Kúpa sestrinho podielu z bytu

Ahojte. Potrebovala by som poradiť, od niekoho kto má skusenosť. Byvam v 3 izbovom byte, kde sme sa nastahovali s mamou a sestrou po rozvode rodičov. Otec sa vzdal penazi a odisiel do podnajmu. Byt je písaný na mamu. Je to byt na prízemí, bez balkonu ale v dobrej lokalite, Ide o to, že byt sme sa stale chystali prerabať ale nakoniec nič z toho. Okrem murovanej kupelne tam nieje nič moc.. staré okná, podlahy dlazdice, v celom byte elektriku treba dať do poriadku.... proste neprerobený byt. Mama sa odstahovala k priatelovi na dedinu, sestra žije uz dlhe roky v zahraničí a ja som tam ostala sama. Moja mama sa zriekla svojho podielu a byt nám chce rozdeliť. Ide o to, že my chceme s priatelom odkúpiť sestrinu polku a byt prerobiť. Nevieme ale ako na to.. ake su prve kroky. Resp. prvy krok je dať byt ohodnotiť ale dalej netušim co a ako. Prosím, ak máte niekto skusenost a viete mi poradiť budem maximalne vdacna 🙂

3petka
9. nov 2020

Ísť k právnikovi a spísať kúpnopredajnu zmluvu s tým že mama sa peňazí zrieka a budú vyplatené sestre. Samozrejme nejaký odhad ceny by bol vhodny

snazilka_bio_mamka
autor
9. nov 2020

@3petka byt nemusí najprv prepísať na mna?

deti95060810
9. nov 2020

je tu aj právna poradňa tu na Mk....pomôžu. napíš do skupiny právne poradenstvo

fokuska
9. nov 2020

@snazilka_bio_mamka Byt sa neda "prepisat" len tak - na kataster treba dokladovat na zaklade coho byt nadobuda ineho majitela - napr. vysporiadanie BSM, dedenie, darovanie, predaj/kupa... Takze najprv musis mat zmluvu, na zaklade ktorej ma byt nadobudnut a az tak ti ju kataster zavkladuje.

janka_266
9. nov 2020

@snazilka_bio_mamka my sme to mali tiež tak, manžel mal vyplatiť brata, keď sme ho chceli prerábať, spravili sme kúpnu zmluvu na sumu, na ktorej boli dohodnutí + navyše na prerábanie, banka si sama ocenila byt, keďže kúpna cena bola výrazne menšia ako jeho hodnota, tak nám ju schválili bez problémov, peniaze zaslali po podpísaní zmluvy manželovým rodičom a oni ich potom poslali bratovi, pripadne si to vysporiadali ako uznali za vhodne. Zvyšok peňazí, čo sme brali na prerabku nám vrátili na účet.

natalienka12
9. nov 2020

@snazilka_bio_mamka Uplne jednoducho. Kupnou zmluvou medzi tebou a mamou. Do zmluvy sa uvedie, ze ty a partner kupujete byt do podieloveho spoluvlastnictva, ak teda aj tvoj partner da peniaze. Cenu bytu urcite dohodou s tym, ze peniaze vyplatite na ucet sestre.

3petka
9. nov 2020

@snazilka_bio_mamka ak chceš aby bol byt prepísaný na teba musíš mat nejakú kúpnu-predajnú zmluvu alebo darovaciu. Stačí ísť za právnikom a všetko ti vysvetli

h2
9. nov 2020

@snazilka_bio_mamka Nie je nutné dať byt ohodnocovať, ak sa vieš so sestrou dohodnúť (resp. s mamou, lebo ona je vlastníčka bytu). Znalecký posudok budeš potrebovať len v prípade, že na to vyplatenie budete brať hypotéku.

simca06022011
9. nov 2020

re mna je najjednoduchsie to riesit kupnopredajnou zmluvou, ak to chcete riesit uverom, aj tak sa nevyhnete ohodnocovaniu. Zmluvu si viete aj sami napisat, ale urcite aspon podpisy overit atd... Vyplatit to mame a ona nech peniaze da sestre, ale dohodnut to priamo v zmuve, ze peniaze budu posalne priamo sestre. Mozno aj darovacia zmluva na teba a sestru by sa dala, a potom nasledne predaj podielu tebe. Samozrejme na predajnej cene sa viete aj dohodnut.
prepis majetku sa robi az po tychto ukonoch, aj v katastri zapisuju kupnu zmluvu a prevod nehnutelnosti na jej zaklade. Nezabudni si vsetky doklady riadne odlozit, vsetko dokladovat, ako ste sa dohodli, za kolko, ako to bolo vyplatene, za co... nevies co bude o 20 rokov. Prave takuto nemilu vec riesime v rodine na súde...
Este ti dam radu.. priatela by som vobec do tej zmluvy a nehnutelnosti netahala a nikam napisovala (to ani nespominas v prispevku, ale su tu take rady niekde ako podielove spoluvlastnictvo atd)

natalienka12
9. nov 2020

@simca06022011 toho priateľa som spomenula ja, pretože ak má napriklad sestre vyplatiť 30 000 eur a jej priateľ dá 15 000 a ona 15 000 tak prečo by nemal byť podielovým spoluvlastníkom? Veď nie v podiele 1/2 ale podľa výšky sumy, ktorú dal. Či iba tak má dať peniaze na vyplatenie sestry a byt mu nebude patriť? Takého vola by som chcela vidieť.

simca06022011
9. nov 2020

@natalienka12 preco? lebo o 2 roky nebude priatel a bude problem ako sa vyrovnat a riesit prepisy a pod. Ale to je jedno, je tu o takychto zamotanych majetkoch diskusii dost. Vol je ten co investuje do cudzieho, ale aj ten co si necha kvoli par tisicom komplikovat situaciu takymto sposobom. Ona si vie vybavit uver, a napr aj prerobit byt z toho aj vyplatit sestru a s priatelom sa vie dohodnut na prispievani na byvaie.. je milion sposobov 🙂

natalienka12
9. nov 2020

@simca06022011 ako ty vieš, že jej dajú úver? Píše, že chce sestrinu polovicu odkúpiť s priateľom. Tak keby na to mala sama, tak ho kúpi a prerobí aj sama. Logické. Ale asi nemá.

simca06022011
9. nov 2020

@natalienka12 lamentovat tu a diskutovat o tom je zbytocne, nereagovala som na teba.. co ak, co keby.. Pisala som jej. Nechaj ju nech si rozhodne a vyberie. Je tu tisic nazorov a urcite nie som jedina co by si "priatela" nepustila do spoluvlastnictva, dokonca kopa takych co ani na manzela svoj byt nenapisu. A maju na to asi dobry dovod.

natalienka12
9. nov 2020

@simca06022011 to isté by som urobila aj ja, v princípe nikomu neodporúčam dobrovoľne vstupovať do spoluvlastníctva...ale ak nemá inú možnosť, tak smola.

katulienkax
9. nov 2020

a co ked mamu ten priatel vyhodi z bytu, tak skonci chudera ako bezdomovec?
na to nemyslite? sa cudujem tej mame

simca06022011
9. nov 2020

@katulienkax inak na to je tiez riesenie, nejakym sposobom sa tam zapisuje na katastry tarcha... ze mama ma pravo dozit v tom byte (?), cize byt bude na dceru, ta si ho prerobi atd, ale mama tam moze ostat.. ale toto sa potom neriesi tym, ze idu so sestrou 50:50.

snazilka_bio_mamka
autor
10. nov 2020

@katulienkax ona ma rodicov este s obrovskym 4 izbivym orerobenym bytom..

snazilka_bio_mamka
autor
10. nov 2020

@simca06022011 ja som jej to navrhovala ale nechcela..

snazilka_bio_mamka
autor
10. nov 2020

ďakujem naozaj velmi pekne za vase odpovede, konecne som sa z toho aspon trocha vysomarila. Co sabtyka podieloveho vlastnica je to ceke naprd. Ja sice pracujem na upsvare alr len ako zastupovanie pocas materskej, zmluvu mam na dobu urcitu cize si nemyslim ze by mi dali nejaky vyssí uver. Priatel si chce vziat uver a byt má byť namna ale to sa mi tiez nepaci. Nanradsej by som bola tak, aby bolo vsetko na mojom mene a priarel by platil somnou polku.. a keby s rozideme nic by sme nemuseli riesit ale takto sa to bohuzial neda. znalecky posudok potrebujeme lebo bez hypo to nedame.

rebeka25
10. nov 2020

@snazilka_bio_mamka my sme to presne takto mali, Mama nám so sestrou nechala 3 izbový byt a ja som ju potom sestru vyplacala.