Má klub právo nakázať deťom, aby sa každý týždeň testovali na Covid-19?

27. nov 2020

Dobrý deň. Prosím vás, moja 10 ročná dcéra chodí do športovej triedy, tréningy majú 5+1. Teraz im však klub nakázal robiť každý týždeň antigénový test a na tréningu môže zúčastniť len s negatívnym výsledkom. Má na toto klub právo? Ak nie, neviete mi prosím poradiť stránku, alebo vyjadrenie o ktoré by som sa mohla argumentačne oprieť? Ďakujem.

natalienka12
27. nov 2020

Aky klub? Ak je to sukromna institucia, tak na to pravo ma. Kazdy si moze stanovit podmienky ake chce.

autor
27. nov 2020

@natalienka12 mestský športový klub

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
27. nov 2020

@viestta ona to ma v rámci školy, do školy chodia bez testu. Ale na tréning, kde je so svojimi spolužiačkami potrebuje test. (napr. prvé dve vyučovacie hodiny) Keďže je ročník narodenia 2010, vychádzajú jej zle roky. Takže len ona a jedna spolužiačka majú 10, ostatné ešte zatiaľ 9. Takže tak či tak bude len s tými istými babami a neotestovanými

mogaa
27. nov 2020

škola je jedna vec, tréningy druhá...ak ju nechceš testovať nedaj, nech chodí do školy a z tréningov ju vylúčia keďže má mať test a nebude ho mať.....pravidlá su jasne určené - tréningy max 6osob, deti nad 10rokov majú byť otestované....to že ty riešiš že na tréningu sú deti 9 a 10ročné je nepodstatné, tie nad 10majú byť testované tak ako kedy bola skupinka kde by trénovali len 10ročné deti

autor
27. nov 2020

@mogaa nemôžu ju vylúčiť z tréningov, keďže je to vlastne škola. Má to v rámci vyučovania. A kde je napísané, že tie nad 10 majú byť testované? Ja chodím do prace a tiež niesom každý týždeň testovaná. Vlastne nikto koho poznám nieje tetovaný každý týždeň

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nienna
27. nov 2020

Najzarážajúcejšie na tom celom je, že sa fakt nájdu ľudia, ktorým sa to zdá normálne 🤦

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ibrunova
27. nov 2020

Podľa mňa ok, mňa by netešilo, keby s mojou dcérou chodil na tréningy niekto, kto by bol pozitívny.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
27. nov 2020

@viestta hľadala som, preto sem píšem. Poraď čo sa zmení cez víkend, keď dnes ešte môže byť na tréningu a od pondelka sa už musí pravidelne testovať. Nechám si rada poradiť.

autor
27. nov 2020

@ibrunova To ani mne, len si nemyslím, že dieťa narodené v novembri je rizikovejšie ako dieťa narodené v januári. A podotýkam, že tie deti sú spolužiačky, takže sú spolu v jednej triede niekoľko hodín denne bez testov. Pekne spolu 17 dievčat. To nikomu nevadí, ale keď tie isté dievčatá z tej istej triedy prejdú spolu ako kolektív pekne hromadne na športovisko, tak už zrazu môžu byť len po 5 + 1 tréner a ešte od pondelka to dotiahli do dokonalosti, že dve z nich tam vlastne ani nemôžu byť pokiaľ sa nedajú každý týždeň testovať. Asi akonáhle prekročí hranicu 10 rokov sa z nich stane covid monštrum...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ibrunova
27. nov 2020

Ono to nikdy nebude ideálne pre všetkých...

hettinka
27. nov 2020

Syn chodí tiež už od tohto týždňa na tréningy a testy nechceli. Ale on sedí doma, školu má distancne a chodí len na tie tréningy.

autor
27. nov 2020

@hettinka moja je štvrtácka, tak na šťastie chodia. Ja som na tie testy veľmi nahnevaná, príde mi to už až zvrátené. Keby sú to neni dievčatá z tej istej triedy nepoviem ani pol slova.

jana005
27. nov 2020

@ibrunova treba čítať poriadne, čo píše. Nechodí niekde na tréning s cudzími ľuďmi, ale so spolužiackami.
Tie dievčatá sú spolu v triede, štvrtáčky, ktoré nemusia byť testované a môžu chodiť do školy.
Len jej dcéra má smolu, že už má desať rokov a zrazu má byť testovaná, pričom ostatné dievčatá z triedy nie.
Chápeš ten rozdiel?

Tak isto to bolo aj pri prvom testovaní, keď deti nad desať rokov museli byť testované.
Len akosi zabudli na to, že niektoré desaťročné deti sú ešte vo štvrtom ročníku, tak v druhom kole už mali výnimku a nemuseli sa ísť testovať.
Lebo je to strašne diskriminačné, keď je v triede napríklad 20 žiakov a z toho traja už mali desať rokov a musia ísť na testy. Oni môžu byť potenciálni prenášači ale spolužiak mladší o pol roka už nie?
Keď už, tak to mali spraviť tak, že žiaci od piateho ročníka sa majú testovať a nie od desať rokov.

A autorka, neviem či s tým niečo spravíš, jedine sa obrátiť na ministerstvo zdravotníctva a žiadať o výnimku a vysvetliť, že tréningy sú so spolužiakmi z triedy a nie niekde inde s cudzími deťmi

ibrunova
27. nov 2020

@jana005 Veď ja viem čítať, preto píšem, že ideálne to nebude. Vždy bude niekto tesne pod, tesne nad. Keby dali od piateho ročníka- zas by bolo, niektorá majú už 11, niektorí len 10, skrátka vždy bude niečo, čo nie je ideálne.

halienka
27. nov 2020

no na tréningu asi rúško nemajú, kdežto v škole áno, tak preto sa na tréning vyžaduje ten test, aby si mohli tam kľudne dať rúška dole a športovať. že to tak blbo vyšlo tá hranica 10- rokov, nuž smola, niekde tú hranicu dať museli. nech by ju dali kdekoľvek, vždy by sa našla skupinka detí, ktoré by boli v tom kúsok "nespravodlivo", nuž ale to je život, nikto nebude do detailov všetko teraz riešiť.

autor
27. nov 2020

@jana005 ďakujem za pochopenie. Už som si myslela, že som fakt taká divná, že mi to vadí, že je chyba vo mne :(

autor
27. nov 2020

@halienka vždy pred tréningom sa treba naobedovať a to v rúškach nejde. Mám aj prváčika tam na škole a ten mi už niekoľko krát doniesol spolužiakove rúško 🙂, ono to s tými rúškami zase až také bezpečne u detí v škole nebude 🙂

jana005
27. nov 2020

Ostatné asi nemajú desaťročné štvrtáčky, tak preto ťa nechápu 😁
Ja mám, a pri prvom testovaní to bola hrôza.
Nechcela sa ísť dať testovať, tak som volala doktorke, či mi dá ospravedlnenku, aby mohla ostať doma. Povedala, že sa má ísť dať testovať a basta.
V ich triede boli štyri desaťročné deti, ktoré sa museli ísť dať testovať a ako naschvál, vo štvrtok ostatným mamkam volali z družiny, že do pondelku majú byť v karanténe, lebo niekto z družiny mal koronu. Moja do družiny nechodí, tak musela ísť na test.
Čiže v piatok a v pondelok boli prázdniny, takže nič nevymeskali, ale moja, kebyže sa nešla testovať, tak by musela byť desať dní doma.
Nakoniec som ju na testovanie presvedčila, ale bol tam neskutočný plač a kričala tam, nech jej tú paličku z nosa vyberu.
Len to som tým chcela povedať, že desaťročné deti nútili ísť na test, ale že do školy koronu doniesol mladší spolužiak, to už nevadilo.

matkahelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
27. nov 2020

@jana005
@matkahelka maminy ďakujem vám

natalienka12
27. nov 2020

Hnevať ťa to môže, rozčuľovať sa môžeš, aj zakladať ako anonym diskusiu na modrom koníkovi ... ale to je všetko, čo môžeš. Buď prijmeš opatrenia, ktoré sú, alebo neprijmeš. Ak neprijmeš, tak tvoja dcéra jednoducho na tréningy chodiť nebude. Pýtaš sa na argumentáciu, ako sa brániť, ale jednoducho je škola v práve a ty ako rodič to musíš rešpektovať.

enka81
27. nov 2020

ja mám tiež 10 ročnú, ale piatačku, a tiež mi príde uchytené za vlasy, že o mesiac mladší je ok, testy netreba, jej bude treba. Zatiaľ je doma, takže na testoch nebola a myslím, že ak to príde, že bude musieť, bude to boj. A nech si maminy, ktorým dieťa poslušne išlo na testy zahryznú do jazyka, každé dieťa je iné. Tiež je v športovej triede, ale na tréningy už chodí /patrí do klubu, takže nie vrámci školy/ a žiadne potvrdenie nikto nechcel. Ale neviem ti poradiť, na koho sa obrátiť.

autor
27. nov 2020

@natalienka12 možno som sa zle vyjadrila... škola s tým nemá problém, tam sa deti testovať nemusia. A áno dostala dcéra výnimku, takže nemusí byť testovaná, vďaka radám mamičiek, čo bolo zámer pre moju tému. To že mám byť nemohúca ovca mám dosť napočúvane v televízii 🙂 Za deti sa oplatí bojovať...

dievcacitajucelist
27. nov 2020

Je to totálny blud to testovanie....testuje sa antigenovym testom, ktorý aj tak nedokáže potvrdiť na 100% pozitivitu na covid...PCR testy su spoľahlivejšie, ale tie si musí každý sám financovať cca. 70 eur....test antigenovy potvrdí negatívny výsledok, ale aj napriek tomu, že je človek negatívny môže byť infekčným....ďalší bod...spolužiačky tvojej dcéry teda nebudú testované, lebo ešte nemajú 10 rokov...ale tie sa môžu nakaziť doma (rodičia, starý rodičia), v obchode, pri hre von....tak teda prečo by mala byť tvoja dcéra testovaná raz týždenne, keď testy sú nie 100% a môže sa nakaziť práve od svojich spolužiakov v triede....Bože celé to je na hlavu....

autor
27. nov 2020

@dievcacitajucelist áno, tak isto som sa danú vec dívala aj ja. A dcéra takto trénujú dlhú dobu, vlastne asi okrej jedného týždňa nepretržite, ale z obmedzeniami 5+1, ale zrazu od budúceho týždňa chceli takúto zmenu...