Kúpa domu, na ktorom sú 2/10 zablokované

beatka159753
28. apr 2015

Som zaujemca o taky dom co ma 7 vlastnikov a jeden z nich ktory ma podiel 2/10 ma exekucie.Vsetci vlastnici s predajom suhlasia,avsak problem je v tom ze som kontaktovala tych 3 exekutorov.Davaja znich by suhlasili stakym postupom ze:
Vyplatila by som im cast dlhov toho vlastnika čo ma 2/10, a nasledne by dom odblokovali,a prepisal by sa aj blokovany podiel na moje meno, jeden z exekutorov-ten co je prvy na LV nesuhlasi s takym postupom nakolko to vychadza cca 250e aby som zaplatila za uvolnenie podielu a dotycny tam ma dlh cez 20tis e.

Naozaj neviem ako mam postupovat,Bojim za ze pridem o peniaze.Volne cistky by som odkupila ale co v pripade ze ten hlavny exekutor by potom drazbu nezorganizoval?ma nato pravo?v pripade ze kupna cena domu je 7 000e a hodnota domu bude asi rovnaka mozno o nieco vyssia,a teda ta dlznikova ciastka este nizsiu hodnotu by mala keby ze som ja vlastnila 8/10 a on 2/10....

V stredu sa chystame na prepis domu a teda aj vyplatit tie podiely co sa daju predat...ale obavam sa ze odkupim vecsinu domu a nebudem sa vediet pohnut to rekonstruovat lebo ma bude brzdit ten exekutor ze drazbu neurobi lebo ma dom nizku hodnotu...co mam robit? mam odkupúit tie podiely co sa daju a exekutor uz bude ,,musiet ,,urobit drazbu?a odkupim aj tie 2/10domu???alebo mozem poziadat aby veritel zmenil exekutora kedze s tymto sa naozaj neda jednat?A bude mozne potom zobrat hypoteku na mojich 8/10?aby som to zrekonsruovala/samozrejme najprv dam vypracovat znalecky posudok aktualneho stavu domu+si nafotim ako to tam vyzera teraz./vasa odpoved by mi naozaj velmi pomohla dakujem

sardinka333
28. apr 2015

NIe som si ce pravnik, ale ak má nejaka nehnutelnosť 7 vlastníkov tak dakujem neprosím....nevysporiadaný majetok je jednou z celkom bežných fasa komplikácií, ktoré sa ťahaju aj roky....mame suseda, nevedia sa dohodnut dediči a tým padom nikto nechce investovať do domu ani cent a dom chatra.
Teba dokonca aj intuicia varuje - kedže sa bojíš aby si neprišla o peniaze a ak je tu realna hrozba že o ne prideš tak by mi taky barak za to nestal. Zajtra zaplatíš a čo ked ten exekutor ti to stopne? Boh vie, čo ten s tým domom chce. Hypoteku nedostaneš pokial nie si vlastník nehnutelnosti. Tuším musí byť vypis z katastra (kupujeme byt a v TB nam tak povedali, že nám uvolnia uver až ked budeme realnymi vlastnikmi na katastri).
Máš príliš vela obáv a problémov pri tejto kupe - či už objektívnych alebo nie to by vedel posudiť pravnik. Každopadne aby si sa neopinkala a neprišla o peniaze.

beatka159753
autor
28. apr 2015

@sardinka333 Tak ano ved obavy mam je to dosť zložité,uz naozaj neviem preto ani spat stale premyslam ako to vyspekulovať ☹ No ked nemam viac penazi na kupu niecoho ineho :-/
Premyslela som si to takto:ze by som kupila tie podiely co sa daju a potom by som poziadala exekutora aby urobil drazbu na ten podiel a odkupila by som aj tie 2/10,....-dobre sa to hovori,ale neviem či by sa tak aj stalo ☹ zajtra skocim aj za pravnikom najprv sa poradit ...

sardinka333
28. apr 2015

@beatka159753 ja by som nedala ani cent ak by som si nebola istá, že ten exekutor tu dražbu naozaj urobí...zaplať až po dražbe, či to sa nedá? Neplať nič pokial sa neporadíš s tým pravnikom...Vieš ako ,,chudakovi aj z prazdneho hrnca vykypí,, peniaze na iné nemáš a prideš ešte aj o to čo máš...nie že by som ti to priala, bože chráň, ale všetci vieme ako to chodí. Čo myslíš? Kupiš ,,barabiznu,, a prerabka ešte vysaje z teba celkom dosť penazí, staré domy to su často ako časované bomby....na vonok velmi problémy nevidno a potom ked začneš prerabať,odkrývať tak vydavky len stupaju. lebo zrazu sa zistí že pokazené je ovela via ako sa predpokladalo...kolko ludí už povedalo, že nikdy viac prerabať niečo staré to radšej si postaviť nové.

gabrielita1610
28. apr 2015

Ja by som to ani nahodou neriskovala 🙂

mimla
28. apr 2015

Nie, nekupovať. Každý z vlastníkov má právo majetok užívať. Teda ak ostane nejaký podiel mimo tvojho vlastníctva, stále sa tam môže niekto dotrepať a ubytovať. Ak sú na dome plomby, jednoducho ich treba najskôr vyplatiť a až potom predávať. My sme tiež takýto jeden veľmi pekný dom pustili, pretože naťahovať sa s jedným z majiteľov sa nám nechcelo. Ani by ma nenapadlo dopredu, pred samotnou kúpou vyplácať exekútorov. To by som nechala na pôvodných majiteľov, nech si to vykryjú zo svojich zdrojov. A kupovala by som len nezaplombovanú nehnuteľnosť. Prečo? Pretože z toho obcodu môže ľahko odstúpiť, po vyplatení plomby. Pretože tak, ako pôvodný majiteľ dlží exekútorom, tak si prípadnú pohľadávku voči vám iba priradí k už existujúcim dlhom a na dome len pribudne nová plomba. My keď sme boli v podobnej situácii, najskôr to vyzeralo sľubne. Potom sme prišli na to, že jeden z majiteľov je stratená existencia, ktorá žije tu a teraz. A tak vznikli aj jeho dlhy. Teraz si požičiam, zajtra nejako, neviem ako, splatím. Možno. A možno nie. Potom nám začal vyvolávať, že tie exukúcie máme zaplatiť my, to už sme spozorneli. Potom volal, že chce zálohu na vypratanie domu. Samozrejme obchádzal tak realiťáčku. Realiťáčku sme mali na to, aby sme sa tomuto vyhli a podobným podvodom. My sme vyslovene chceli kupovať cez realitku a nie cez majiteľov. Nakoniec sme usúdili, že to nemá zmysel. Okolo toho domu chodím často, je mi ľúto, že tam chátra, je veľmi pekný, ale my sme už medzičasom kúpili iný, možno nie taký pekný, ale vysporiadaný (tiež boli traja majitelia a jeden špekuloval), my si ho pekný urobíme. Hľadaj ďalej, nájdeš iný. Toto by mi za tie nervy nestálo.

beatka159753
autor
28. apr 2015

@sardinka333 No tak exekutor mi povedal ze drazbu urobí do pol roka,lenze on potrebuje znalecky posudok aby vedel ze aka je hodnota domu aby sa mal cim preukazať veritelovi-opravnenemu,ze na zaklade coho je taka cena toho podielu...pocitala som aj stym ze keby nahodou drazbu neurobi tak by som to riesila cz sud pravnikom ... skusim volat este tym dvom exekutorom co suhlasili ze dom by odblokovali aj za 250e ze co mi oni nato pevedia-ci drazba budu musiet byt,a este zavolam tomu exekutorovi
hlavnemu ze nech mi prislubi ze drazba bude...este si to premyslim ,uz som bola rozhodnuta na 80percent ze kupim to ale neviem neviem ci natom ostanem

sardinka333
28. apr 2015

@beatka159753 jasne že exekutor nesuhlasí - ty zaplatíš 250 eur a dlh je tam 20 000 eur!!!! Kto a kedy ten dlh zaplatí? Nikomu nestačí zaplatiť len časť z dlhov...a ten zvyšok zaplati kto? Ten vlastník čo ma 2/10???? Ked to doteraz neurobil tak to už tažko urobí, ved to su velké peniaze....a zvlášť ak zacíti, že ty to splatíš. Dom stojí 7 tisic a dlh na nom 20tisic...prerabka cca plus minus rekonštrukcia, vnutro, kuchyna....dalších 15-20 tisic? Tak za taketo peniaze máme tu hen za humnami novostavbu bungalov...a bez nervov s byvalymi majitelmi.

beatka159753
autor
28. apr 2015

@sardinka333 fuuu tak ten co tam ma 2/10 ma aj byt ktorý vlastni sam....jeden z exekutorov mi povedal ze jeho nezaujimaju tie desatiny ze ved on ma aj byt,ved aj ja sa bojim ze sa to bude natahovať.... 😒 ,diky baby ja si to este premyslim ze ci idem do toho

sissy27
28. apr 2015

@beatka159753 preboha, do tohoto by som nešla ani keby to bol posledný dom na svete...

hradnapani
28. apr 2015

@beatka159753 "pocitala som aj stym ze keby nahodou drazbu neurobi tak by som to riesila cz sud pravnikom" - ty mas peniaze a cas na natahovanie sa po sudoch? v ziadnom pripade by som taky dom nekupovala. Pokial teda nepatris do skupiny spekulantov s realitami, ktori sa vysekaju zo vsetkeho. A ty si zrejme len bezny obcan, mierne naivny.

bosoriak
28. apr 2015

@sardinka333 Znie to nadejne - za malo penazi ziskat nehnutelnost, ktoru nikto iny nechce kupit. Ano. Je tu jedno velke ALE - na Slovensku nieco majetkove riesit sudne je jedna velka katastrofa. Ide o roky (naozaj o roky) tahajuce sa pojednavania. MY sme sa tiez naivne sudili, pravnik nas stal majland, odporca sa ani neunuval preberat zasielky, cize sa to tahalo 6 rokov. A to bol jednoduchy spor s firmou o pokutu. Toto si ani nechcem predstavit, ako dlho by to trvalo.

Je to otazka na teba - ak to chces ako spekulativny nakup, vies v tom chodit, mas znamych po sudoch, chod do toho. Ak to chces ako nehnutelnost na riesenie byvania, tak by som z toho vycuvala. Ak teda nemas naozaj dobreho pravnika, ktoremu doverujes. Ale ten tiez nebude zadarmo pravdepodobne.

katrinka8
28. apr 2015

@beatka159753 - nikdy by som do niečoho takého nešla. My sme mali také "ťahanice" kvôli polovici domu (teda moji rodičia), ktorý predal ešte môj prastarý otec a to s dobrými susedmi - síce to neboli ťahanice v negatívnom slova zmysle, ale kým sa veci dali do poriadku (bez súdov, len s právnikmi - zmluvami), trvalo to skoro 2 roky. A to boli len 2 vlastníci, ktorí navyše majú dlhoročné dobré vzťahy a mali záujem to riešiť.

draik
28. apr 2015

V žiadnom prípade nevyplácajte exekútorov, ktorí sú uvedení na LV, pretože medzitým môžu naskočiť ďalšie exekúcie.
Predávajúci s podielmi 8/10 musia ponúknuť svoje podiely exekvovanému 2/10 spoluvlastníkovi, keďže ten má predkupné právo. Následne by ste mohli podiel 8/10 odkúpiť, dohodnúť sa s exekúrom, aby usporiadal dražbu 2/10 podielu a od jej vyhlásenia do konania dražby už ako vlastníčka 8/10 podielu zložili cenu 2/10 podielu, stanovenú znaleckým posudkom. Tým by podiel 2/10 pripadol automaticky Vám bez dražby.
Existuje niekoľko rizík - v závislosti od toho, aké zámery majú existujúci spoluvlastníci a hlavne exekvovaný spoluvlastník.
Hypo ani iný úver na dom nedostanete, kým s tým nebudú súhlasiť všetci spoluvlastníci.

anatalia77
28. apr 2015

Minule som zazrela v telke reportaz o jednej takejto rodinke. Ak si dobre spominam,kupili dom s exekuciou,majitel nasluboval,ze si exekucky vyplati a bla,bla..
No nic sa nestalo,a teraz ide po nich exekutor a chce svoje peniaze. Proste sa nechali obalamutit. A hrozi im tusim drazba.

sunshineka
28. apr 2015

@beatka159753 si normalna????nemas peniaze na kupu ineho domu a preto kupis barabiznu s podielom v exekucii????robis si srandu.garantujem ti,ze ak toto urobis,o par rokov budes pisat do lamparne.taketo veci sa riesia drazbou alebo zaplatenim pohladavky.komunikuj s exekutorom,nech ti navrhne najspravnejsie riesenie.a zapamataj si.nikdy nekupuj dom,na ktorom je exekucia.dalej si zisti,ci je pozemok pod domom vysporiadany.to su dalsie peniaze navyse.a dalsia vec.ked nemam na dom,radsej nekupujem