Kúpa pozemku počas manželstva

3. nov 2023

Ahojte, aký je rozdiel medzi tým, keď počas manželstva kúpia manželia obaja spolu nejaký pozemok. Sú obidvaja uvedení, ako kupujúci na zmluve a aj na katastri. A rozdiel medzi tým, keď pozemok kúpi iba manžel, on to rieši a na zmluve je iba jeho meno a aj na katastri, keď si pozriem danú parcelu.
V čom je rozdiel? Pozemok kupovaný počas manželstva. Aké sú nároky a práva v prípade rozvodu? Dakujem

patka06
3. nov 2023

Rozdiel nie je žiadny - pozemok nadobudnutý počas manželstva patrí do BSM, nezáleží na tom či sú na LV obaja alebo iba jeden z manželov
V prípade rozvodu sa delí na 1/2
Ak by sa deliť nemal muselo by byť zúžené BSM na jeho kúpu, v tom prípade by bol výlučným vlastníkom len jeden z manželov

autor
3. nov 2023

@patka06 a keď je počas manželstva pozemok napísaný iba na manžela, môže ho predať bez môjho vedomia, súhlasu? Napríklad, keby sa vzťah blížil k rozchodu, rozvodu.

patka06
3. nov 2023

Môže, v prípade rozvodu by som potom na 1/2 delila suma, za ktorú predal

autor
3. nov 2023

@patka06 takže keby to predal úmyselne pod cenu, alebo do zmluvy uviedol nízku sumu a zvyšok dal v hotovosti niekomu, tak s rým asi nič nespravím.
Moze aj tvrdiť, že mi polovicu peňazí dal. Je nejaká šanca na úspech?

Ak by boli na kúpnej zmluve obe mena manželov, tak asi v takomto prípade by nemohol predať bez môjho vedomia a súhlasu? Ci?

patka06
3. nov 2023

Ak by ste na katastri boli zapísaný obaja ako manželia, bez tvojho podpisu na kúpnej zmluve nepredá.
Ak predá pod cenu alebo bude mať inú sumu na zmluve, môžeš to síce spochybniť, ale je to dosť náročné dokazovanie
Tvrdiť môže, ale pokiaľ o tom nie je písomný doklad / výpis z účtu/ - nič ti nedal

draik
3. nov 2023

Prevod bez Vášho súhlasu by bol neplatný, čoho by ste sa mohli domáhať. A to aj vtedy, ak by na LV bol iba jeden z manželov, pretože platí, že údaje na LV sú správne, pokým sa nepreukáže opak. A ak je pozemok v BSM, tak na pre jeho prevod je potrebný súhlas oboch manželov, keďže nejde o bežnú vec, na ktorú je oprávnený iba jeden z manželov.
Na druhej strane judikatúra už začína chrániť nadobúdateľov v tzv. dobrej viere, takže by bolo vhodnejšie napraviť zápis v katastri, nie je to zložité.

skumavka
3. nov 2023

@draik ak sa smiem spýtať-aky je postup pri náprave takéhoto zápisu v katastri? Ďakujem

zzzdddeeennnkkkaaa
30. jan 2024

Ak by manžel preukázal,že finančne prostriedky z ktorých kupil pozemok boli z jeho úspor, nasporených pred manželstvom alebo by mu rodicia darovali darovaciou zmluvou len jemu,pozemok po rozvode by bol len jeho...