Má na niečo nárok dieťa pod 18 rokov nežijúce s rodičmi?

4. sep 2021

Ahojte, ak chlapec 17 ročný nebýva pri rodičoch ani nikom z rodiny, rodičia sa nezaujímajú a nestarajú (odišiel kvôli veľmi zlým podmienkam rodičia alkoholici) má právo na nejaký príspevok ? Rodičia naňho poberajú prídavky, ktoré mu nedávajú, nemá nárok aspoň na ne? Prípadne na výživné ? Do 18r ešte ďaleko a mladý chodí na strednú. (V 18r viem ze môže požadovať výživné od rodičov, ale ako to je ak s nimi nebýva už teraz)

lenkamatkova
4. sep 2021

No týmto by sa mala zaoberať sociálka, nájsť mu náhradný domov kde sa o neho postarajú a budú mu zabezpečené základné potreby

autor
4. sep 2021

@lenkamatkova býva u staršieho kamaráta a jeho bratranca, majú skromnejsie ale slušne bývanie, aj mu pomôžu a zabezpečia čo treba, má kde byť, mladý aj sám chodí na brigády ale ak má nárok na niečo od rodičov určite by mu to pomohlo

swees
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkamatkova
4. sep 2021

Ak by si chlapec chcel nárokovať na to na čo má nárok, musela by sa do toho oprieť aj polícia, lebo rodičia zanedbávajú starostlivosť a jeho by dali do detského domova. Ak chce bývať tam kde je teraz, tak mu neostáva nič iné len brigádovať. Je to smutné :( Hlavne nech si dáva pozor aby jeho situáciu niekto neohlásil, napr. učitelia v škole.

3009
4. sep 2021

Radšej nech to neroztrubuje, že býva u kamaráta, lebo ak to niekto nahlási pôjde cez sociálku do domova do 18. Od alkoholikov si asi nárokovať nebude mať ako, čo by sa ťahal po súdoch? Vtedy by ho musela zastupovať kurátorka a tá by trvala na tom, že musí ísť do 18. do domova.

autor
4. sep 2021

Ďakujem za rady tak si poradi bez tých pár drobných čo by sa s nimi o ne naťahoval

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
4. sep 2021

@lenkamatkova vobec nemusí ísť do detského domova. Kľudne si ho niekto môže zobrať do nahradky

pribinak
4. sep 2021

Chalan má nárok na výživné a aj na rodinne prídavky. Ale treba ošetriť jeho situáciu. Nemôže byt len tak 17 ročný sám na seba ponechaný
Niekto by si ho mal vziat do náhradnej osobnej starostlivosti, napr mama toho kamaráta
Lebo skôr či neskôr sa prevalí že nebýva doma

Takze v pondelok by som ja dospela osoba šla na úrad a rozoberala celu situáciu

pribinak
4. sep 2021

@cocolino234 prečo by mal ísť do decaku? Veď mize ísť k niekomu do nahradky
Takto bezprizorne sa potulovať to sa skôr či neskôr prevalí a bude pruser

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
4. sep 2021

@cocolino234 ale mize, kľudne mize skončiť v reedukacke, kľudne to môže byt klasifikovane ako útek z domu
To že by ste to mali komplikovane, neznamená že to tak má každý
Možno by si ho niekto z rodiny vzal, ale nemá odvahu, mame len veľmi malo info, aby sme to linku zhodnotiť

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
4. sep 2021

@cocolino234 ty si pojedla všetku múdrosť sveta že? Ja mam uolne iné skúsenosti
Nič nemusí trvať dlho, ani umiestnenie, kuratela do neodkladko a už to ide
Niekedy veľmi veľa závisí od konkretnej kurátorka ako AA rozhodne situáciu riešiť

autor
4. sep 2021

Nema nikoho v rodine, rodičia nemajú súrodencov a starý rodičia nezvládajú svoj zdravotný stav, tam sa len navstevuju. On sa nepotuluje len tak, normálne má zabezpečené bývanie, stravu, oblečenie, všetko čo potrebuje, len to ťahajú chalani ako vedia, nedovolia si všetko možné, ale nežijú úplne zle ale majú čo robit. Poznajú sa celý život, nieje mu tam zle, nieje že by sa flakal, chlapec sa aj učí dobre na pomerne ťažkej škole, chodí aj na olympiády, na školské športové krúžky, nedotklo sa ho našťastie v tomto smere to, akých má rodicov. Keby nemá tých kamarátov (sú si ako rodina) tak áno bol by to prúser, nemal by čo robiť, ale takto je okej. Mne niesu nejak blízky, len sa pýtam informačne či by som im nemohla dať radu ako si polepšit. Určite je mu lepšie ako by bolo v detskom domove. Rodičia samozrejme všetko prepiju

pribinak
4. sep 2021

Super že mu kamosi pomáhajú, že sa na neho nevykaslali, ale byt matkou nejakého kamosa a viem, že je to fajn chalan, tak by som riešila situáciu v súčinnosti s UPSVaR

pribinak
4. sep 2021

@cocolino234 vieš, mize nastať situácia že sa to celé prevalí a dobre rodičia ktorí sú alkoholici dostanú svoj trest, ale čo bude s chalanom? Do klasického decaku asi nie

basska_b
4. sep 2021

Ja ti tak poviem, že nech nič nerieši, ani teraz, ani keď bude mať 18 a išiel by študovať. Veď by musel dať vlastných rodičov na súd a koľko by asi tak dostal od alkoholikov, ktorí asi ani nemajú poriadny príjem. Radšej nech sa chalan posnaží na brigádach a zarobí si na všetko , čo bude treba. Ma to veľmi ťažké, to je bez pochýb. Ale myslím si, že rodičia sú uzavretá kapitola.

autor
4. sep 2021

@pribinak tak sú to už dospelí kamaráti, neviem ako to majú s rodičmi ale asi mu nechcú uškodiť tým že pôjde do detského domova, čo viem tak je to citlivý chalan a určite by to s ním zamávalo. Iné keby sa pretĺka životom, nezvláda školu, nemá čo do úst...

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
4. sep 2021

@cocolino234 ty si už počula o neodkladnom opatrení? Áno, to sa používa vždy ak je dieťa na ulici, doslova a do písmena
Nepoznám prípad tvojej sestry, ale na takéto prípad je NOs, ak to u tvojej sestry neprešlo, evidentne tam bol problém o ktorom ty nevieš, alebo ti nechcú povedať

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
4. sep 2021

@cocolino234 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

simca06022011
4. sep 2021

Tak.za.chvilu bude mat 18... Vyzivne si moze ziadat az kym neskonci štúdiá.. Cize ak sa bojí sociálky atd, tak pockat a riešiť potom.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
4. sep 2021

@cocolino234
@pribinak
Toto inak nie v zlom nechcem tu nejaké hádky vyvolávať, ale neviem. Nechcem im poradiť zle, naozaj chlapec je šikovný, kamaráti majú srdce na správnom mieste a všetci sa snažia. Ale neviem kam by ho to neodkladne opatrenie umiestnilo ? Myslim že by mu zakázali byť u kamarátov a u rodičov nemôže a teda by išiel do detského domova. Do reedukacneho by ho snáď nedali, je fakt šikovný, určite by ho podržali aj výsledky v škole atď.
Ono ak môže byť oficiálne u kamarátov a dostávať nejaký príspevok to by bolo najlepšie, ale logicky mi to príde že to takto nepôjde a len tak ho niekomu nezveria, tiež predsa potrebujú vedieť čo je to za človeka, či by mu nebolo ešte horšie ako u rodičov a podobne

mijunik
4. sep 2021

Zaujímavá situácia. 🙂 Keď to tak čítam, myslím, že najlepšie bude, keď chalan bude do svojich 18. narodenín tichúčko a bude si žiť skromne, ale v kľude a s ľuďmi, ktorých má rád. Aby sa fakt nedostal do decáku, čo by mu zrejme ublížilo. Ak mu chceš pomôcť, buď mu nablízku, ak by si vedela o nejakej brigáde, tak mu o nej povedz, aby mal stále možnosť zárobku a bol sebestačný. Ale teda je to úžasné, ako to chalani zvládajú. Veľmi im všetkým držím palce. 🙂🙂

ukulela
5. sep 2021

Ak sa to ma skomplikovat, tak nech o vyzivne ziada az po 18. Pokojne aj 18+1den. Tam si vie uz aj pridavky prepisat na seba. A ak nebudu rodicia platit, tak nahradne vyzivne, resp. exekutor. Sla by som do toho hned po 18ke. Informovat sa o presnom postupe na upsvare moze aj par tyzdnov skor. To ho uz nahanat nebudu.