Kúpno-predajná zmluva - auto

5. okt 2024

Som povinná mať takúto zmluvu doma po dvoch rokoch kúpenia auta ?

berenika39
5. okt 2024

A proč ji chceš vyhodit?

isis234
6. okt 2024

10 rokov si odkladaj dôležité dokumenty. Nikdy nevieš, kedy ich budeš potrebovať.

nicoletta98
6. okt 2024

Nie, max 6 mesiacov po kupe auta môžeš požiadať o vrátenie peňazí, prip. výraznú zľavu z ceny auta, ak sa vyskytne chyba, ktorá robí auto nepoužiteľným - ak to nie je v zmluve ošetrené inak.

fido69
6. okt 2024

Nie si povinná mať zmuvu ani deň po kupe auta. Ale potom nebudeš schopná preukázať podmienky kúpy alebo kúpnu cenu pre daňové účely pri jeho predaji. Preto si dôležité dokumenty uchovávaj minimálne 3 roky (premlčacia lehota podľa občianskeho zákonníka). Pokiaľ je to dokument vzťahujúci sa k tvojím daňovým povinnostiam tak 6 rokov. Potom už nie je potrebný.

autor
6. okt 2024

@fido69 no ide o to že pán od ktorého som auto kupovala bude mat daňovú kontrolu na ktorej sa mám dostaviť ako svedok a preukázať túto zmluvu lenže mysme sa odvtedy 2x sťahovali a niekde som ju asi zapatrošila

fido69
6. okt 2024

To je presne to o čom hovorím. Ak ten pán obchoduje s autami a medzi nákupom a predajom auta uplynulo menej než jeden rok, je povinný zisk z predaja zdaniť. A musí dokladovať nadobúdaciu a predajnú cenu auta. Keďže on zmluvu "stratil", tak sa snažia dopátrať k predajnej cene cez teba. Ty však nie si povinná kúpnu zmluvu archivovať.