Lehota na vysťahovanie majiteľov pri kúpe bytu

cherry19811
24. apr 2020

Prosim Vas kupujeme byt na ktory bereme hypoteku. v byte este byvaju majitelia. Hypoteka je schvalena uz sa len caka kym im pridu peniaze na ucet a byt je nas. Ale mame zmluvu, kde realitka napisala resp.advokat ze majitelia bytu ktory tam este byvaju maju 30 dni nato aby byt opustili po pripisani penazi na ucet. Ked sme sa nato ohradili, ze 30 dni je vela...nam bolo povedane, ze to je standard. Vsetko to riesi realitka s ich notarom. Ja si myslim ze tyzden by stacil . Naozaj 30 dni je zo zakona? Samozrejme sa ideme buduci tyzden poradit k notarovi len teraz je so vsetkym problem koly korone

lucia147852
24. apr 2020

Všetko je to o tom ako sa dohodnete. My sme mali v zmluve do 5 dni. Býva to vtedy ak majitelia bytu peniazmi z predaja idú financovať nejakú inú nehnuteľnosť

mrkvicka060
24. apr 2020

@cherry19811 je to velmi vela, nesuhlsila by som s tym. Mozno je to tak zo zakona, ze maximalne do 30 dni, ale trvala by som na tom, aby sa dohodla kratsia doba. My sme to mali myslim max do 2t kym, si vypratali vsetky veci. Ale oni uz byvali inde, len vypratavali byt a pivnice.

savoya
24. apr 2020

Tak ja by som si taky byt ani nekupila kebyze sa tam budu povodni majitelia válať este mesiac uz v mojom byte,ktory som si kupila.

stanulienkat
24. apr 2020

Ked to mate v zmluve,uz nic nenarobis. Mali ste pred podpisom trvat na inej dobe. Alebo mesiac a pytat si komercne najomne za 1 mesiac.

marci77
24. apr 2020

Mozno je to tak zo zakona, neviem, ale my ked sme predavali byt, tak sme sa dohodli s novym majitelom, ze mu zaplatime najomne za cas, co uz byt bol jeho a my sme neboli odstahovani, lebo sme sa stahovali do domu, ale ten este nebol dokonceny a novemu majitelovi nasho bytu to az tak neponahlalo
ale tiez si myslim, ze ked uz je to v zmluve tak, ze uz s tym vela neurobite

anita6666
24. apr 2020

@cherry19811 je to úplne normálna štandardna vec. Nie každý predáva prazdny byt.

savoya
24. apr 2020

Ja tiez si chcem kupit byt este tento rok,ale na toto si dam obzvlášt pozor ,aby ked kupim byt ,bol hned aj vypratany a majitelia mali byvanie zaostarane uz inde.Toto som ani ja nevedela,ze taketo veci sa musia riešit.

lauren8m
24. apr 2020

@cherry19811 je to celkom bezne, presne ako pisu baby, nie kazdy byt je predajom hned volny. Ale kolko budu mat na vypratanie, malo byt spomenute este pred zaplatenim. Kamoska chce predavat byt a maju s realitakom dohodnute, ze este min 3 mesiace potrebuju na najdenie noveho bytu - ja osobne by som taky byt nekupila. 1 mesiac som mala inak zmluve aj ja, kedze som ale o tom vedela dopredu, bola som s tym ok.
Energie platit za nich nebudete - tie sa odpisuju pri prevzati bytu - tiez spravca. Ale je to taky neprijemny pocit. Ty zaplatis a vlastne nemas este nic.

cherry19811
autor
24. apr 2020

Zmluva podpisana este neni a byt neni vyplateny takze to dam pekne zmenit

tilko
24. apr 2020

Ja som tak kupovala byt 2 roky dozadu. V zmluve sme sa dohodli na presný dátum vysťahovania. Bola tam aj klauzulka, že ak sa do termínu pani nevysťahuje, za každý nevysťahovaný deň pani zaplatí 33€...syn staval dom a mala sa sťahovať k nemu...samozrejme ako to býva, nejaké veci sa im nepodarilo dokončiť, tak pani po mne chcela, aby tam mohla ešte ostať bývať...ja som súhlasila, že ok, ale každý deň ako je napísané v zmluve mi zaplatí. Ja už som mala platiť splátky hypotéky a musela by som si predĺžiť pobyt aj platenie prenajatého bytu, v ktorom som dovtedy bývala... Pani sa ale raz dva vysťahovala, zrazu sa našlo riešenie len aby mi nemusela zaplatiť a ja som bola spokojná, že som sa mohla sťahovať konečne do svojho...

fokuska
24. apr 2020

@cherry19811 Kazda zmluva je o DOHODE dvoch stran. Ak s niecim nesuhlasis, tak o tom hovorte - povedz ako si to predstavujes ty a najdite kompromis. Nepodpisuj nieco, s cim nie si stotoznena.

V pripade, ze vam ten byt nesuri, ze sa nemusite hned stahovat, tak ja by som suhlasila s 30 dnami - ale s tym, ze za tento cas zaplatia najomne, kedze budu vyuzivat uz tvoj byt. Zapisat do aj do zmluvy, aj presnu sumu. Aj to ako sa vyriesi potom vyuctovanie vsetkych energii atd.

aniele
24. apr 2020

My sme pred rokmi predávali byt a kupovali starý dom, ktorý sme ale museli zobytniť. Dohoda znela dva mesiace. Časť peňazí sme dostali, asi sedminu kupujúci zložili v realitke, keby sme sa nevysťahovali včas, o každý deň omeškania by nám ju krátili.

princeznasevera
24. apr 2020

@cherry19811 ahoj presne takto sme mi mali kupovat byt ale mali sme cakat 3 mesiace pricom mlady mali kde ist. Cele to bolo divne a nedalo sa s realitakom dohodnut tak sme od kupy odstupili

mila23
24. apr 2020

my sme kupovali byt asi 2 roky dozadu a tusim sme mali ze sa maju vystahovat do 5 dni. Ale oni sa uz aj tak stahovali. Ale 30 dni je dost. Zalezi samozrejme na dohode. Mozno tie peniaze od Vas chcu pouzit na zapltenie inej nehnutelnosti....ale to stihnu potom vsetko do 30 dni? ja by som asi ziadala zlavu vo vyske najmu alebo nieco....ved vlastne uz budu byvat vo vasom byte. Ak Vam stahovanie nesuri...ale ak by som ja mala platit niekde navyse mesacny najom kvoli tomu,tak ich to necham zaplatit

tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
patka06
24. apr 2020

Je to vec dohody, ale áno je to bežný postup, tých 30 dní, pretože vlastníkom bytu sa stávate až zápisom do katastra a to je presne 30 dní, za predpokladu, že realitka návrh na vklad podá v ten istý deň ako boli peniaze pripísané na účet predávajúceho

natalienka12
24. apr 2020

@cherry19811 nic take zo zakona nevyplyva, pozaduj znizenie kupnej ceny o 1 mesacne komercne najomne.

natalienka12
24. apr 2020

@patka06 mozu si dat navrh na zrychleny vklad

natalienka12
24. apr 2020

Da sa to riesit aj tak ze peniaze sa zlozia do notarskej uschovy a povodni majitelia ich dostanu az ked sa povoli vklad a oni byt vypracu vycistia a riadne odovzdaju. Ziadne take ze maju aj peniaze aj byvaju. Co ak sa nevystahuju vobec? Je to obrovske riziko.

evik159
24. apr 2020

mozete este vyuzit vklad penazi u notara, ktore sa uvolnia az po prepise na katastri, resp. odovzdani klucov - ako sa dohodnete

ckatka
24. apr 2020

Termin vystahovania sa dava do zmluvy a je to.dohoda medzi predávajúcim a kupujúcim. Keď sme kupovali dom, starí majitelia mali mesiac na vystahovanie plus sme sa s nimi dohodli ze si môžu nechať nejaké veci v garazi/ pivnici...na dva mesiace. Co si po dvoch mesiacoch neodniesli...vyhodili sme.
Kebyže teraz predávam dom...z peňazí potrebujem vyplatiť nové bývanie...tiež si dám aspoň dva tri mesiace na presťahovanie do nového...A vybavenie papierov k nemu...

najk
24. apr 2020

My sme si dali tri mesiace. Nova majitelka byt velmi, velmi chcela, tak musela cakat. Je to len o dohode.. Ja na tom nic divne nevidim, potrebovali sme iba cas zariadit sa..

3009
24. apr 2020

@cherry19811 moja dcéra predávala byt a následne kupovala dom a veru v deň vyplatenia musela byt uvoľniť a keď kupovala tiež trvala na tom, že dom musel byť voľný. Čo potom sa budeš s nimi ťahať cez policajtov a vysťahovávať ich ak sa nebudú chcieť vysťahovať? Takúto komplikáciu by som neodsúhlasila. Dnes je dosť bytov voľných, aby som sa potom dodatočne s niekým dohadovala. Realitka s tým potom už nič nemá ani ti nepomôže.

timilv
24. apr 2020

My keď sme raz kúpili byt, tak majitelia nás ešte na prvej obhliadke upozorneňovali, že potrebujú ešte nejaké 3mesiace tam bývať. My sme s tým problém nemali, ale dalo sa to normálne bdo zmluvy a tie 3 mesiace nám platili nájom.
Inak by som nedovolila ani deň- druhý byt keď sme kupovali, tak v deň keď im prišli peniaze sme sa stretli a odovdali nám kľúče.

staronova
24. apr 2020

aj my sme mali 30 dní

benit
24. apr 2020

Ked sme kupovali dom mali sme 30 dni. Teraz ho predavame a mame opat 30 dni. Od tej istej realitky kupujeme novy a nekonecne dlho im trva dokoncenie novostavby. Realitka je aj majitelom noveho. Pevne verim, ze uz buduci tyzden bude ok a mozeme zacst robit aby sme sa preniesli.

fantaghiro21
24. apr 2020

Je ine vystahovat garosnku a ine 3 izb /4 izb byt a este aj ak mate deti plus ak si povodny majitelia beru svoj nabytok-rozmontovat,odviezt,samotne vozenie veci zaberie nejaky cas....nehovoriac pracoven vytazenie.
Ok ,ak predavaju byt mali s tym ratat.
Ale nikdy clovrk nevie,kedy dojde k predaju,za akych okolnosti ,s akymi kupujucimi atd atd

30 dni ej uplny standard...

hrasocek12
24. apr 2020

Nam sa majitelka vystahovala v den kedy mala pripisane peniaze na ucet kedze uz bola vystahovana a spat by mohla akurat na zemi 😂 byt bol v den pripisania na ucet prazdny ☺️ ale urcite by som im tiez nedovolila aby mi mesiac poskodzovali byt ktory je uz moj a bohvie co by v nom robili kedze by uz nedavali na nic v nom pozor lebo by vedeli ze uz patri niekomu inemu.. Ale mali ste sa s majitelmi dohodnut, my sme kupovali tiez cez realitku a majitelka sama povedala ze v den pripisania na ucet sa stavame majitelmi bytu a ona tam uz nebude 😊