Má ex právo žiadať o zmenu môjho priezviska?

adina75
3. mar 2016

Po rozvode som si nechala priezvisko po EX koli detom.Teraz po 6 rokoch ma poziadal,ze ci sa da so mnou dohodnut alebo to ma riesit sudnou cestou aby sa moje dieta ktore sa mi narodilo 2,5 roka po rozvode,nepouzivalo take iste priezvisko.Ja zijem sama uz od narodenia dietata,jeho otec suhlasil aby mal take iste priezvisko ako ja.Este pred narodenim dietata som sa EX pytala,ci mu to bude vadit ze bude mat take priezvisko,odpovedal ....citujem- mne je to jedno,ja na neho platit nebudem.Teraz sa mi vlastne vyhraza,bud to zmenim alebo to da k sudu.Ma nejake pravo do toho zasahovat? Ma sancu uspiet aby som mu ho zmenila?Dakujem

pribinak
3. mar 2016

Ale ved to su uz dospeli chalani, ja by som sa vrátila k svojmu dievčenskemu priezvisko a to by mal aj ten najmladší chlapec, obzvlášť ak jeho otec nema záujem mu dat svoje priezvisko

pribinak
3. mar 2016

Ved on ma priezvisko po uplne cudzom človekovi, raz ked mu to budes vysvetlovat, ze po kom ma take priezvisko, asi to bude v tej detskej makovicke dobry guláš z toho

sissy27
3. mar 2016

@adina75 obávam sa, že s týmto na súde nijako nepochodí 🙂 predpokladám, že to priezvisko nemá len on ako jediný široko ďaleko, nemá naňho autorské práva a možno rovnaké priezvisko nosí aj nejaký odsúdený v tretej nápravno výchovnej, a to mu akože nevadí? 😀
@pribinak tak v tomto prípade nebude veľmi čo vysvetľovať - volá sa rovnako ako mama, žiadny guláš... komplikovanejšie mi príde, že raz bude kdesi vypisovať papiere a tam ako chlap bude mať iné rodné priezvisko... plus teraz vysvetľuj 4ročnému dieťaťu, že už nebude Timko X ale Timko Y, lebo taký cudzí pán si to neželá...

pribinak
3. mar 2016

@sissy27 no neviem, poznam takýto podobný prípad a teda, otec sa vola inak, ja sa volám inak ako otec, preco sa nevolám ako otec a ty sa preco tak nevolám a dokolecka, je to cca 8 rocny chlapček
Taky 4 rocny by to riedil menej a rychlo by si zvykol, moj nazor

sissy27
3. mar 2016

@pribinak len tento chlapček žije len s mamou, nežije ani so svojím otcom...

pribinak
3. mar 2016

@sissy27 vsak dobre, ale raz pride rec na otca a veci okolo toho
To mala zakladateľka témy riesit este pred narodením dietata
Je fakt, ze prinútiť zmeniť priezvisko ju jej ex nemoze

sissy27
3. mar 2016

@pribinak neviem no, zobratí neboli, takže žiadna dilema prečo sa volá rovnako ako jeho mama a bratia a nie ako otec (nevieme, aký majú vzťah, či sa oňho zaujíma alebo nie, možno je to preňho cudzí človek), tu podľa mňa nehrozí, práveže mi to príde úplne logické... maminka sa za ocka nevydala, takže si priezvisko nemenila a on sa volá po nej... ale inak by som sa prikláňala k variante zmeniť si priezvisko na dievčenské ešte pred pôrodom, keďže starší už boli dospelí a verím, že by pochopili...

adina75
autor
3. mar 2016

ked sa mi maly narodil tak jeho otec sa este k otcovstvu nepriznal,az ked mal 4 mesiace,to mal byt bez priezviska? A ked sa uz priznal tak suhlasil aby mal take priezvisko ako ja.Bolo by to vela vybavovania a to aj teraz lebo sa chlapec narodil chory a chodime po roznych lekaroch,vsade by sa to menilo

adina75
autor
3. mar 2016

@pribinak to som rozmyslala aj ja ale ma to dalsi hacik,financie,som na predlzenej RD a som rada ze nas ako tak uzivim

pribinak
3. mar 2016

@adina75 tak iste, okolnosti zavážia vela

adina75
autor
3. mar 2016

@pribinak s kto vie,mozno sa raz najde aj dobry oco ktory by chcelaj mamu aj Tima a bude po probleme,jednalo sa mi hlavne o to,ze keby to dal k sudu ci by uspel

sissy27
3. mar 2016

@adina75 nemyslím si, že s tým uspeje... v RL má malý zapísaného otca, takže tvojmu exmanželovi z toho nevyplývajú dnes ani v budúcnosti žiadne povinnosti... a ako som spomínala, určite také priezvisko má aj pár cudzích ľudí, to je to isté... súdy majú dosť inej roboty, ale tak nechaj ho, nech to skúsi 😉

adina75
autor
3. mar 2016

@sissy27 take priezvisko ma vela ludi,som Zamečníková vela ludi ma take priezvisko

adina75
autor
3. mar 2016

@sissy27
@pribinak tak aky je vas nazor,mam ignorovat jeho smsku a nech si robi co chce? Mam teraz starosti viac ako dost a nie riesit jeho maniere po tolkych rokoch

pribinak
3. mar 2016

@adina75 ignorovať, vsak asi pojde najskor za nejakým právnikom a ten ho da rychlo do obrazu a hned ho prejde chuť súdiť sa
Nie je ziadny zákon, ktory by ta donútil zmeniť priezvisko

adina75
autor
3. mar 2016

@pribinak a keby to dal k sudu a neuspel tak by to musel aj platit,nie?

sissy27
3. mar 2016

@adina75 kašli naňho 🙂 určite by som na takéto smsky nereagovala, keď veľmi chce, nech si dá žiadosť na súd a kým ťa nepredvolajú, tak nemáš čo riešiť... ale teda vážne pochybujem, že kvôli tomuto nejaký súd bude 😀 naozaj sa tak môže volať hocikto

adina75
autor
3. mar 2016

@sissy27
@pribinak dakujem,trochu ma to aj povzbudilo,kaslem na neho ☺

pribinak
3. mar 2016

@adina75 ale to sa neboj, toto ani sud riediť nebude, ved on nema oporu v žiadnom zákone. Ignoruj ho

guinevre
3. mar 2016

@adina75 Na zaklade akeho zakona to mysli docielit?? :D Neni sanca.

adina75
autor
3. mar 2016

@guinevre ja si myslim ze to bolo iba zastrasovanie a vyhrazka,ved nech mi da peniaze a zmenim si aj svoje aj maleho ☺

guinevre
4. mar 2016

@adina75 Ved, to mu kludne mozes aj navrhnut :D

patricia951
3. máj 2022

Zmena priezviska po rozvode