Kúpa nehnuteľností pred svadbou verzus po svadbe

5. dec 2024

Ahojte, so snubencom plánujeme v budúcom roku svadbu aj kúpu bytu.
Keby sme ho kúpili pred svadbou bol by 50:50. Ak po svadbe bude tam BSM.
Základ - tých 20% zaplatíme zo zisku keď predáme náš starý byt.
Je v tom rozdiel keď je nehnuteľnost 50:50 a 1:1 ?

belllinka
5. dec 2024

Je to úplne jedno, či pred svadbou alebo po, ak budete 50:50

nynia
5. dec 2024

Áno je to rozdiel a pomerne dosť podstatný aj pre prípadný rozvod.

h2
5. dec 2024

@nynia Vysvetlenie, prosím.

thirstymonk
5. dec 2024

@h2
@belllinka
Nie je to úplne jedno. Pred svadbou to ide 50:50, alebo teda jeden 1/2 a druhý 1/2. Po svadbe žiadne 50:50 neexistuje, ale majetok sa kupuje len do BSM (bezpodieloveho spoluvlastníctva manželov). Mimo BMS môžu mať manželia nehnuteľnosť (nielen byt, ale aj dom, pozemok, maštal, garaž) len vtedy, ak ho jeden z nich zdedi, alebo dostane darom.

Čiže je v tom rozdiel.

Autorka, 20% výpalné platíš len ak nehnuteľnosť vlastníš kratšie ako 5 rokov, a ak nie je zdedená. Dedičstvo môžeš predať hneď bez výpalného a ostatok 5 rokov po kúpe

beata_k
5. dec 2024

@h2 Pri rozvode, ak by boli manzelia tak sud moze nariadit vysporiadanie majetku. V pripade 50:50 nema co riesit. Majetok je rozdeleny. Musia sa dohodnut, co s bytom. Ak sa nehodnu, tak uviaznu v pasci.

simca06022011
5. dec 2024

@thirstymonk ona 20% asi nemysli dan, ale zaklad na kupu novej nehnutelnosti.. 🙂))

belllinka
5. dec 2024

@thirstymonk nechápem rozdiel. Byt kúpený na polovicu 50:50 bez svadby a byt kúpený po svadbe, BSM, je tiež na polovicu, aj pri rozvode.

autor
5. dec 2024

@thirstymonk píšem že pred svadbou 50:50 a po svadbe 1:1

autor
5. dec 2024

@simca06022011 áno, presne tak. Hypotéky sa už 100% nedávajú takže rátame s 80%. Dan neriešim.

h2
5. dec 2024

@beata_k Rozvodom sa BSM ruší, rozvedení manželia nadobúdajú nehnuteľnosť, ktorú mali doteraz v bezpodielovom vlastníctve, do podielového vlastníctva 50:50.

autor
5. dec 2024

@h2 takže je to jedno kedy sa kúpi? Nemá to žiadne vyhody/nevýhody

h2
5. dec 2024

@thirstymonk V ich prípade je to jedno.
To, čo píšeš o tých 20%, je úplne mimo, ale to už ti vysvetlili iní, takže sa nejdem opakovať.

beata_k
5. dec 2024

@h2 Moze nariadit predaj bytu. Pri 50:50 ak sa nedohodnes, ostanes byvat s ex v jednom byte

h2
5. dec 2024

Podľa mňa je to jedno, nevidím praktický rozdiel. Poznám veľa ľudí, ktorí to tak majú.

h2
5. dec 2024

@beata_k Ak sa nedohodneš s ex a bývate v jednom byte, vždy môžeš dať na súd návrh na vysporiadanie spoluvlastníctva. To sa netýka len BSM, ale akéhokoľvek podielového spoluvlastníctva, napríklad aj medzi súrodencami.

btus
5. dec 2024

my sme kupovali byt pred svadbou- teraz už manžel kúpil byt, ja som dala na rekonštrukciu. Keďže sme už mali spoločné peniaze, časť, čo bola hypotéka sme platili zo spoločného. Zobrali sme sa a po 10 rokoch bývania v byte sme byt predali a postavili dom, ktorý už je BSM. Ani nás nenapadlo riešiť, že čo bude. Ja som vedela, že byt je jeho a to, že ja som dala na rekonštrukciu bola len malá čiastka, takže mne by šlo 33% z predaja bytu, keby sme sa boli rozviedli. Ale my sme sa hneď bavili na rovinu. Lenže ja nie som z tých, že vyžmýkať čo najviac. Sme rozumní ľudia, ktorí sa vedia dohodnúť.
Takže z môjho pohľadu je to jedno, či pred alebo po svadbe.

beata_k
5. dec 2024

A plus. Pri 50:50 moze predat svoju polovicu bez tvojho suhlasu. Uz boli take pripady, ze to predali kade komu. A kedze nie je urcene, ktora polovica je tvoja tak mozu uzivat cely byt.

beata_k
5. dec 2024

@h2 Co chces vysporiadavat? Mas 1/2 bytu, na ktoru ex nema narok.

belllinka
5. dec 2024

@beata_k to už sú také scenáre pritiahnuté za vlasy... Kto si bude kupovať polovicu bytu s cudzím človekom?

beata_k
5. dec 2024

@belllinka Spoluobcania ti to radi kupia. Samozrejme za zlomok ceny. Opakujem,existuju take pripady.

h2
5. dec 2024

@beata_k Veď práve to by som chcela vysporiadať. Presne tak, ako keď niečo zdedia napríklad traja súrodenci a nevedia sa dohodnúť. Je to normálny postup v takom prípade.

beata_k
5. dec 2024

@h2 Ale tu nemas co vysporiadavat. Tu je majetok rozdeleny. Kazdy vlastni polovicu bytu a moze si s nou robit co chce. Aj predat a ty s tym neurobis nic.

h2
5. dec 2024

@beata_k Každý vlastní polovicu jedného bytu. Ten byt nemá dve časti, že "odtiaľ potiaľ je to moje a zvyšok je tvoj". Preto sa to vysporiadava súdnou cestou. Ak niečo vlastnia viacerí, tak jeden to nemôže predať len tak, komu si zmyslí. Lebo ostatní spoluvlastníci majú predkupné právo.

belllinka
5. dec 2024

@beata_k tak zas manželstvo má aj nevýhody v tom, že keď si jeden vyrobí dlhy na rôznych pôžičkach, tak potom na vyplatenie pôžičiek môže byť nariadené aj z majetku, ktorý spadá do BSM, čiže kľudne môže prísť o ten byt. Aj také sú prípady

beata_k
5. dec 2024

@h2 Ano, nema 2 casti. Preto ked predas svoju polovicu, kupci mozu uzivat cely byt.

beata_k
5. dec 2024

@belllinka O tom teraz nie je diskusia.

soldi
5. dec 2024

@h2 toto:
Rozvodom sa BSM ruší, rozvedení manželia nadobúdajú nehnuteľnosť, ktorú mali doteraz v bezpodielovom vlastníctve, do podielového vlastníctva 50:50.

nie je uplne pravda. bezpodielove sa meni na podielove vyporiadanim zo zakona automaticky 3 roky po rozvode, pokial to dovtedy nie je vyporiadane inak.

h2
5. dec 2024

@beata_k K tejto téme som napísala všetko, čo som chcela, napísala som ti, ako to je, ako to reálne funguje. Viac nemám, čo by som ti k tomu dodala. 🤷‍♀️

h2
5. dec 2024

@soldi Áno, čiže je to presne tak, ako som písala, len som tam neuviedla tie 3 roky.

soldi
5. dec 2024

autorka, ano, je to rozdiel, ci mate podielove a bezpodielove, ale pre pripad rozvodu je to takmer jedno, lebo pokial sa nebudete vyplacat navzajom, tak sa bezpodielove zmeni na podielove bud sudom (do troch rokov po rozvode), alebo automaticky zo zakona (tri roky po rozvode). akurat pokial to bude riesit sud, tak budete platit sudne poplatky (3% kazdy z hodnoty majetku).

a plati, aj co bolo pisane vyssie, pokial je to 1/2, tak mozes predat svoju polovicu, v pripade 1/1 to mozne nie je.