Zdravim Vas mamicky, kupujeme byt, na hypoteku, priamo od majitelov. Su velmi mili a ustretovi, akurat sme sa zasekli na podpise zaloznych zmluv v banke - nechcu podpisovat zalozne pravo na byt kvoli hypoteke niekoho ineho.
Navrhuju vinkulaciu alebo notarsku uschovu, vyriesilo by to ale tento problem? Nepodpisuje sa v takom pripade aj tak nejaky sposobom zalozna zmluva?
Dakujem za kazdu radu a pomoc 🙂
@kristina112233 bez podpisu zaloznej zmluvy nie je mozne kupit byt na hypo, kazda banka to ziada, je to standartny postup
A aky maju na to dovod?
Aj nasi mali nieco podobne, vzali sme ich do banky a tam im to cele vysvetlili, preco takto postupuju
To isté spravila bývalá majiteľka aj mne, prišli sme do banky podpisovať dokumenty a ona povedala, že nepodpíše. Ja som sa pobrala preč vytočená, lebo predaj trval 4 mesiace!!! Stále si kládla rôzne stupídne podmienky, no o 3 dni mi volali z banky, že jej to vysvetlili a môžem si prísť podpísať i ja čo treba. Držím palce, chápem, že starší ľudia reagujú na aktuálne veci inak, dnes sú to už štandardne postupy, banka nepustí peniaze skôr, ja som vlastne tie € ani nemala na účte, hneď to išlo priamo k starej majiteľke.
@nika3136 dufam, ze sa podari, pani riaditelka pobocky banky je velmi zlata, dnes pisala majitelom mail, kde sa im to snazila vysvetlit, ale reakcia bola len ze nie su ochotni podpisat zalozne pravo kvoli hypo niekoho ineho. a pritom prepis katastra je skor nez nabehne to zalozne pravo. no len je piatok, ja len dufam ze bude ta pani riaditelka pobocky este ochotna a spojime sa s nimi v pondelok a nejako sa to vyriesi. 🤞🏻
bez podpisu záložnej zmluvy pôvodného majiteľa nie je možné čerpať hypotéku
Týmto problémom sa dá vyhnúť jedine, ak kupujete byt cez realitnú kanceláriu a oni za vás všetko vyriešia s majiteľmi
@vojkri cize ina moznost ako rucit touto nehnutelnostou (co nechcu sucasni majitelia podpisat) alebo rucit inou nehnutelnostou (co presne ako pisete nie je mozne) neexistuje?
@zuzka_zuzicka podobnu mam situaciu, uverove zmluvy uz podpisane, ze staci len dodatok spravit podla kokretnej nehnutelnosti...
@patka06 len prave oni to ponukali priamo. akoze ciste teoreticky aj teraz by som to ja asi mohla zacat riesit cez realitku len aj tak by sa dostali k rovnakemu problemu ci?
@kristina112233 teraz by už nastal zrejme rovnaký problém, ja som to myslela, tak, že by som to hneď od začiatku riešila cez realitku a nepúšťala sa do obchodu na vlastnú päsť
@patka06 Paťka, ja som riešila toto cez realitku, ale tam len toľko mala úlohu v tom realitka, že pani vyvážal maklér do banky, ten byt bol písaný na ňu, preto ak ona povedala, že nepodpíše nik ju tam v tom momente neprinutil ani neukecal. Realitka zastupovala skôr veci ohľadom katastra, prepisov bytového podniku a pod. Banka sa riešila peniaze nový/vs./starý majiteľ.
@kristina112233 napiste mi spravu prosim
@patka06 nie je dolezita realitka ale dobre napisana zmluva ak je dobry pravnik aj pekne vsetko vysvetli..aby rozumel kazdy co a preco sa robi. Realitka ma sprostredkovat a za to vypytat peniaze. Drviva vacsina ma zmluvy uplne otrasne;) ale su aj vynimky samozrejme....ak niekto nechce nieco podpisat niecoho sa boji v tomto pripade aa da vsetko pekne vysvetlit preco to nejde inak. Aj to preco to nie je nebezpecne
Majitelia asi nevedia, ako to dunguje s hypotekou. nepoznam ziadnu banku, ktora by to robila inac. Mali si dat inzerat, ze kupa iba v hotovosti 🤦♀️.
Tiez sa nam stalo, ked sme kupovali dom, ze majitelia ked poculi o hypoteke, tak hned ze, nie, radsej v hotovosti. Na to sme im aj s bankou vysvetlili, ze pre nich je praveze mensie riziko ta hypoteka, pretoze banka to vyplati priamo im, cize nemame ich ako oklamat. Tak potom pochopili a bolo to OK. Nic ine vam nezostava, len im to vysvetlit. Aj v banke in ukazat, ako to funguje. Kto co podpise, kedy sa co prevedie, co sa stane, keby sa to neudialo. Ak nepochopia, tak im treba tiez povedat, ze v tom pripade to naozaj mozu predat len niekomu, kto ma hotovosti.
Na notarsku uschovu alebo vinkulaciu sa daju dat peniaze len ak ich mate v hotovosti..pebiaze z uveru su ucelovo viazane a preto musia byt uhradene priamo predavajucim vacsinou skor ako by boli pustene z vinkulacie. Treba ich zobrat do banky aby im banka vysvetlila ze sa nic nemoze stat a ze v pripade ak nedojde k prevodu da sa zalozne pravo zmazat ze nebudu dlznikmi. Banka zial pusti peniaze len na zaklade podaneho navrhu na vklad zalozneho prava talze ak nepodpisu zalozne zmluvy nedostanu sa k prniazom. Je to standarny postup. Inak by to bolo len v pripade ak by ste zakladali inu nehnutelnost ako kupujete (co nie je tento pripad). Chce to pravnika alebo niekoho kto im to vysvetli.....