Mamičky chcem sa poradiť. Máme záujem kúpiť 10 árov ornej pôdy od majiteľa pozemku, ktorý vlastní 20 árov, čiže polovicu chceme kúpiť. Počula som niečo také, že ak sa jedná o ornú pôdu, musíme kúpiť minimálne 20 árov aby sme si vlastníctvo vedeli zapísať aj do katastra? Máte niekto skúsenosť? Je to naozaj pravda? Ďakujem
@mariet24 no nevyznám sa v tom, ale pri podiely sa nedá určiť táto časť je moja táto tvoja .. a teraz chcela by si vlastniť pozemok s niekým koho nepoznáš? vy si rozdelíte pozemok že od vrby na pravo je tvoje, od vrby na lavo je moje ... ty si pozemok zveladíš, pôvodný vlastník svoju časť nechá spustnúť .. a potom spoluvlastník umrie a dedičia povedia, že im patrí podiel z celého pozemku teda i toho tvojho upraveného .. a si nahratá ...
ale mám pocit, že ani podiel teraz nekúpiš, minimálne na dedičskom ani podiely na menšie parcely nechceli notári zapisovať.
@11hviezdicka11 nechcem zavádzať ale nám geodet vravel že sa to dá rozdeliť ale iba takým spôsobom, že tých 10a by kúpiť majiteľ susedného pozemku, tých 10a by ale bolo pričlenených k tomu vedľajšiemu a tým by nevznikol nový pozemok s výmerou menšou ako je zákonom stanovené .. že takto by to prešlo cez kataster ..
Áno, tak áno, ale na 20 árovy pozemok nemáme 😢 Ináč by sme to takto riešili
@mariet24 Ďakujem pekne, no problém je, že vedľa je pole, hore cesta a zo spodu a z boku je všetko toho majiteľa 😔
@draik Tak hádam sa bude dať urobiť výnimka. Je zastavaná časť obce, už končí, potom jeden pozemok orná pôda a následná tá časť, čo chceme kúpiť, tiež orná pôda. Že nie je to úplne niekde mimo
A preco to ten nezmeni na stavebny pozemok? Potom by sa uz lahko dala predat ta mala cast o ktoru mate zaujem. Aby ste nekupili ornu podu ktora aj nadalej ostane ornou a jedine si tam tak jablone zasadite...
Majitela ktory predava. Ked sa nemoze menit druh pozemku podla lubovole tak ked je to orna poda ma byt cena za ornu podu. Ked je to stavebny pozemok tak cenu za stavebny pozemok.
@h2 Podľa mňa má @hiro pravdu, veď keď to chce predať ako stavebný pozemok/zahradu nech to najprv vybaví, ak sa mu do toho nechce tak by som mu za to ponúkla sumu ako za ornú pôdu.... Ja mám pozemok v extraviláne a robia z toho strašne ovácie, aj kataster aj stavebný úrad keď niečo riešiš, nie je to také bezproblémové ako v intravilane....
@mariet24 No tak asi preto to majiteľ nevybavuje, že to nie je len tak. Ja neviem, prečo tu riešime cenu, autorka cenu nespomína. Majiteľ jej určite nechce predať ornú pôdu v extraviláne za cenu stavebného pozemku. Keby mala na stavebný pozemok, kúpi ten a nezaujíma sa o ornú pôdu. Nejde o to, koľko mu ponúkne, ani za koľko jej to on predá. Ale o to, že reálne nemôže kúpiť polovicu, ani tam stavať, pokiaľ sa to nevyrieši.
Ano, nejde o cenu (ale keby to predaval za cenu ornej pody tak si asi mozu dovolit kupit ten pozemok v celku) - ide o moznost kupy casti pozemku ktory je orna poda a ktora sa nemoze delit na taku malu cast. Takze ked to predavajuci zmeni na stavebny pozemok tak sa problem vyriesi.
@hiro evidentne nemáš o tejto problematike žiadne vedomosti, tak ozaj by si nemala zavádzať. Vieš, kedy sa stáva pozemok stavebným? V momente vydania stavebného povolenia. Čiže už máš projekt, vyjadrovacky od sietiarov a stempel od stavebného úradu.Toto ak by majiteľ vybavil, tak cena stúpne X-krát. Pretože vybaviť to na ornej pôde v extraviláne je zázrak. Predchádza tomu zmena územného plánu a to nejde len tak, že zmyslel som si. Je to dlhy proces s neistým výsledkom.
@hiro Ja si práveže myslím, že na to nemajú, preto kupujú ornú pôdu v extraviláne, lebo je lacná. Keby mali na stavebný pozemok, kúpili by ten. Majiteľ sám nemôže zmeniť druh pozemku z ornej pôdy na stavebný pozemok. Najprv sa musí tá orná pôda nachádzať v lokalite, ktorá je územným plánom určená na výstavbu. Toto vlastník sám nijako nevybaví. Buď má šťastie a jeho pozemok v územnom pláne je, alebo nie. A aj keby bol, sa automaticky nemení druh pozemku. Vlastník si musí požiadať pozemkový úrad o vyňatie časti pôdy z poľnohospodárskeho pôdneho fondu. Za to sa platí. A nemôžeš vyňať hocikoľko, ale len podľa určeného percenta zastavanosti. Do toho sa potom musíš zmestiť s domom a všetkými zastavanými plochami. A vôbec to celé nie je ľahký, ani rýchly proces. A ani lacný.
@11hviezdicka11 jednoducho by som sa radšej obzerala po inom pozemku, ono je to lákavé možno za dobrý peniaz kúpiť, ale s týmto sú vybavovačky na roky s neistým koncom ..
@mariet24 Práveže to nie je o cene ale o lokalite, kde už nie je absolútne nič voľné.
@mariet24 Síce, je to aj o cene, ale ide o to, že len v tej lokalite už nič nie je voľne a na 20 árový pozemok nemáme
@11hviezdicka11 ja to chápem, my sme tiež tak chceli kúpiť, ale nakoniec sme sa rozhodli pre inú lokalitu... Ako fakt ak by som nebola limitovaná peniazmi išla by som do toho ... Dal by sa tam aj postaviť dom, ale na to by bolo treba mať proste hotovosť, nebyť odkázaný na hypoteku. Ale ten konkrétny pozemok nerozdelite.... Buď celý alebo nič .. si myslím teda...
@11hviezdicka11 čítaj https://www.ppn.sk/33/drobenie-polnohospodarske...
pozemky sa nesmú drobiť ... čiže áno, musíte kúpiť po novom až 30 arov
Podľa nového znenia zákona sa stanovila minimálna výmera 3 000 m2 namiesto pôvodných 2 000 m2 ak sa jedná o poľnohospodársky pozemok. Minimálna výmera lesnej pôdy 5 000 m2 zostala nezmenená.