Dobry den,
citam kupnu zmluvu na byt a nerozumiem celkom tejto formulacii vcasti 2.2.1
2.1 Kupujúci sa zaväzujú najneskôr do piatich (5) kalendárnych dní od podpisu tejto Zmluvy zaplatiť bezhotovostným prevodom na účet Predávajúceho uvedený v záhlaví tejto Zmluvy rezervačný poplatok vo výške ...............(ďalej len „Rezervačný poplatok“). Pri prevode Kupujúci uvedie variabilný symbol.................. Rezervačný poplatok sa považuje za uhradený okamihom pripísania sumy ...............na účet Predávajúceho uvedený v záhlaví tejto Zmluvy.
2.2 Kupujúci sa ďalej zaväzujú v lehote tridsiatich (30) kalendárnych dní od podpisu Rezervačnej zmluvy, resp. v prípadne dlhšej lehote písomne odsúhlasenej Predávajúcim (ďalej len „Rezervačná lehota“)
2.2.1 zabezpečiť a preukázať Predávajúcemu, že peňažné prostriedky na úhradu Kúpnej ceny (ako je definovaná nižšie) sú v celej výške, zníženej o uhradený Rezervačný poplatok, pripísané na účet Predávajúceho ako preddavok na úhradu Kúpnej ceny za Predmet prevodu podľa Kúpnej zmluvy
Ako moze byt pripisanie kupnej ceny v plnej vyske do 30 dni od rezervacnej zmluvy "preddavok"? Potom to pokracuje:
2.2.2 uzavrieť s Predávajúcim kúpnu zmluvu (ďalej len „Kúpna zmluva“), predmetom ktorej bude záväzok Predávajúceho previesť na Kupujúcich vlastnícke právo k Predmetu prevodu špecifikovanému v článku 1.2 tejto Zmluvy, a záväzok Kupujúcich kúpiť do svojho vlastníctva Predmet prevodu za kúpnu cenu v celkovej výške ....................(ďalej len „Kúpna cena“), z toho ............... € (slovom: ..........) za časť Predmetu prevodu podľa bodu 1.2.1 až 1.2.5., (slovom: .............) za časť Predmetu prevodu podľa bodu 1.2.6.; a to v znení, ktoré v podstatných ohľadoch zodpovedá zneniu Kúpnej zmluvy, tvoriacej Prílohu č. 3 tejto Zmluvy.
Vopred dakujem za vysvetlenie.
vdaka, ale ja som hlavne chcela vysvetlit to znenie 2.2.1
@mimanr Toto vyzerá podľa odseku 2.2.2 ako rezervačná zmluva a nie kúpna zmluva. Je to nejaká haluz podľa mňa, ktorá tam zostala po predchádzajúcich úpravách. Celé to znenie je zmätočné. V prípade rezervačnej zmluvy sa nezvykne platiť ani záloha a už vôbec nie celá suma za byt. Platí sa len rezervačný poplatok vo výške 1000 až 10000 EUR podľa celkovej ceny. Môže to byť aj nejaké percento, ale viac ako 10 tisíc by som asi neplatil.
Ak je to už kúpna zmluva, tak odsek 2.2.2 je irelevantný a pri prevode peňazí dôrazne odporúčam využiť vinkuláciu (lacnejšie) alebo notársku úschovu naviazanú na nový list vlastníctva. Až v tom čase by sa mali uvoľniť peniaze. Inak keď sa čokoľvek zasekne, tak ľahko skončíš bez peňazí a aj bez nehnuteľnosti s vidinou dlhodobých súdnych sporov, ktoré sa môžu ťahať aj 20 rokov. Zároveň treba celý tento mechanizmus platenia veľmi precízne v zmluve zadefinovať aby bolo úplne jasné kto, kedy, kam a v akej výške má niečo zaplatiť. A tiež si tam presne vydefinujte čo sa udeje, keď sa náhodou niečo pokazí.
Bezpečnejšie to budeš mať cez notársku úschovu.
Pošleš peniaze na účet notárovi a on ich pošle predávajúcemu ak bude byt prepísaný na katastri. Ak sa prepis neurobí do dohodnutej doby vráti ti peniaze.