List vlastníctva - právny vzťah neevidovaný

rommie
10. nov 2021

Prosím vás čo znamená táto formulka v liste vlastníctva: Právny vzťah k parcele na ktorej leží stavba 39 nie je evidovaný na liste vlastníctva. Z hľadiska dedenia, resp po praktickej stránke veci, ak by som chcela dom kúpiť

kate211
10. nov 2021

@rommie Ja si myslim, ze pozemok na ktorom stoji stavba je na inom liste vlastnictva. Moze byt aj ze pozemok ma jedneho vlastnika a stavbu vlastni niekto iny.

h2
10. nov 2021

@rommie Existujú 2 registre vlastníctva. Bežný je register C. Ak parcela nemá založený tento LV, tak má určite LV registra E. To je vlastne pôvodná pozemková kniha, prepísaná do elektronickej podoby. Často sa stáva, že sú tam uvedení dávno mŕtvi vlastníci.
Ak chceš, napíš mi číslo parcely a názov katastrálneho územia a ja Ti to pozriem. Môžeš aj do súkromnej správy.

rommie
autor
10. nov 2021

Ďakujem pekne 🙂

pastelka_9
12. nov 2022

@h2 Dobrý deň , ja mám podobný problém máme záujem kúpit pozemok so stavbou ibaže neexistujú žiadne záznamy tak teraz neviem ako postupovať .

h2
12. nov 2022

@pastelka_9 Ahoj, napíš mi katastrálne územie a číslo parcely.

damietta
21. apr 2024

@h2 síce staršia téma, ale skúsim. Keď je LV nezaložený na parcele C, čo z toho vyplýva? Viem zistiť vlastníka na katastri? Ďakujem za info

yvoneta
21. apr 2024

@damietta toto by aj mňa zaujímalo, čo ak nie je LV založený pre C.

h2
21. apr 2024

@damietta
@yvoneta Platí to, čo som písala v mojom prvom príspevku v tejto téme. Platí stav podľa registra E KN. Vlastník tejto parcely sa dá nájsť na internete, rovnako, ako vlastník parcely registra C KN.

damietta
22. apr 2024

@h2 ďakujem, našla som. Je tam uvedených niekoľko vlastníkov (mnohí mŕtvi) plus správca Slovenský pozemkový fond. Tá parcela sa tiahne aj pod dom. Takže bude problém s prepisom? Neviete mi v tomto poradiť? Ďakujem

h2
22. apr 2024

@damietta Problém s prepisom čoho? Domu? Samotný dom môže byť na inom LV, než pozemok pod ním, v tom prípade bude predmetom prepisu len dom, pozemok nie. Ak sú tí mŕtvi tvoji príbuzní (príbuzní vlastníka domu), po ktorých by si mohla dediť, treba požiadať o dodatočné dedičské konanie na novoobjavený majetok. Predpokladám ale, že po viacerých vlastníkoch bude po čase ešte oveľa viac dedičov, čo môže byť problém. S nimi sa bude treba vysporiadať. Tieto veci bývajú veľmi komplikované. Odporúčam riešiť cez nejakého miestneho právnika.

damietta
22. apr 2024

@h2 To bude ešte zaujímavé riešiť 🙂 ďakujem veľmi pekne

yvoneta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
22. apr 2024

@yvoneta No, v ideálnom prípade všetkých, ak ešte žijú. Ak by si ich všetkých našla a súhlasili by, že pozemky odpredajú, je možné kúpiť aj parcely registra E KN, prípadne aj len podiely niektorých vlastníkov. Ale odporúčam pozemky vysporiadať, čiže osloviť geodeta, ktorý urobí geometrický plán na majetkovoprávne vysporiadanie. Tým zaniknú čiastkové parcely registra E a na parcelu sa založí list vlastníctva registra C (odporúčam najprv kúpiť, lebo ináč nebudeš mať jednu parcelu, ale 5, lebo nie je možné zlúčiť do jednej parcely viac parciel s rôznymi vlastníkmi). Ak pozemok užívali tvoji rodičia aj starí rodičia a ak by zároveň neexistovali žijúci vlastníci, ani by neboli známi žiadni ich dedičia, môžeš sa pokúsiť nadobudnúť pozemok do vlastníctva tzv. vydržaním, odporúčam riešiť s právnikom, lebo to nie je len tak, rieši to súd.