230 myslim ze to nieje celkom tak. DB podla mojich info moze poberat rodic ktory žije s dietatom v spoločnej domácnosti.

simca35
24. aug 2021

@nicoll212 ja som toho môjho nahlásila na daňový úrad, že neoprávnene poberal daňový bonus, keď s nami už vyše roka nebýval v spoločnej domácnosti ... keby mi ten daňový bonus dával nepoviem nič.

alenah31
24. aug 2021

@nicoll212 @erika_230 nie nemôže ho otec dieťaťa poberať. DB nie je viazaný na rovnaký trvalý pobyt, ale na spoločnú domácnosť. Pokiaľ otec s dieťaťom, na ktoré si DB uplatňuje nežije v jednej domácnosti - poberá ho neoprávnene. Nech si dá na toto pozor - upozornila by som ho. Pokiaľ ty nemáš príjem kde by si si DB uplatnila tak ho skrátka nebude poberať nikto - resp. si uplatníš dotáciu na stravu - nový príspevok pre tých, ktorí nemajú možnosť si uplatniť DB.

nicoll212
autor
24. aug 2021

@simca35 ja to mam tak isto, vyse roka s nami nebyva a danovy mi nedava, on sa ohradi tym ze ma vela vydavkov a dava mi vysoke vyzivne, hlavne ze sumu navrhol sam :D prosim ta, to si riesila osobne na danovom alebo telefonicky? preco by ho mal poberat, ked s malou nezije, moj nazor.. zaplati vyzivne a o malu sa vobec nezaujima

zalka
24. aug 2021

@nicoll212 napíš jeho zamestnávateľovi list, že muž nežije v spoločnej domácnosti a DB si uplatnuje neoprávnene.

nicoll212
autor
24. aug 2021

@zalka dakujem..na danovom to nemusim oznamovat?

liljana
24. aug 2021

Ked budes pracovat, uplatni si ho ty. Inak by to iba zbytocne prepadlo statu. Chces slusne vyzivne, aby sa staral o dieta a chciet sa s nim hadat o par eur, pripadne este udavat na danovom? Ked to nechate statu, doplati na to obaja, resp.dieta.

simca35
24. aug 2021

@liljana tu nejde o par eur. Tu ide o princíp. Prečo by mal poberať niečo, na čo nemá nárok? nakoľko nežije s dieťaťom.

simca35
24. aug 2021

@nicoll212 výživné a daňový bonus sú dve rozdielne veci. To nech nesplieta. Ak tak ho upozorni že ak ti o tých 44 eur nebude dávať viac tak ho nahlásiš. Ja som ho najprv upozornila, nepomohlo tak som napísala list na konkrétny daňový úrad pod ktorý on podlieha. a tam som napísala. že žiadam o preverenie daňovníka, ktorý neprávom poberá daňový bonus na dieťa a tam som sa rozpísala dala som tam potrebné údaje a bolo. Oni to skontrolovali a potom to musel vracať .

liljana
24. aug 2021

@simca35 Ex moze davat sam od seba slusne, alebo minimalne vyzivne. Ak dava slusne a vlastne zoberie bonus, posle ho vo vyzivnom, pripadne zan nieco kupi teraz, ci neskor dietatu, zoberie ho na dovolenku, napriek tomu mu exka urobi napriek. Aka bude asi jeho reakcia? Potom tu pride vyplakavat, ze jej robi prieky aj on a posiela malo. Zalezi na tom, ako vychadzate a ako chcete vychadzat. Ak ona nepracuje a neuplatnuje, bonus nechaju z blbosti statu,.. Ked sa dvaja hadaju a nedohodnu, obaja utru huby. Resp. dieta utrie hubu.
A narok? Ma dieta, zivi ho a posiela nan vyzivne. Stat bonus prilis nezaujima, ktop z ropdicov ho berie (ten pracujuci), kym sa ludia nezacnu udavat.

liljana
24. aug 2021

Najlepsie je, ked sa pride mamicka sa stazovat, ako nema dost financii, ako popri dietatu nema cas na nic, ani na pracu, ale pisat oznamenia na urady cas ma, aby sa zbavili aj toho mala, co stat dava na deti. 😂

alenah31
24. aug 2021

@simca35 na jednej strane píšeš, že nemá na DB nárok a ide o princíp - no na druhej strane ak by ti ho dával budeš ticho? To už o princíp nepôjde - tiež budeš dostávať niečo čo ti nepatrí.....prečo myslíš, že by to bolo iné? Pokiaľ raz nie je nikto kto by si DB mohol uplatniť tak si ho neuplatní - to nie je niečo čo dostať musíte - DB je vlastne poníženie dane z príjmu - dokonca aj ten kto pracuje nemusí mať naň nárok - spoločná domácnosť je len jedna z podmienok nároku. Toto vôbec nie sú peniaze určené pre dieťa - to len DÚ dal možnosť zaplatiť o niečo menšiu daň tomu kto splní podmienky. Tento rok robil DÚ kontrolu oprávnenosti poberania DB za r. 2018 - niekoľko tisíc žiadateľov musí DB vracať - niektorí už dokonca aj s penále - pokuta z omeškania. Ja mám tiež jedného takého exota v práci - o bonus sa delil s ex partnerkou (podotýkam išlo o DB na 3 deti) - už má v práci exekúciu pretože to odmietol vrátiť - vraj vráti len polovicu, druhú nech vráti ona. Lenže poberal ho on - exekúcia prišla jemu. Ale keďže jej ho posielal na účet aj s poznámkou čo jej posiela podáva to na súd - a keďže to vie preukázať vyhrá ho. Nechápem k čomu je toto dobré.

liljana
24. aug 2021

@alenah31 Asi tak. Ona ma dieta v starostlivosti, nepracuje. On nema dieta v starostlivosti, pracuje. Vlastne nema narok na bonus ani jeden, lebo treba splnat obe podmienky.
Ako sa hovori, kde boh nenadelil rozum, tam vladne chudoba.

simca35
24. aug 2021

@liljana odpovedám na otázku na základe vlastnej skúsenosti. My konkrétne máme súdom určené výživné takže, či je slušné o tom sa dá polemizovať. Nič malej nadštandard nekúpi, narodeniny, meniny, vianoce proste nič, ani len sprosté lízatko jej nekúpi lebo však platí výživné tak je to v tom zahrnuté. Všetko platím ja, ale to už je iná kapitola. Dala som radu čo som urobila ja, keď som sa ocitla v takej situácii. Toť vše k celému príspevku.

simca35
24. aug 2021

@alenah31 ako píšem, odpovedám na položenú otázku na základe toho čo som spravila ja. Takže tak 🙂

hipuska
24. aug 2021

Ja som mala presne toto. Odisla som v 6-tom mesiaci. Danovy poberal stále on. Upozornila som, ale nič neriešil. Na konci roka som si podala daňové a uplatnila daňový bonus za celý rok, od 01-12 (keďže matka má prednostny nárok). Jeho som nahlásila

sara07
24. aug 2021

tu máš presné podmienky kedy ano kedy nie
https://podpora.financnasprava.sk/280045-Nárok-...

platí toto nie čo kto povedal